S prejšnjim delodajalcem sem se decembra 2003 na hitro "dogovorila" o sporazumnem prenehanju delovnega razmerja. Ker je bil moj odpovedni rok 3 mesece, mi je odvetnik svetoval, da ga tudi zahtevam. Tako sem se z delodajalcem dogovorila, da dobim še 3 plače, v naslednjih 3 mesecih.
Delodajalec me je z 31.12.2003 odjavil. Ker s takšnimi zadevami nisem imela izkušenj, sem šla na ZZZS z delovni knjižico in rekla, da bi se rada sama zavarovala. V tem času sem čakala na registracijo svojega podjetja.
Na ZZZS so mi povedali, da si lahko sama plačujem cca 28000 SIT/mesec in to je to.
Prvo plačilo s strani bivšega delodajalca je prišlo OK, v bruto znesku, kot sem pričakovala. Drugo plačilo pa je bilo precej nižje. Ko sem klicala bivšega delodajalca, mi je bilo rečeno, da so pokrili vse obveznosti do mene, saj so nakazali vse prispevke, dohodnino ipd, enako kot za plačo.
Vendar pa, sem v tem času, ko sem bila pri zdravniku ugotovila, da nisem osnovno zdravstveno zavarovana. Na ZZZS so rekli da tega ne urejam tam, da rpi njih plačujem le "leta"... Meni pa ne gre v glavo, če je moj bivši delodajalec plačal prispevke za zdravstveno zavarovanje, zakaj potem nisem bila zavarovana!!!
No, žal pa se tu še ne konča. Letos sem nastopila porodniško, v osnovo za obračun naj bi se mi šteli lanski meseci, torej od januarja, do decembra. Na Centru za socialno delo sem pokazala "obračun odpravnine" in vprašala če mi gre v osnovo. Da ja, ker je obračunano porodniško varstvo. VSAJ NEKAJ, sem si mislila... Pa sem se zmotila. Ko sem dobila odločbo, sem ugotovila, da nista bila upoštevana ta dva meseca, in sem šla nazaj na Center za socialno delo. Tam mi je bilo rečeno, da zato ker v teh dveh mesecih nisem bila zavarovana, ne morejo za ta dva meseca ničesar upoštevati! In da kako mi je nekdo lahko obračunal prispevke, če nisem bila prijavljena...
IN ZDAJ MI NI NIČ VEČ JASNO!!!
Kam je zginila ta denar??? Ne upošteva se nikjer, zdravnike sem si morala plačevati sama, delovno dobo tudi, obračunani in plačani pa so bili vsi prispevki!!!