boniteta za službeni avto

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
brigita
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

boniteta za službeni avto

Odgovor Napisal/-a brigita »

Delavcu bi rada obračunala boniteto za službeni avto, ker bo avto uporabljal tudi za privatne namene. Ker ima delavec zelo velike stroške prevoza na delo (54.000,00 sit), me zanima, če se delavcu lahko zmanjša boniteta za stroške prevoza na delo, s tem da bo stroške goriva za zasebne vožnje poravnal sam. Sedaj pa ne vem od katerega zneska se to odšteje- ali je to osnova za izračun bonitete, ali se odšteje kar od bonitete in kako se dokazuje, da te vožnje zares plačuje sam.
lp. Brigita
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Roba »

Ali vas zanima, če lahko delavcu namesto izplačila stroška prevoza na delo raje zmanjšate boniteto za uporabo službenega vozila?
Po mojem mnenju mu morate v vsakem primeru izplačevati stroške prevoza na delo, ne glede na to ali mu obračunavate boniteto ali ne. In če uporablja službeni avto v zasebne namene, mu morate v vsakem primeru obračunavati boniteto. Dokazovanje glede uporabe goriva v zasebne ni potrebno - je pa potrebno dokazovanje uporabe goriva za službene namene, in sicer prek potnih nalogov.

Lp,
RoBa :)
brigita
Začetnik
Začetnik

Mene zanima samo to ali se stroški za prevoz na delo odštejejo od že izračunane bonitete ali od osnove za izračun bonitete(tržna vrednost avtomobila minus amortizacija minus stroški za prevoz na delo x 2 %)?
Zanima me tudi, kako naj delevec podjetju prikazuje, da je gorivo za zasebne vožnje plačeval sam?
lp.Brigita

Brigita Kozjek
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Znesek bonitete se zmanjša za znesek stroškov prevoza na delo.
Za ostalo pa moram pregledati, vem da sem imela nekaj v zvezi s tem.
Imela sem primer, ko je v pogodbi o uporabi sl. avta bilo napisano, da delavec uporablja avto tudi za privatne namene za kar pod
jetju mesečno plača določen znesek na podlagi izstavljenega računa.
Tako sem znesek bonitete zmanjšala za znesek računa, katerega sem od plače odtegnila.
LP
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Eno tolmačenje:
Po pojasnilu davčnega organa se osnova za davek od osebnih prejemkov lahko zmanjša:
- v primeru, da zaposleni ne prejema povračila stroškov za prevoz na delo in z dela, se osnova lahko zmanjša za mesečni znesek le teh vendar največ do višine stroškov prevoza z javnim prevoznim stredstvom; osnova se v tem primeru zmanjša <b>pod pogojem da gorivo za zasebne vožnje plačuje zaposleni</b>
Uporaba sl. vozila mora biti urejena z ustrezno pogodbo v kateri mora biti natančno opredeljeno: pravila uporabe, plačilo za uporabo vozila, način kritja stroškov, plačevanje uporabnine ( o tem sem pisala prej,delodajalec obračuna 20% DDV na uporabnino, ki jo zaračuna zaposlenemu, za isti znesek se mu pa zmanjša boniteta.
LP
brigita
Začetnik
Začetnik

Kaj pa naj naredim če je znesek bonitete manjši od stroškov prevoza na delo?
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Jaz bi naredila vsak mesec obračun-obrazec na katerem bi bil razviden izračun bonitete zmanjšan za znesek pripradajočih stroškov prevoza na delo in z dela(ni vsak mesec enak znesek)pa še pripisala:
Znesek povračila za prevoz na delo je višji od zneska bonitete zato se zaposlenemu boniteta ne obračuna za mesec XY.
Mislim, da bo to zadostovalo.

Lep dan8-)
Eebela
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Eebela »

Če ima delavec službeni avto, se mu obvezno obračunava boniteta v višini 2% sedanje vrednosti vozila. Prevoza na delo pa naj ne bi prejel. Pri obračunu bencina si mora voditi prevožene kilometre,za vožnje,ki jih je prevozil v privatne namene. Vožnje za sluzbene namene pa mora imeti "pokrite" z potnimi nalogi.
lp
Eebela
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Eebela »

Brigita še nekaj, mislim da boniteto obračunavaš napačno/ kot si pisla/. Stroški prevoza nimajo veze z obračunom bonitete. Sedanja ali tržna vrednot vozila X 2% je znesek bonitete, ki se obračuna pri plači, in od tega delavec plača tudi dohodnino.
LP:oops:
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Čebela, tolmačenje davkarjev je da se obračunana boniteta za določen mesec lahko zmanjša za stroške prevoza na delo.
Če delavec ne bi uporabljal službenega avta bi bil opravičen do povračila stroškov za prevoz na in z dela.
Zato tudi jas mislim,da je potrebno bruto znesek obračunane mesečne bonitete zmanjšati za znesek prevoza na dela, ki delavcu pripada in ni obdavčen in šele nato, ostalo razliko prišteti k bruto plači delavca.
Saj pravim to je mnenje moje malenkosti na osnovi tolmačenj davkarjev.
LP
bojči
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bojči »

V IKS-u 7-8/2003 na straneh 80 do 84 je krasno obrazložena ( z stališčem davčne uprave)uporaba službenih avtomobilov v zasebne namene. Priporočam, da si preberete in se nato odločite kaj bi odštevali od izračunane bonitete. Vpliv ostalih stroškov je zelo pomemben za DDPO (davek od odbička pravnih oseb).

LP
Bojči
Odgovori