Prejete obresti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mima
Novinec
Novinec

Prejete obresti

Odgovor Napisal/-a mima »

Od banke dobivamo obračune za obresti za dane depozite - naš prihodek. Kako to knjižite v DDV knjigo. Ali velja isto, če mi izdamo račun za obresti za dano posojilo drugi firmi.

Do 1.maja smo to prijavljali kot prejeti račun za oproščen promet s predznakom (-) čeprav nam to sploh ni logično.
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ekonomist »

Jaz to sploh ne bi dala v knjigo.
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Tudi jaz bančnih obresti ne dajem v knjige DDV.
Druge obresti, ki pa smo jih zaračunali za dane depozite, pa dajem v knjigo I-Rač (kol.10).
LP

Anela
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

Te obresti od danih depozitov ne gredo v knjige DDV niti po prvem maju 2004.
Niti jih ne prjavljate kot oproščen promet, temveč se v njigah sploh ne evidentirajo. Zanje velja enako kot zazaračunane obresti iz poslovanja, ki prav tako ne gredo v knjige.

SPRING
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Se strinjam z Vesno.
V DDV knjigo (obrazce P-RAČ in I-RAČ) ne vnašamo oproščenih nabav/dobav.

LPD

Darja
mima
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mima »

Ne govorimo o zaračunanih zamudnih obrestih, govorim o obrestih, ki nam jih banka nakaže za pozitivna stanja na računih, za obresti iz deponiranih sredstev, in podobno.

Po eni izmed definicij, naj bi take prejete obresti knjižili v GK kot prihodek, v DDV obračunu pa naj bi ti zneski zmanjševali oproščene nabave. Skregano z vso logiko. Pa vendar to sem zasledila v Davčnem biltenu in v IKS ne vem pa več kdaj.

Zato tudi sprašujem kako to delate v praksi, oziroma ali se je pri vas kateri davčni inšpektor že dotaknil tega.
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Mislim, da se tu ni nič spremenilo od prej. Če imate depozit na banki zaradi oplemenitenja svojih sredstev in to ni vaša osnovna dejavnost, depoziti ne grejo v davčne knjige.

lp
Odgovori