Ponovno postavljam vprašanje, ki sem ga že v okviru spodnje teme "najemnina za poslovni prostor" in prosim za nasvet:
Gre torej za sklenitev pogodbe o najemu poslovnega prostora med fizično osebo-najemodajalcem in pravno osebo-najemnikom. V konkretnem primeru smo mi, kot društvo, najemnik, in smo v zmoti mislili, da odvede davek najemodajalec. V letu 2003 smo mu mesečno nakazovali na njegov račun bruto znesek, davek pa ni bil plačan .... sedaj ko je on prijavil dohodnino, smo dobili poziv z DURS, da za prejšnje leto predložimo REK 2.
Dejstvo je, da moramo plačati sedaj davek za nazaj, vendar ne vemo kako to izpeljati, saj je najemodajalec dejansko dogovorjeni bruto znesek najemnine, v dohodninski napovedi prikazal kot neto.... Prosim, za nasvet, kako se dogovoriti z najemodajalcem o plačilu davka za nazaj, in da bo zadeva "štimala" na DURSU ter tudi pri knjiženju - kako sploh knjižiti davek za prejšnje leto ?
Obračun in plačilo davka od najemnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Zelo delikatno vprašanje , najemodajelec je prikazal njegov prejemek kot njegovo neto izplačilo brez plačila akontacije davka, potem je sigurno po dohodninski odločbi imel doplačilo dohodnine,kar pomeni, da je davek plačan.(vsaj nekaj) V kolikor bi vi nakazovali akontacijo med letom , bi lahko on dobil po dohodninski odločbi vrnitev.
Jaz bi izračunala čez celo leto koliko je to davka , potem bi primerjala z njegovo osebno dohodnino (izračun z plačilom akontacije in njegovo vložitvijo),da vidite vsaj razliko. Če zdaj plačate davek, bo davek 2 x plačan, ker je to za preteklo obdobje.Povežite se z najemodajalcem in še enkrat naredita kompleten izračun. S temi najemninami je vedno problem, saj najmeniki ne razumejo, da je strošek najemnine neto in še davek. skupaj.Kar se pa tiče knjiženja kasnjeje plačanega davka ,Pa je to s stani davčne vseeno kam , samo,da je plačano.
Jaz bi izračunala čez celo leto koliko je to davka , potem bi primerjala z njegovo osebno dohodnino (izračun z plačilom akontacije in njegovo vložitvijo),da vidite vsaj razliko. Če zdaj plačate davek, bo davek 2 x plačan, ker je to za preteklo obdobje.Povežite se z najemodajalcem in še enkrat naredita kompleten izračun. S temi najemninami je vedno problem, saj najmeniki ne razumejo, da je strošek najemnine neto in še davek. skupaj.Kar se pa tiče knjiženja kasnjeje plačanega davka ,Pa je to s stani davčne vseeno kam , samo,da je plačano.
To je pa že malo drugače, škoda , da niste vedeli, kako se obračunava najmenina za fizično osebo, zdaj pa bodo še vam zaračunali zamudne obresti za nazaj, smola res!! Imate dve možnosti, da na znesek, ki je dobil najemodajalec obrutite in plačate samo davek za nazaj, ali pa naredite izračun, koliko je to neto in da vam ta znesek vrne, povejte mu da bo drugače on plačal davčni, tako, da je tako ali tako vseeno.
Včasih moraš biti tudi diplomat.
Včasih moraš biti tudi diplomat.