V Uredbah o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkov, ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznavajo kot odhodek, obstaja tudi povracilo za nadomestila stroska za loceno zivljenje in sicer za prehrano in za stanovanje. Zanima me v kaksnem primeru to nadomestilo delavcu pripada in na kaksen nacin se obracuna,
Hvala za pomoc
S.[V]
dodatek za loceno zivljenje
Moderator: Mirko Zbačnik
Nadomestilo za ločeno življenje se (po pisnem mnenju Zveze računovodij) izplača le v primeru, če ima delavec v kraju stalnega bivališča družino. Obvezno mora biti to zapisano v pogodbi o zaposlitvi, ker po SKPgd to ni obvezno.Sicer pa se v skladu z 8. točko 2.člena Uredbe o povračilu stroškov v zvezi z delom lahko izplača:
- povračilo stroškov stanovanja do višine 18%
- povračilo stroškov prehrane pa do višine 22%
povprečne mesečne plače zaposlenih v RS za pretekle tri mesece.
LP
Martika
- povračilo stroškov stanovanja do višine 18%
- povračilo stroškov prehrane pa do višine 22%
povprečne mesečne plače zaposlenih v RS za pretekle tri mesece.
LP
Martika
Verjetno res, vendar nikjer ne piše, kakšna mora biti razdalja. Po logiki bi rekla, da vsaj tako daleč, da se delavec ne more voziti vsak dan na delo in z dela, ker bi bilo to časovno in stroškovno zelo neugodno, če ne celo nemogoče.
Npr. mi imamo delavca, ki ima stalno bivališče v Radencih, že 6 mesecev pa dela pretežno v Ljubljani (premestitev). Težko si predstavljam, da bi se vsak dan pripeljal iz Radencev v Ljubljano in se zvečer vrnil domov (včasih dela tudi do 17 ali 18 ure). Zato začasno živi v Ljubljani. V tem primeru mu pripada dodatek za ločeno življanje.
Martika
Npr. mi imamo delavca, ki ima stalno bivališče v Radencih, že 6 mesecev pa dela pretežno v Ljubljani (premestitev). Težko si predstavljam, da bi se vsak dan pripeljal iz Radencev v Ljubljano in se zvečer vrnil domov (včasih dela tudi do 17 ali 18 ure). Zato začasno živi v Ljubljani. V tem primeru mu pripada dodatek za ločeno življanje.
Martika