račun Telekom

Moderator: Mirko Zbačnik

kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

A ne, hec, koliko različnih mnenj. Jaz imam pred sabo odgovor DURS-a, ki so ga na njeno zahtevo poslali kolegivi, in tam piše, da (citiram)"ob izpolnjevanju ostalih pogojev, ki jih za odbijanje vstopnega DDV predpisuje 40. čl. ZDDV, pridobite pravico do odbitka vstopnega DDV v davčnem obdobju, v katerem je nastala obveznost za obračun DDV po 19. členu ZDDV za davčnega zavezanca, ki vam je oziroma vam bo opravil storitev, do dneva predložitve tega obračuna pa razpolagate z računom za naveden promet storitev. Če ste torej do dneva predložitve obračuna za davčno obdobje maj 2004 prejeli račun od Elektra, pridobite pravico do odbitka vstopnega DDV v davčnem obdobju maj. Če je bil račun s strani Debitela izdan v mesecu maju in če ste ga prejeli za opravljene storitve do dneva predložitve davčnega obračuna za maj, ste pridobili pravico do odbitka celotnega, na računu izkazanega vstopnega DDV v mesecu maju" (konec citata). Kolegica je spraševala, kdaj upošteva račun od Elektra. izdan 1. 6. 2004 za storitve, opravljene v času od 1.5. - 1.6., in za račun od Debitela, na katerem je zaračunana naročnina za junij in pogovori za maj. Znajdi se, če se moreš! Jaz bom dala Debitel in Mobitel v maj, Telekom pa v junij. Saj ne vem, če je prav! :sad:Alena
mojca111si
Novinec
Novinec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mojca111si »

<font face="Arial"></font id="Arial">Pozdravljeni!
Jaz se z vso to členitvijo računov ne obremenjujem, kolikor vem je pomemben datum izdaje računa, oz. datum prejema. Če je račun izdan npr.31.05., prejmemo ga v mesecu juniju, ga gladko poknjižim v junij, ne glede na to, da je opravljena storitev v maju, naročnina pa za junij. Tako formulo imam za vse račune. Ali je to napačno?:???:
LP Mojca
Debby
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Debby »

Alena,kot sem razumela odgovor od DURS-a, niso odgovorili nič.

Mislim, da lahko v primeru Elektro uporabljamo 4. odstavek 19.člena ZDDV(UPB1), ki pravi:
"Za dobave blaga, razen dobav iz 3. točke 2. odst. 4 člena tega zakona, IN OPRAVLJANJE STORITEV, pri katerih se izdajo zaporedni obečuni ali se vršijo zaporedna plačila, se šteje, da so opravljene v trenutku, ko poteče obdobje, na katerega se taki obračuni ali plačila nanašajo, vendar to obdobje ne sme biti daljše od enega leta."

Jaz to razumem tako: za dobavo el.energije od 14.05.-15.06.(ker nastane obveznost obračuna ddv ob opravljeni storitvi) se DDV odbija v 6. obdobju.

Se še kdo strinja z mano?

LPDEB
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Za račune od Elektra se strinjam z Debby

Pozdrav :D
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Debby, tudi jaz nisem čisto "za ziher" kapirala tisto od DURS-a. Se bom pa držala tega, da mi pravica do odbitka DDV pripada v trenutku, ko mojemu dobavitelju nastane obveznost, seveda pod pogojem, da bom do oddaje obračuna imela račun. Primer: datum na računu od Debitela 31.5.2004, račun prejela 10.6.2004, davčno obdobje maj. Račun Telekom: datum računa 10.6.2004, prejela 12.6.2004, davčno obdobje junij (čeprav so gor storitve tudi za maj). Elektro: Datum računa 15.6.2004, storitve od 15.5.-15.6.2004, davčno obdobje junij. Kr-edn: datum računa 3.6.2004, storitev 31.5.04, račun prejela 25.6.04, davčno obdobje maj. Pol bomo pa vidl! :twisted:Alena
Debby
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Debby »

Res nevem več kaj naj rečem.
Sicer je res, da piše v 2. odstavku 19.člena, da v primeru, ko je račun izdan pred opravljeno storitvijo, nastane obveznost obračuna ddv, ko je izdan račun.
V tem primeru, bi si odbivali DDV v trenutku, ko dobavitelju (izdajatelju) nastane obveznost, se pravi na dan izdje računa.

Je pa tudi res, da je potem v 19. člen dopisan še 4. odstavek, ki se nanaša prav na račune o katerih govorimo (debitel, Telekom, Elektro), pri katerih gre za zaporedne obračune.
Jaz razumem, da ti računi potemtakem ne grejo v 2.odstavek 19. člena in velja za njih 4.odstavek (obveznost ob opravljeni storitvi).

Za te račune se bom ravnala po 4. odstavku 19. člena.

Upam, da te nisem preveč zmedla. Moram pa povedati, da mi ta debata koristi, ker se vedno bolj poglabljam v problem.

LP Debby
ali
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ali »

Pozdrav vsem skupaj....tile računi pa so problem...Zanima me, ali jih bomo razbijali ali ne? Najboljše da skupaj izberemo eno varianto in pometemo z davkarijo :)..Meni je še najbolj všeč varianta po kateri bi mi to vse skupaj dali v naslednji mesec; v katerem tudi prejmemo račun...
Ne vem kaj trenutno pravi zakonodaja, a če nas bo vsaj 5000 za to bomo menda ja uspeli...ok, pridni bodite še naprej
ali
Odgovori