Prodaja nepremičnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LARISA
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Prodaja nepremičnine

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Podjetje je kupilo nepremičnino - novogradnjo od gradbenega podjetja in sicer z zaračunanim DDV 8,5 %. Lastniki smo malo več kot dve leti. Sedaj ga tudi sami prodajamo. Kakšan DDV naj bi zaračunali ter kako moram popraviti odbitni DDV (8,5) zaradi predčasne prodaje.
p.s. Stanovanje ni vodeno kot nepremičnina ampak kot zaloga trgovskega blaga, tako da ni koriščena davčna olajšava.
Hvala za pomoč
pepca
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a pepca »

Že vseskozi čakam na odgovor tudi jaz, saj sem v podobni zadregi - le da je naše podjetje dobilo stanovanje v tekočem mesecu letošnjega leta od gradbenega podjetja (ki je v likvidnostnih težavah) namesto poplačila naše terjatve. Ob tem smo si mi odbijali vstopni DDV, bi pa radi to stanovanje prodali - kakšni davčni zakonodaji je podvržena prodaja?

Tudi jaz kličem na pomoč.
LARISA
Računovodja
Računovodja

Ponovno klicem na pomoc, saj za kasno mnenje oziroma razmisljanje!
LARISA
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pepca, tudi mi smo ga dobili na podoben način in si odbijali DDV. Ob prodaji ga bomo lepo vrnili. Olajšav nismo uveljavljali. Na Larsino razmišljanje (trgovsko blago) nisem razmišljal, ker nimamo registrirane te dejavnosti.

Tudi jaz prosim za pomoč!

LP, Mirko
LARISA
Računovodja
Računovodja

Pozdravljeni,
za moj problem sem spraševala vse ki bi lahko kaj vedli in dobila sem odgovor ki bi lahko bil pravi:
Ker sem nepremičnino knjižila kot trgovsko blago - zaloga in glede na to da olajšava ni koriščena se tudi z ddv-ejem ravna kot pri trg. blagu - odbitni je v celoti in ni nobenih popravkov.
DDV ob prodaji pa zaračunam v višini 8,5 %, ker nepremičnina še ni vknjižena v zemljiško knjigo!

Prosim še za kakšno mnenje :wink:
LARISA
Odgovori