osebno dopolnilno delo in vrednotnica

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anaavb
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 08 Maj 2021, 10:42

osebno dopolnilno delo in vrednotnica

Odgovor Napisal/-a anaavb » 17 Maj 2021, 18:56

Mene pa zanima, če mogoče kdo ve ali je potrebno pri osebnem dopolnilnem delu vrednotnico pridobiti tudi za mesece, ko se izdelki samo oglašujejo, torej izvajalec, ki ima priglašen ODD izdelke v tem mesecu ne izdeluje in ne prodaja ima pa facebook stran in izdelke vsak mesec oglašuje. Ali mora za te mesece, ko izdelke samo oglašuje tudi pridobiti vrednotnico ali ne ? Hvala

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7952
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: osebno dopolnilno delo in vrednotnica

Odgovor Napisal/-a slovan » 18 Maj 2021, 11:19

Vprašanje 15. Ali potrebujem vrednotnico tudi takrat, ko delam izdelke na zalogo? (22. 1. 2015)

Odgovor

V skladu z ZPDZC-1 lahko posameznik opravlja dela iz točke B seznama del, ki štejejo za osebno dopolnilno delo, če ima med opravljanjem dela vrednotnico, ki se glasi na njegovo ime. Glede na to, da seznam pod točkama B.1 in B.2 vključuje tako izdelovanje kot tudi prodajo izdelkov, je vrednotnica potrebna tudi v času izdelave izdelkov. S plačilom vrednotnice je izvajalec ODD zavarovan za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni, ki je posledica opravljanja tega dela.

Glede na to, da v seznamu piše: izdelava in prodaja, bi to lahko pomenilo, da v mesecu ko ni ne enega ne drugega, ne potrebujete vrednotnice.
Vendar kaj pa pomeni oglaševanje? je dejavnost, s katero želimo uporabnike obvestiti o svojih izdelkih in/ali storitvah in je najpomembnejša tržno-komunikacijska dejavnost. Je vsaka plačana oblika tržnega komuniciranja (povzeto s strani Altius").
Torej v tem primeru ne gre za prodajo izdelkov, zato menim, da ne potrebujete vrednotnice.

lp

Odgovori