računovodske storitve
Moderator: Mirko Zbačnik
Za pravo oceno dejanskega stanja moraš slišati obe strani.
Ne zdi se mi niti prav vrednotit neko storitev po številu dokumentov, saj računovodstvo še zdaleč ni omejeno zgolj na vnašanje podatkov v računalnik. Vsaka stranka ima svoje specifike, zato je potreben individualni pristop.
Pozabljate, da račun z zneskom 11.000 vsebuje DDV (ali pa ne), stroške papirja, kartuš, vzdrževanja programske opreme, stroške izobraževanj ter stroške dela. Za tistega, ki ga izda ne predstavlja niti 4.000 Sit dobička. Tako to žal je. In če imajo lahko malarji, vodovodarji, avtomehaniki, da o programerjih sploh ne govorim, tudi po 10.000 Sit na uro, ne vidim razloga, zakaj jih računovodja ne bi imel vsaj 3.000. Se motim?
Sam sem se odločil, da bom raje ležal doma, kot pa delal zastonj.
In tudi vrlega vodovodarja, ki bi za cca. 400 dokumentov letno želel imeti računovodstvo za 10.000 Sit/mesec (napoved in Ajpes vključeni v ceno) sem po tistem, ko je pripomnil, da ga strašansko moti dejstvo, da ob nedeljah nisem dosegljiv, sem VEESEEELO dal na čevelj.
Vsak ima svoj ponos in svojo najnižjo vrednost. Odvisno le kako se ceni.
Ne zdi se mi niti prav vrednotit neko storitev po številu dokumentov, saj računovodstvo še zdaleč ni omejeno zgolj na vnašanje podatkov v računalnik. Vsaka stranka ima svoje specifike, zato je potreben individualni pristop.
Pozabljate, da račun z zneskom 11.000 vsebuje DDV (ali pa ne), stroške papirja, kartuš, vzdrževanja programske opreme, stroške izobraževanj ter stroške dela. Za tistega, ki ga izda ne predstavlja niti 4.000 Sit dobička. Tako to žal je. In če imajo lahko malarji, vodovodarji, avtomehaniki, da o programerjih sploh ne govorim, tudi po 10.000 Sit na uro, ne vidim razloga, zakaj jih računovodja ne bi imel vsaj 3.000. Se motim?
Sam sem se odločil, da bom raje ležal doma, kot pa delal zastonj.
In tudi vrlega vodovodarja, ki bi za cca. 400 dokumentov letno želel imeti računovodstvo za 10.000 Sit/mesec (napoved in Ajpes vključeni v ceno) sem po tistem, ko je pripomnil, da ga strašansko moti dejstvo, da ob nedeljah nisem dosegljiv, sem VEESEEELO dal na čevelj.
Vsak ima svoj ponos in svojo najnižjo vrednost. Odvisno le kako se ceni.
Žal stvar ni tako preprosta.
Važno je tudi za kakšne poslovne dogodke gre. Računovodje so se namreč spremenili že v pravnike ( nekateri želijo vse storitve na enem mestu in tu mislim tudi pisanje pogodb o zaposlitvi, posojilnih pogodb,....), pa računalniške experte ( namesto NLB dajejo informacije kako poslovati s Pro klikom), davčne in finančne svetovalce, itd.
Se pravi: najprej definirati dogotke, reakcijski čas ( v kolikem času od nastanka nekega dogodka mora biti stvar tudi računovodsko "pošlihtana" ), vedeti koliko stroškovnih mest je v igri, kolikokrat na leto se sestavljajo izkazi uspeha, koliko je osnovnih sredstev,......
Važno je tudi za kakšne poslovne dogodke gre. Računovodje so se namreč spremenili že v pravnike ( nekateri želijo vse storitve na enem mestu in tu mislim tudi pisanje pogodb o zaposlitvi, posojilnih pogodb,....), pa računalniške experte ( namesto NLB dajejo informacije kako poslovati s Pro klikom), davčne in finančne svetovalce, itd.
Se pravi: najprej definirati dogotke, reakcijski čas ( v kolikem času od nastanka nekega dogodka mora biti stvar tudi računovodsko "pošlihtana" ), vedeti koliko stroškovnih mest je v igri, kolikokrat na leto se sestavljajo izkazi uspeha, koliko je osnovnih sredstev,......
alo, ne spet narobe razumeti. Mislila sem veliko za bilanco 125.000,00. Bilance dragi moji so pa itak vse iste. Važno je kako imaš knjiženo med letom. Glede na knjiženja pa se razlikujejo tudi zneski mesečnih plačil. O tem ni dvoma. Pri bolj zahtevnih je pač postavka višja. ZR pa je ZR. Sicer pa, če je tisti ki je to plačal brez pripomb. Kar tako naprej. Že ve kaj plačuje... Brez pripomb sicer.... Pa tudi nekaj moramo zaslužiti konec koncev.
.
.
....naj vam torej v našem primeru plačila 11.000 SIT mesečno postrežem z podrobnejšimi podatki .......
za zadnje leto je bilo tako:
- 17 prejetih računov - 5 - nabava potrošnega mat. (220/400), ostalih 12 pa so računi tega rač. servisa
- 66 izpiskov - dogodki so le nakazila članarin in enkrat mesečno dotacije ter plačila navedenih prejetih računov in dvigi gotovine
- 9 blagajniških dnevnikov (potni nalogi)
Pri tem naj povemo, da je bil račun za jan in feb zvišan za 5000,00 sit za "izdelavo napovedi".....
Knjižili so nam za dva kluba (za vsakega takšna cena)........
Iz izkazov klubov je bilo videti, kot da smo obstojali predvsem zaradi plačila računovodskemu servisu

