Zavezanci za DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marta
Novinec
Novinec

Zavezanci za DDV

Odgovor Napisal/-a marta »

<font size="2"><font size="3"><font size="2"><font color="black"><font size="1"><font face="Arial">V katerih primerih prejemnik avtorskega honorarja (kot fizična oseba) postane zavezanec za DDV? Dobila sem informacijo, da zavezanec za DDV postanem, če dohodek preseže letno 5 mio SIT. Ali je to bruto dohodek ali samo osnova za dohodnino (60% bruto).
V tem primeru moram menda izdati racun?Ali je res, da ker fizične osebe ne moremo izdajati računov, "obračun" dohodnine in DDV-ja v tem primeru opravi kar izplačevalec?

Hvala za odgovor!:)
Marta</font id="Arial"></font id="size1"></font id="black"></font id="size2"></font id="size3"></font id="size2">
bojči
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bojči »

Kar nekaj časa sem porabila, da sem našla nekaj literature o tvojem vprašanju in da se sploh lahko pogovarjam o tem.

Avtorska dela so po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ki so na kakeršen koli način izražene (govorjenja, predavanja, pisani članki..., pa tudi prevodi, priredbe.., ki so individualna intelektualna storitev). Za prodajo avtorske pravice oz.avtorskega dela prodajalec zaračuna kupnino, in če je to fizična oseba, kupnino imenujemo avtorski honorar. Prodaja avtorskih pravic oz.del, ki jo opravi zavezanec za DDV (po ZDDV - ko bruto promet presega 5.000.000 sit v zadnjih 12 mesecih)je obdavčena z 8,5% DDV. Za promet drugih premoženjskih pravic (patenti, licence..), ki jih prodajajo davčni zavezanci, pa velja 20% DDV.
Kot davčni zavezanec morate izstavljati račune ne glede, če ste fizična oseba in voditi vse potrebne evidence za obračun DDV, s tem pa imate tudi pravico do odbitka vstopnega DDV, kateri se nanaša izključno na obdavčljivo dejavnost.

LP

Bojči

PS
Ali je morda še kdo zasledil kaj zasledil o tem :???:
marta
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a marta »

Najlepsa hvala!:)
Odgovori