Pogodbena dela, honorarna dela, ...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
billy
Novinec
Novinec

Pogodbena dela, honorarna dela, ...

Odgovor Napisal/-a billy »

Lep pozdrav vsem na forumu.

Ene par kolegov se nas je zbralo in ustanovili bomo s.p. V začetku bo samo en lastnik, da se rešimo prevlkih začetnih stroškov. Nato bo on prešel v d.o.o., midva (trije smo) pa boma sama naredla s.p.

Ker sem uradno brezposelna oseba me zanima na kakšne vse načine jaz lahko delam tam. Vse, razen redno delo, na začetku odpade. Honorarno ter pogodbeno delo pride v poštev. Še obstaja kakšno drugo?

Lahko kdo napiše kakšni so stroški teh oblik dela, oz da kak url, kjer bi si lahko prebral kaj več o tem?

Drugi je pa študent in bo delal preko študenta, saj je to najcenejša oblika najemanja delovne sile, ne?
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Primerjava stroškov dela:
Izračun pogodbenega dela - podjemna pogodba: http://www.racunovodja.com/mdokumenti/pogodbaodelu.asp
Izračun avtorskega honorarja - samo za avtorska dela: http://www.racunovodja.com/mdokumenti/obracunah.asp
Izračun plače: http://www.racunovodja.com/izracuni/izr_place.asp

Če ste prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje morda za vas pride v poštev kakšen od njihovih programov aktivne politike zaposlovanja http://www.ess.gov.si/html/elementi-okv ... avnost.htm npr. usposabljanje brez delovnega razmerja.

Najbrž lahko preko zavoda kot potencialni samozaposleni koristite tudi vavčersko svetovanje glede izbire najprimernejšega načina zaposlitve http://www.pcmg.si/page2/stran.php?ID=3083

-
billy
Novinec
Novinec

Hvala.

Izračun za honorarno in pogodbeno delo mi ne deluje, ali pa ne vem kaj moram izpolniti. :sad:

Mogoče sem sam napisal malce premalo podatkov. Zadeva je sledeča. Trije znanci bomo naredili računalniško podjetje. Na začetku bo samo en lastnik, pa še to S.P. kot fizična oseba. Če bi bili vsi trije redno zaposleni bi kar nekaj denarja odteklo k državi. In na začetku, ko še nimamo toliko kapitala bi se radi temu izognili. Za enega ni problem, ker je štuident, bo delal preko napotnic. Je pa problem za mene, saj nisem nič :oops: Če bi delal preko napotnic od onega drugega pa bi lahko tudi prišel kak inšpektor in nam zakompliciral prihodnost. Zato bi radi to rešili tako kot se mora rešiti.

Vprašanje, ki bi ga rad prvo razrešil je, kakšno opcije za prejemanje plačila sploh imam?

Sem pa po izobrazbi elektrotehnik-elektronik.

PS, pa ni me potrebno vikati, ker sem še mlad fantič :)
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Avtorska, ki je najcenejša, bi prišla v poštev, če se boš ukvarjal s programiranjem. Marjeta je že napisala vse variante.
LP
billy
Novinec
Novinec

Ja. Ravno za progrmiranje se gre. Bi pa večino delal v prostoru od firme. Verjetno to ne bo problem?

Tisti izračun na strani mi ne deluje, ali pa ga ne vem uporabit. Vpišem vse podatke, pritisnem izračunaj in zgodi se nič.

Kje lahko najdem več o avtorskem honorarnem delu, recimo kakšen pravilnik o delu, pravicah, davkih, ter primere takšnih pogodb?

Hvala.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Vnos postavk za izračun
Bruto znesek: 176470,5
Zmanjšanje osnove za 40%: 70.588,24
Davčna osnova: 105.882,35
Davek iz dohodkov iz prem. pravic: 26.470,59
Neto izplačilo: 150000

Dela, dela. Klikni postavi na o, v neto rubriko vnesi željeni neto znesek, klikni računaj in imaš. Vnesla sem ti neto 150000 sit pa pride takšen izračun.
LP
billy
Novinec
Novinec

Aha. Problem z izračunom sem rešel. Stvar namreč ne deluje v Mozilla, sem uporabil IE in mi je vse jasno.

Edino kar bi sedaj še rabil je zakonik, kjer piše o avtorskih honorarcih in primere kakšnih obrazcov. Če ima kdo?
billy
Novinec
Novinec

Se opravičujem za mojo nesposobnost, ampak sem opazil, da je na strani tudi obrazec za sprintanje. Verjetno je to to?

Ni mi edino najbolj jasno kaj se vpiše pod ta polja:

DŠ prejemnika:
Pogodba:

?
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Tvoja davčna številka, in zaporedna številka tvoje bodoče avtorske pogodbe (če bo vsebovala številko).
LP
billy
Novinec
Novinec

Hvala za napotke, sedaj sem še nekoliko seznanjem s tem področjem. :)

Še zadnje vprašanje, kje bi lahko našel primere teh pogodb, oz kakšne napotke za sestavo le-teh?
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

V knjigarnah obstajajo obrazci avtorslih pogodb.
LP
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Močno ti predlagam, da najamete računovodski servis, ki bi vam pomagal tudi pri teh pogodbah. Glede na to, da bo potrebno knjige voditi dvostavno,pa ga boste tako ali tako potrebovali.

lp
Odgovori