Zamudne obresti
Moderator: Mirko Zbačnik
Zamudne obresti
Kateri način uporabljate za izračun zamudnih obresti, konformni ali linearni, če uporabite program IUS-INFO? Izračunat moram zamudne obresti na izvršbo na plačo. Menda zamudne obresti ne smejo presegat glavnice - ali velja to tudi za izvršbo na plačo?
Prosim, pomagajte!
Hvala vnaprej.
Mirjana
Prosim, pomagajte!
Hvala vnaprej.
Mirjana
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal elektrik</i>
<br />Tudi jaz se poslužujem IUS-INFO, uporabil bi kar linearen način. Mislim da velja tudi tu načelo oderuštva, če obresti presegajo glavnico.
Čeprav ne bodo pravno veljavne, se na ta obračun obresti pod enim letom ne bo nihče pritožil. Do obdobja pod enim letom so namreč nižje.
Mirko
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Tole ne bo čisto držalo. Linearne obresti so višje. Razlika je kar občutna pri visokih obrestnih merah. Kar spomnite se veriženja, ko smo pred leti vezali depozite na 1 mesec in dobili mastne donose, dokler banke niso prešle na konformne obresti. Pri obrestih za več let je pa stvar enaka, saj gre pri obeh načinih za računanje podletnih obresti. Razen če bi kdo prišel na idejo, da bi tudi večletne obresti računal linearno (nprimer da bi bile 12% p.a. obresti za 2 leti kar 24 % in ne 25,44%), česar pa jaz še nisem zasledil.
Za oderuštvo pa po ZOR veljajo za oderuške obresti, ki za 50% presegajo ZOM. To o preseganju glavnice pa velja le za nove terjatve, vendar ne za procesne obresti. Sploh pa v zvezi s tem še ni nobene pravne prakse, ker po veljavnosti tega določila zamudne obresti še niso mogle doseči glavnice in tako tudi spora še ni. So se pa pri starih sporih že sklicevali na to določilo, kar pa je bilo zavrnjeno
<br />Tudi jaz se poslužujem IUS-INFO, uporabil bi kar linearen način. Mislim da velja tudi tu načelo oderuštva, če obresti presegajo glavnico.
Čeprav ne bodo pravno veljavne, se na ta obračun obresti pod enim letom ne bo nihče pritožil. Do obdobja pod enim letom so namreč nižje.
Mirko
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Tole ne bo čisto držalo. Linearne obresti so višje. Razlika je kar občutna pri visokih obrestnih merah. Kar spomnite se veriženja, ko smo pred leti vezali depozite na 1 mesec in dobili mastne donose, dokler banke niso prešle na konformne obresti. Pri obrestih za več let je pa stvar enaka, saj gre pri obeh načinih za računanje podletnih obresti. Razen če bi kdo prišel na idejo, da bi tudi večletne obresti računal linearno (nprimer da bi bile 12% p.a. obresti za 2 leti kar 24 % in ne 25,44%), česar pa jaz še nisem zasledil.
Za oderuštvo pa po ZOR veljajo za oderuške obresti, ki za 50% presegajo ZOM. To o preseganju glavnice pa velja le za nove terjatve, vendar ne za procesne obresti. Sploh pa v zvezi s tem še ni nobene pravne prakse, ker po veljavnosti tega določila zamudne obresti še niso mogle doseči glavnice in tako tudi spora še ni. So se pa pri starih sporih že sklicevali na to določilo, kar pa je bilo zavrnjeno
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Do sedaj se nisem ubadala z obrestmi - zato nisem na tekočem. Našla sem pa naslednje tolmačenje: po OZ, ki velja od 28.6.2003 se definira obračunavanje zamudnih obresti po linearni metodi. Tako je vsak obračun zamudnih obresti po konformni metodi od takrat dalje protizakonit in nepravilen; predpisan je linearni obračun.
Ali velja to le za zamudne obresti, ali tudi za obresti po kreditih?
Ali velja to le za zamudne obresti, ali tudi za obresti po kreditih?
slava