NEREZIDENT- lastnik d.o.o.-nujno

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
toša
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

NEREZIDENT- lastnik d.o.o.-nujno

Odgovor Napisal/-a toša »

Prosim za pomoč...... vodim knjige za d.o.o. ki ga je novembra 2004 kupil tujec-nerezident. Firma je kupila stanovanje, ki ga on koristi za bivanje ko je v Sloveniji. Kako knjižim stroške ki so vezani na uporabo tega stanovanja npr.: kabelska, ogrevanje in upravljanje, elektrika, voda,...Ali dam lahko na redne stroške kot za poslovni prostor??
Ali moram te stroške tudi njemu kje prikazati kot kakšno boniteto (zakon o dohodnini??)ali kaj podobnega - v firmi ni zaposlen.[V][?][?]
Če imate kakršnekoli izkušnje s podobnim primerom mi prosim pomagajte[|)]
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Če firma plačuje stroške lastniku d.o.o., ki v firmi ni zaposlen, to ni boniteta (boniteta se lahko obračuna samo zaposlenim), ampak to šteje kot izplačila fizični osebi (kot pogodba o delu z vsemi dajatvami). Pa tudi stroški niso davčno priznani (velja za kilometrine, telefon itd... mislim, da je za stanovanje enako). Morda bi bila v vašem primeru najboljša varianta, da sklenete pogodbo in oddate stanovanje direktorju v najem za primerno stanarino. Potem so stroški v zvezi s stanovanjem davčno priznani.
To je moje mišljenje.
LP

Anela
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Mi imamo podoben primer. NA DURS sem dobila informacijo, da če je pogodba sklenjena med podjetjem in lastnikom in se to stanovanje koristi tudi za koga drugega, potem niso potrebne vse kolobocije. Če pa stanovanje koristi samo ena oseba (pretežno) in v podjetju ni zaposlena, potem pa je potrebno obračunati vse davke in prispevke kot je rekla Anela. V tem primeru pa je seveda tudi njena rešitev najbolj pametna.

katrijn
Odgovori