račun iz tujine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Angelina
Računovodja
Računovodja

račun iz tujine

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Prvič ima za knjižiti prejeti račun iz tujine.
Osnovni podatki na računu so vsi navedeni (naslov, ID za DDV...., datumi)
Predmet plačila je "treniranje slovenskega športnika v Nemčiji z nemškim trenerjem"
Zneski na računu pa so skupno EUR in potem piše koliko je predvidevam da osnova in koliko je 16% Mwst.

Račun je že plačan. Kako pa poknjižim prejeto fakturo? Kam teh 16%

HVALA
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Teh 16% je njihov izstopni DDV. Pri nas pa je za isto storitev 20%. Za osnovo pa povprašajte DURS, morda boste celo dobili odgovor. Znesek v € se preračuna v SIT na dan plačila (poslovni tečaj vaše banke). Knjiži se na prejet račun iz tujine 221/stroški, glede na to da pa je že plačano, pa se zapre 221 s plačilom, na kakeršen koli način že je bilo plačano.
malo zmedeno, se opravičujem

katrijn
Angelina
Računovodja
Računovodja

Teh 16% je njihov izstopni DDV. Pri nas pa je za isto storitev 20%. Za osnovo pa povprašajte DURS, morda boste celo dobili odgovor.
Skoraj vse jasno. Ampak ni mi še jasno (kje lahko preberem) ali se lahko od te storitve obračunane iz tujine poračuna ta "DDV" ali ne.
Nekje sem prebrala da se od storitev ne obračuna - od nakupa materiala pa se...?
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Moje skromno mnenje je tako:
-prav je da so izdali račun z njihovim ddv-jem (2. točka 17. člena Zakona)
-ddv-ja, ki so vam ga zaračunali si ne smete odbijati, temveč ga knjižite med stroške storitve
-prejetega tujčevega računa se ne vpisuje v davčne evidence
Lp
Angelina
Računovodja
Računovodja

HVALA

Bom še prek končala če je tako. Mi je vseeno ampak lažje da se ne odbija.
GOMI705
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a GOMI705 »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal Angelina</i>
<br />Prvič ima za knjižiti prejeti račun iz tujine.
Osnovni podatki na računu so vsi navedeni (naslov, ID za DDV...., datumi)
Predmet plačila je "treniranje slovenskega športnika v Nemčiji z nemškim trenerjem"
Zneski na računu pa so skupno EUR in potem piše koliko je predvidevam da osnova in koliko je 16% Mwst.

Račun je že plačan. Kako pa poknjižim prejeto fakturo? Kam teh 16%

HVALA
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

goga
GOMI705
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a GOMI705 »

A NE BI BILO TREBA TUKAJ DELATI SAMOOBDAVČITEV? OSNOVO(ZNESEK BREZ 16% MVS) PRERAČUNATI PO SREDNJEM TEČAJU BS V TOLARJE, ZARAČUNATI NAŠ DDV IN GA NA OBRAZCU DDV-O IMAMO IN KOT VSTOPNI IN KOT IZSTOPNI DDV.
MVS PA LAHKO IŠČEŠ ZA POVRAČILO NA NEKEM NJIHOVEM OBRAZCU, UPRAŠANJE JE SAMO ČE GA BOŠ DOBILA IN KDAJ.

goga
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Goga, 17. člen 2.odstavek 3a. točka :
Za kraj kjer je storitev opravljena se šteje kraj, kjer ima davčni zavezanec, ki opravlja storitev sedež ali stalno poslovno enoto, iz katere je opravljena storitev.. Ne gled ne prvi odstavek 17.člena se za kraj opravljanja storitve šteje kraj, kjer so storitve dejansko opravljene, če gre za:
storitve s podračja kulture, umetnosti, športa....
Mislim, da treniranje slovenskega športnika v Nemčiji z nemškim trenerjem sodi v ta člen.
Lp
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Misty ima popolnoma prav. Enkrat sem naredila v podobnem primeru tako kot pravi Goga in pri pregledu so mi povedali, da si davek od samoobdavčitve ne smem odbiti, ker se sploh ne bi smela samoobdavčiti, izstopnega pa so vzeli, ker mora davek plačati vsak, ki ga izkaže.:mad:
anka
Super računovodja
Super računovodja

EU-prejeti račun

Odgovor Napisal/-a anka »

V primeru, če bi nakup opravili v EU;

Kakšen je nadaljnji postopek, plačilo - ali je treba odpreti poseben račun....

Hvala.
Odgovori