Prehod iz normiranca na dejanske odhodke

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Andy33
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 30 Nov 2020, 08:23

Prehod iz normiranca na dejanske odhodke

Odgovor Napisal/-a Andy33 » 30 Nov 2020, 08:41

Pozdravljeni,

ali kdo ve kaj vse je potrebno storiti pri prehodu iz normiranca na dejanske odhodku?

Razumem, da je potrebno spremembo navesti v davčnem obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ki ga je potrebno predložiti najpozneje do 31. marca tekočega leta za preteklo leto. Ali to pomeni, da se za januar in februar še vedno plačuje akontacijo po sistemu normiranca?

Ob tem pa je potrebno verjetno na FURS javiti še spremembo sistema vodenja poslovnih knjig?

Je to vse ali je potrebno storiti še kaj drugega?

Hvala.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7952
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Prehod iz normiranca na dejanske odhodke

Odgovor Napisal/-a slovan » 30 Nov 2020, 17:51

Kar se akontacije davka iz dejavnosti tiče za leto 2021, bo višina le-te odvisna od davčnega obračuna za leto 2020 (razen za I. in II., ko je odvisna od DO za leto 2019). To pomeni, da sam prehod na dejanske odhodke ne vpliva na drugačno določitev višine akontacije.
Prehod na dejanske stroške/odhodke pa "za seboj potegne" obvezno vodenje poslovnih knjig in v odvisnosti od določenih kriterijev se lahko odločite za enostavno ali dvostavno knjigovodstvo (od 1.1.2021 dalje). Razen tega boste morali oddati "bilanco" (bilanco stanja, izkaz poslovnega izida) tudi na AJPES.

lp

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11746
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Re: Prehod iz normiranca na dejanske odhodke

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 01 Dec 2020, 11:52

Glede podatkov,, ki jih potrebujete ob samem začetku je potrebno zbrati odprte postavke na presečni dan, to je dan pred samim pričetkom, če je prehod na 1j. januar 2021, je ta presečni datum 31. december 2020.

Potrebujete torej neplačane izdane račune ter neplačane prejete račune, ter znesek še neporavnanih davčnih obveznosti, na primer prispevke za december.

Glede osnovnih sredstev je potrebno imeti stanje na presečni dan, register bi morali voditi tudi do sedaj ravno za ta slučaj. Če tega nimate, boste sestavili register ter obračunali amortizacijo do presečnega datuma in stanje vnesi kot začetno stanje .leta 2021.

Tega sicer niste spraševali, a bo mogoče prišlo prav komu drugemu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

Andy33
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 30 Nov 2020, 08:23

Re: Prehod iz normiranca na dejanske odhodke

Odgovor Napisal/-a Andy33 » 02 Dec 2020, 21:38

Najprej najlepša hvala za oba odgovora. Torej se za januar in februar plačuje še akontacijo tako kot za npr. december. Ker glede na določene olajšave verjetno ne bom imel presežka prihodkov nad odhodki, me zanima kje lahko to napovem, da potem plačujem manjšo akontacijo oziroma jo ne plačujem? Se to napove v davčnem obračunu?

Hvala. Lp.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7952
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Prehod iz normiranca na dejanske odhodke

Odgovor Napisal/-a slovan » 05 Dec 2020, 09:10

Pri davčnemu organu vložite vlogo za zmanjšanje akontacije davka - način in postopek je opisan v 299. členu Zakona o davčnem postopku: copy

299. člen
(sprememba predhodne akontacije med davčnim letom)

(1) Davčni zavezanec, katerega davčna osnova za tekoče davčno leto se razlikuje od davčne osnove za predhodno davčno leto, lahko od davčnega organa zahteva spremembo višine predhodne akontacije. Davčni zavezanec vloži zahtevo najmanj 30 dni pred dospelostjo obroka predhodne akontacije in priloži davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, za tekoče davčno leto pred vložitvijo zahteve, oceno davčne osnove za tekoče leto ter podatke, ki dokazujejo spremembo davčne osnove.

(2) O zahtevi iz prvega odstavka tega člena odloči davčni organ z odločbo v 15 dneh od predložitve zahteve.

(3) Če davčni organ v postopku nadzora ugotovi, da višina predhodne akontacije ne ustreza pričakovani davčni osnovi tekočega davčnega leta, z odločbo določi novo višino predhodne akontacije.

(4) Če je nova višina predhodne akontacije manjša, se obroki predhodne akontacije, ki bodo dospeli v plačilo, sorazmerno zmanjšajo.

(5) Če je nova višina predhodne akontacije večja, se obroki predhodne akontacije, ki bodo dospeli v plačilo, sorazmerno povečajo.

lp

Odgovori