plače v podjetju

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tas123
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 14 Nov 2019, 07:37

plače v podjetju

Odgovor Napisal/-a tas123 » 14 Nov 2019, 07:45

Pozravljeni,

Ker sem v navzkriž z delavko, ki nimamo istega pogleda na njeno delo in višino plače me zanimajo okvirne plače. Smo družinsko proizvodnjo podjetje z cca. 40 zaposlenimi. Delavka opravlja naslednja dela: vnos računov (samo vnos prejete pošte), izdaja računov, priprava paketov in naročanje hitre pošte, vnos dopustov delavcev v program in ostala razna takoimenova tajniška dela. Načelo neka administrativna dela. Delovno mesto je tako prirejeno njen, saj ne zna nobenega tujega jezika. Tako, da ima pestro raznoliko delo, vendar delovno mesto ne zahteva nobenega specifičnega znanja. Po izobrazbi je bolonski magisterij ekonomije, medtem ko delovno mesto zahteva sredno šolo.

Zelo vesela bom podatka kakšne so plače v drugih podjetjih za podobna dela, saj bi delavka rada plačo glede na izobrazbo, ki pa je zame nepomembna, saj ji pri opravljanju dela ne pomaga nič.

hvala

Ella
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 104
Pridružen: 29 Apr 2004, 12:46

Re: plače v podjetju

Odgovor Napisal/-a Ella » 03 Dec 2019, 14:54

Koliko bo za kakšno delo plačalo določeno podjetje, se mora odločiti samo. V kolikor se pri ostalih delovnih mestih ravnate po tem, kaj plačujejo ostala podjetja, lahko naročite t.i. benchmark analizo. Na hitrico (in dosti manj natančno) si lahko pomagate s spletno stranjo ****.
Odvisno je seveda tudi, kakšen je vaš tržni položaj (če nadpovprečno plačujete vodje, boste verjetno tudi administratorja plačali malo več, kot kakšno drugo podjetje).
Če vam nič od zgoraj naštetega ni blizu, uporabite zdravo kmečko pamet. Primer: greste v trgovino po kilo kruha. Pek razlaga, da ima magisterij in v tujini opravljen tečaj za čebelarstvo (ki z njegovim delom nima nič in ne vpliva na kvaliteto kruha), zato njegov kruh stane 8 EUR/kg. Če se vam zdi, da je kruh toliko vreden, ga plačajte. Če ne, peku povejte, da kruha ne boste kupili, ker je predrag in boste ga kupili drugje.
Peku pa seveda ostane prepuščeno, da se odloči, ali bo še naprej pekel kruh za 3 EUR ali pa uporabil ostala znanja in izobrazbo, ki jih je pridobil in počel nekaj, kar je bolje plačano.
Nazadnje spremenil Nina, dne 03 Dec 2019, 16:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Razlog: Brisano oglaševanje

Janina1
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 1820
Pridružen: 09 Nov 2005, 17:55

Re: plače v podjetju

Odgovor Napisal/-a Janina1 » 03 Dec 2019, 19:42

Pomembno je kaj imate napisano v Pogodbi o zaposlitvi.
Lepo vas pozdravljam.




Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)

Odgovori