Izguba - kaj storiti?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Izguba - kaj storiti?

Odgovor Napisal/-a Anela »

Bliža se konec leta in trenutno kaže, da bi podjetnik imel ob koncu leta izgubo. Kaj se lahko naredi?
1. Je hudo narobe, če si kot lastnik d.o.o. (prijavljen pod 01 že 6 let) zmanjša plačo na višino minimalne? (ker ima pogodbo, mislim da mora vsaj napisati aneks k pogodbi in določiti nižjo plačo);
2. Amortizacijo ima precej visoko (celo previsoko, npr. za osebni avto 25%) - lahko zniža stopnje? Lahko tudi za letos nabavljeni računalnik računa le 20% amortizacijo?
3. Želi tudi, da se nekateri stroški kar izločijo in prenesejo v naslednje leto - to mu sicer odločno odsvetujem (ni po SRS in v naslednjem letu tudi ne bi bili davčno priznani).
Na kakšen način je še možno znižati stroške za zadnji mesec? Ali se lahko naredi še kaj glede povečanja prihodkov?
Prosim za kakšen nasvet in lepa hvala.

Anela
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

1.Plačo si lahko zniža,aneks-"zaradi slabih poslovnih rezultatov
ali nedoseganja določenih se"......
2.AM stopnje-predpisane so samo najvišje,vi imate lahko manjše,ampak
se jih je treba potem držat ali ob spremembi utemeljiti spremembo.
3.Jaz sem eno leto imela kar velika vlaganja v že obstoječo os.stredstvo pa sem tukaj telovadila s popravki vrednosti namesto AM.
Toda za tole zadnje ne dam roke v ogenj,če sem prav naredila.
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

KAJ - hvala za odgovor. V razmislek: če vlaganja v obstoječo os. sredstvo ne povečujejo njegove prihodnje koristi, ampak gre v bistvu le za podaljšanje življenjske dobe osn.sredstva, je pravilno, da se knjiži na zmanjšanje popravka vrednosti (osnova za AM ostane nespremenjena). Tudi jaz sem delala tako in to so mi potrdili tudi revizorji.
Tifanny - kako bi lahko dolgoročne rezervacije znižale stroške tekočega leta? Ni mi jasno (ali pa je bil tale odgovor namenjen kaki drugi temi?):sad:
LP

Anela
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

No,to me pa veseli.Tolk stvari je tako napisanih,da berem,berem,pa ne vem,ali si prav razlagam ali ne.
Sem pričakovala,da se bo pojavilo veliko predlogov,mogoče je še prekmalu,kajti ko bomo delali bilanco bomo vsi spet "ful notri" in polni idej kako zmanjšati ali povečati.
Tifanny
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Tifanny »

Anela! Se strinjam, sem na hitro prebrala...žal. Morda pa ni dobro prebirati vprašanja sredi noči - sem že zbrisala. Hvala.
LP :D
Odgovori