Gotovinski računi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
koki
Začetnik
Začetnik

Gotovinski računi

Odgovor Napisal/-a koki »

V podjetju imamo nekaj zaposlenih, ki prinesejo račune in se jim nato izplača denar iz glavne blagajne. Računi, ki se glasijo na podjetje jih preko blagajne knjižim v knjigo DDV-ja
račun str. 4.../, 16008/ in /1090 prehodni kto- ta kto ne več, če je pravilen. Kto 1090 potem zaprem z blagajno 1090/ in /1000. Drugi problem pa je kako vi poknjižite račune, ki se ne glasijo na podjetje- v knjigo DDV jih ne dam jih dam direktno v stroške ali kam?

Hvala!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz jih knjižim kot navadne račune, na /220, R4/ in SK 16. Plačila zapiram preko blagajne /100 in 220/, dam jih tudi v DDV.

Delavcu verjetno izdatke za račune izplačate preko blagajne, možno je tudi izplačilo na TRR.

LP, Mirko
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Če račun ne glasi na firmo, ga ne knjižim v DDV. Samo v stroške.LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Helena, kako pa dokazujete, da je račun za firmo, če ni naslovljena nanjo?

LP, Mirko
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Delavec, ki je bil poslan na službeno potovanje, mi prinese hotelski račun. Glasi se na njegovo ime. Račun poknjižim v stroške prenočevanja. Upam, da bi inšpektorju uspela razložiti, če je bil poslan v drug kraj, da so to potem upravičeni stroški. LP
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Jaz dam račune, ki niso naslovljeni na firmo kar na posebni konto davčno nepriznanih stroškov, izjema so tisti "nenaslovljeni" računi, katerih upravičenost se lahko dokazuje s potnimi nalogi ali kako drugače (npr.potrdila o plačilu cestnine, razne parkirnine so priloženi potnemu nalogu...,ki pa jih dam na ustrezne konte, in jih tudi upoštevam kot davčno priznane).

V DDV knjižim račune, če so popolni, med tem ko med priznane odhodke/stroške knjižim tudi nepopolne račune, za katere lahko dokazujem, da so davčno priznani, torej vezani na podjetje (npr.nepopoln naziv podjetja, če gre za majhne vrednosti, in ni ekn.interesa za zavračanje računa)

Je ta praksa pravilna??

Gorazd
mira95
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mira95 »

Računi,ki niso popolni jih davčna v knjigi prejetih računov ne prizna.
Saj je predpisano, kaj mora račun vsebovati, da ga lahko vključimo v knjigo DDV.
Računi, ki jih pa prinesejo iz službenega potovanja pa so priloga k nalogu potnih stroškov in niso v knjigi DDV.

Pozdrav. :)
kovacs
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a kovacs »

Po moje se mora račun glasiti na firmo, sicer ga sploh ne sprejmem in ne knjižim. Sodelavce sem pač naučila, da se vedno dogovorijo, da jim izdajo račun na firmo. Razen cestnine in parkirni listki, ki jih priložim potnemu nalogu in so dokazljivi.
Odgovori