Zamudne obresti

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Petica
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Zamudne obresti

Odgovor Napisal/-a Petica »

Prosim za pomoč:
Po katerem zakonu smo dolžni oračunati zamudne obresti za prepozno plačane račune?

Hvala in LP, Petica
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Meni je svetovalka rekla, da v kolikor piše na računu npr. "za nepravočasna plačila zaračunamo obresti" potem si dolžan obračunati obresti. Nisem pa sigurna, ali je kje kakšen zakon, ki to določa. Tako da jaz sem enostavno to vrgla ven iz računov, ker tako ali tako, če račun ni plačan, bom izterjali z obrestmi, ker imam podlago v drugem zakonu in to v Obligacijskih razmerjih, ki pa določa obresti od neplačanih računov.
pr
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a pr »

Kaj pa sklenjene poslovne pogodbe s partnerji? Če imate v pogodbah vpisan člen o obračunavanju ZO, potem ste jih dolžni obračunati. Drugo vprašanje je, ali jih poslovnemu partnerju pošljete. Na izračun napišete npr.: zaradi dobrih poslovnih odnosov, zaradi nižjih priznanih rabatov,... obresti niso poslane. Za takšen pripis potrebujete sklep direktorja.
Sama imam drug problem: v pogodbi nimamo določenega načina obračunavanja ZO in se sprašujem, ali je pravilen komforni, ali linearni način obračuna (sprememba naj bi bila 28.06.2004 ob spremembi obr. mere za zakonske ZO)?
LP! PR
spring
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a spring »

Še vedno je dovoljen koformi obračun obresti, vendar banke in druge pomembne insitucije obračunavajo obresti po linearnem načinu izračuna obresti (če v pogodbi nimate določenega načina izračuna obresti je izbira vaša. Jaz bi se raje odločila za linearnega.

SPRING
Odgovori