Račun za tujino

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kristan27
Novinec
Novinec

Račun za tujino

Odgovor Napisal/-a kristan27 »

Prosim, če mi lahko kdo pove kako se napiše oz. kaj mora vsebovati račun za tujino. Račun je v eurih in zanima me ali mora vsebovati tudi DDV. ALi mora biti napisan v angleščini itd. Račun bo za podjetje na Češkem. Je mogoče kje dobiti primer takšnega računa.
naike
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a naike »

Na Zvezi računovodij so nam rekli, da se računi za v tujino izstavljajo izključno v SIT (zraven lahko napišete vrednost v EUR). Ker gre za račun za EU, mora biti obračunan tudi DDV. Besedilo mora biti v slovenskem in angleškem jeziku.

LP
Yuna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Yuna »

Kje ste pa to pobrali, da se od blaga prodanega v EU obračuna DDV?
Si predstavljate, da pošljemo fakturo v Anlijo v slovenskem jeziku
in v tolarjih? Mi zraven samo navedemo tečaj in preračunamo v
tolarje, zaradi knjiženja.
pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Meni je bilo rečeno, da ja lahko faktura v nemškem jeziku, če je na fakturi obračunan DDV ta pa mora biti naprisan v slovenščini. V našem jeziku mora biti napisan tudi člen oprostitve ali prevalitve DDV.
Lp!
naike
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a naike »

Jaz nisem nikjer to pobrala. Sicer pa sem napisala, da mora biti besedilo v Slovenščini in Angleščini in preračunana vrednost v EUR. Vprašajte na Zvezo računovodij G. Koželja. Sicer pa se velikokrat zgodi, da predvsem iz Nemčije dobivamo račune samo v nemškem jeziku brez prevoda v angleščino. In predstavljajte si kaj to pomeni za enega Primorca. :twisted:
kvrcko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kvrcko »

Na zadnjem seminarju na temo DDV je bilo rečeno, da je račun lahko napisan tudi v tujem jeziku in v evrih, davčna osnova in znesek DDV pa morata biti OBVEZNO izražena v tolarjih.

Sedaj pa imam tudi jaz eno vprašanje : Ministrstvo za finance je poslalo pojasnilo, kjer ugotavlja, da je nakup plovila, ki je namenjen za reševanje in pomoč na morju lahko oproščen plačila davka na dodano vrednost. Zanima me ali so oproščene tudi vse ostale nabave v zvezi z tem plovilom napr. nakup motorja za čoln, dodatna oprema za reševanje,.. in ali je lahko račun brez DDV če se ga uporablja tudi v izobraževalne namene in ne samo - izključno - za namen reševanja in pomoči na morju.

lep pozdrav in hvala za pomoč

Tina
Odgovori