POSLOVNO DARILO

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

POSLOVNO DARILO

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Pozdravljeni !

Zanima, me kakšna je največja vrednost darila, ki ga podjetje lahko podari poslovenemu parnerju, za katero ni treba plačati davka ?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

<font size="2"><blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Akontacija dohodnine se ne plača, če je znesek davka manjši od 2% povprečne bruto plače zaposlenih v RS za predpretekli mesec.
Enako velja za darila dana tujim poslovnim partnerjem.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
(Vir: Metalica)</font id="size2">

lP, Mirko
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal elektrik</i>
<br /><font size="2"><blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Akontacija dohodnine se ne plača, če je znesek davka manjši od 2% povprečne bruto plače zaposlenih v RS za predpretekli mesec.
Enako velja za darila dana tujim poslovnim partnerjem.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
(Vir: Metalica)</font id="size2">

lP, Mirko

<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala za odgovor, na forumu se še malo lovim, ker sem prvič gor.
Še eno vprašanje. Kaj pa če podarim darilo podjetju kot pravni osebi ?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Pri podjetjih pa po mojem ne gre za dohodnino. Pač pa poglejte Zakon o dobičku pravnih oseb ter Pravilnik o davčno nepriznanih odhodkih in vse kar je s tem povezano. Je kar nekaj sprememb za letošnje leto. Prosil bi ostale člane, če so že ga predelali za bolj točen odgovor. Sicer bo na to temo zagotovo še tekla debata - tudi na forumu, ker so določila precej ohlapna.

PS.: Kaj bi brez koša? Svoj odgovor lahko tudi vržete v koš (ta možnost se vam ponuja le v vaših odgovorih), lahko ga popravite. Odgovorite s "citatom"...

LP, Mirko
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Najlepša hvala za odgovor !
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Misliti, se pravi nič vedeti. Barbarak, oprosti. Mislil sem, da sem odgovoril, a nisem. O poslovnem darilu drugi pravni osebi, me zanima, kolikšen del, je davčno priznan odhodek. V zakonu in pravilnikh nisem našel nič konkretnega, razen če to lahko smatram kot reprezentanco. Tu pa poznam pravila. Kaj pa višina v SIT za poslovno darilo?

Hvala za mnenja,

LP Mirk:oops:
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Ali so vstopnice za poslovne partnerje (ogled jame)darilo ali je lahko reprezentanca.
Mene ta darila še vedno begajo. Ali se lahko upošteva vstopni DDV ali ne?

lp, Bina
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Rada bi preverila ali še vedno drži:
- darilo posl. partnerjem obravnavamo kot reprezentanco
- do vrednosti 2.000,00 sit ni potrebno obračunati DDV
- dohodnine ni potrebno obračunati, če vrednost (z DDV) ne presega 2 % povprečne (bruto?) plače predpreteklega mesec (5.751,00).
- kljub majhni vrednosti darila, pa mora podjetje pridobiti DŠ obdarjenega in izpolniti REK-2 (bruto vrednost darila je enaka neto vrednosti ) in ga o tem do 31. 1.06 obvestiti, da bo podatke lahko vključil v dohodninsko napove.
slava
Odgovori