Prvo kupovanje s.p. v EU (Italiji)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ales_valentincic
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Prvo kupovanje s.p. v EU (Italiji)

Odgovor Napisal/-a ales_valentincic »

Pozdravljeni!
Sem s.p. v gostinstvu (ter davčni zavezanec). V kratkem imam namen v Italiji - bolj ugodne cene (v trgovini na debelo - supermarket) nakupiti nekaj stvari; npr.: rezervni deli za ogrevalno pečico, krožnike, razni el.mešalniki, itd. Zanima me, kako poteka celoten postopek: 1) Te stvari bi rad kupil z gotovino v EURih - so tu kakšne omejitve?? 2) Te stvari bi seveda rad pri nas dal v stroške, zato normalno rabim račun te trgovine (ki je tudi davčni zavezanec v Italiji). Kaj točno mora tak račun, ki bo v italijanščini vsebovati? Ali je dovolj točna naslova te trgovine in mene kot kupca oba z ID.št. za DDV in sicer moj SI...., ter njihov IT...., ter da se iz računa vidi davčna osnova DDV za kupljene artikle, podobno, kot imamo na naših računih (8,5 ali 20%), nevem kakšne imajo v Italiji?
Prosim za Vašo pomoč in razlago ter hvala lepa!
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Če ste davčni zavezanec, morate prodajalcu dati vašo ID št.za DDV in on vam ne sme zaračunati njihovega ddv in vi potem naredite samoobdavčitev po naših predpisih.
Na računu naj bodo seveda vaši in njihovi podatki.
Svetujem, da je vsak račun v max.znesku 100 EUR (pribl.25.000 sit), ne vem pa, če je to nujno. Če je v mesecu več kot 100.000 sit (pribl.400 EUR) nakupov ali prodaje v tuji valuti, morate potem poročati Banki Slovenije, tako da pazite tudi na ta znesek.
Tudi naj bodo na računu razvidni opisi artiklov, ki ste jih kupili in zraven vi pripišete prevod.
Mirjana
Odgovori