DELO NA PRAZNIK

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

DELO NA PRAZNIK

Odgovor Napisal/-a metalica »

Kako obračunati plačo in nadomestila oz. ure delavca, ki dela na dan državnega praznika in delavca, ki ne dela, če je mesečni fond ur 174.
<b>Prvi delal </b>7 ur na praznik in opravil skupaj 174 ur.
<u>Obračun:</u> redno delo 167 100%
nadomestilo za praznik 7 100%
dodatek za delo na praznik 7 50%
dodatek za delovno dobo %
skupaj 174 ur
-višek ur iz tega meseca za koristiti je 7 ur. Če bi dodatek za delo na praznik znašal 150% (po Kolektivni pogodbi)viška ur ne bi bilo.
<b>Drugi je bil prost </b>na praznik in dejansko opravil le 167 ur.
<u>Obračun:</u> redno delo 167 100%
nadomestilo za praznik 7 100%
dodatek za delovno dobo %
skupaj 174 ur
Prosim za mnenja o ne-pravilnosti obračuna.:???:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Bi se strinjal z vami, le da bi dodal še 50% za nadurno delo za 7 ur, če so to nadure. Če gre za prerazporeditev delovnega časa, dodatka za nadure ni (koriščenje ur je bolj domač izraz).

Upam da sem prav razvozljal, to je le moje mnenje.

Lep dan, Mirko.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Hvala za mnenje.Dopolnila bi še, da ne gre za nadure saj za obračun nadur je potreben predhoden nalog.
Se strinjam, da je koriščenje ur bolj domač izraz vendar je uporabljen
v 55.členu KP GIT kjer piše, da delavcu pripada 150% dodatek za delo na praznik za vsako opravljeno delovno uro, če mu ni mogoče zagotoviti prostega dne namesto dela na dan praznika oz. 50% dodatek, če tega koristi.
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Ali mogoče veste člen splošn KP,ki govori o 150% nadomestilu oz.
koriščenju prostega dne za dan dela na praznik. Sama imam podoben primer, ko si po mojem mnenju narobe razlagajo (izplačevalci). Npr.
delavka je delala na praznik skrajšano, to je 5 ur, kar ji je obračunano, brez 100% nadomestila za praznik, ostali, ki niso delali, pa imajo obračunano 8 ur normalnega dela oz. nadomestila. Tako da je tista, ki je delala v manjku ur, ampak delodajalec nikakor ne razume...ali noče... LP<font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1">
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Mi uporabljamo KP za gostinstvo in turizem.
V poglavju DODATKI 55.člen Dodatki za posebne oberemnitve dela alineja takoj za naštetimi dodatki v procentih.
LP
Odgovori