račun ADRIA AIRWAJS
Moderator: Mirko Zbačnik
Ko DDV ni obračunan (piše na računu po katerem členu), mi v knjigi ddv uporabimo vzorec, da DDV ni obračunan. (tudi pri raznih bančnih storitvah DDV ni obračunan, vendar gre v knjigo). Točno je določeno pri katerih stvareh se ne gre v knjigo DDV: GZS, takse, mali davčni zavezanci,... (ti niso v sistemu DDV). In jaz mislim, da tudi pri letalskih prevozih se ne gre v knjigo DDV, nisem pa prepričana.
Kjer je oproščen promet mora biti klavzula zakaj je oproščen. Če je neobdavčljiv pa ne gre v knjigo DDV (DDV na računu ni obračunan in ne gre v knjige DDV) Sem šla gledat za nazaj, na enem od računov od Adrie ni nič pisalo po katerm členu je oproščen, zato ga nisem dala v knjigo DDV. V vašem primeru bi ga dala pod ddv ni obračunan.[xx(]
Nekaj sem brskala po forumu glede letalskih vozovnih, ali so oproščene ali neobdavčene, ali gredo v knjigo KPF ali ne.
V IKS-u 7/04 stran 137 je odgovor na to vprašanje.
Prevoz potnikov je po 2.točki drugega odst. 17. člena ZDDV obdavčen tam, kjer je opravljen in se za razdelitev vrednosti prevozne storitve upošteva prevožena razdalja.
Posebnost-oprostitev je predpisana za prevoz potnikov v mednarodnem prometu z vlakom, letalom (31.člen pravilnika) in sicer če kraj odhoda ali kraj prihoda ni v Sloveniji.
Iz tega bi jaz razumela, da je to oprostitev in se vpiše v knjigo prej.računov v stolpec 9-oproščene nabave.
Lep pozdrav.
V IKS-u 7/04 stran 137 je odgovor na to vprašanje.
Prevoz potnikov je po 2.točki drugega odst. 17. člena ZDDV obdavčen tam, kjer je opravljen in se za razdelitev vrednosti prevozne storitve upošteva prevožena razdalja.
Posebnost-oprostitev je predpisana za prevoz potnikov v mednarodnem prometu z vlakom, letalom (31.člen pravilnika) in sicer če kraj odhoda ali kraj prihoda ni v Sloveniji.
Iz tega bi jaz razumela, da je to oprostitev in se vpiše v knjigo prej.računov v stolpec 9-oproščene nabave.
Lep pozdrav.