za zadnje leto je bilo tako:
- 17 prejetih računov - 5 - nabava potrošnega mat. (220/400), ostalih 12 pa so računi tega rač. servisa
- 66 izpiskov - dogodki so le nakazila članarin in enkrat mesečno dotacije ter plačila navedenih prejetih računov in dvigi gotovine
- 9 blagajniških dnevnikov (potni nalogi)
Pri tem naj povemo, da je bil račun za jan in feb zvišan za 5000,00 sit za "izdelavo napovedi".....
Knjižili so nam za dva kluba (za vsakega takšna cena)........
Iz izkazov klubov je bilo videti, kot da smo obstojali predvsem zaradi plačila računovodskemu servisu
Lep pozdrav - Silvy
Silvy,
11.000,00 je itak minimalni mesečni znesek, da se računovodskemu servisu sploh splača delat. Je pa res, da jaz v takih primerih računam letni znesek in ni tako visok, saj konec koncev lahko tudi papirje letno prinašate. Dejansko se plača potem samo ZR in nek simboličen znesek za tistih par knjižb...
LP
11.000,00 je itak minimalni mesečni znesek, da se računovodskemu servisu sploh splača delat. Je pa res, da jaz v takih primerih računam letni znesek in ni tako visok, saj konec koncev lahko tudi papirje letno prinašate. Dejansko se plača potem samo ZR in nek simboličen znesek za tistih par knjižb...
LP
"le čevlje sodi naj kopitar" F.Prešeren
Sergeja

Sergeja

Silvy zakaj pa niste sami poknjižili in naredili bilance? Računovodski servis imam že 15 let in lahko rečem, da sem v tem času doživel že marsikaj. Najbolj pa me jezi, ko pride k meni stranka, nezadovoljna s ceno, ki jo je morala nekje drugje plačati za računovodske oz. knjigovodske storitve in mi začne razlagati, kako so jo obrali. Dejstvo je, da vsak, ki ima pet minut časa misli, da bi lahko bil tudi sam računovodja in da je to vse skupaj samo neko prepisovanje številk, ki bi ga lahko tudi sam opravljal in zraven še lepo zaslužil. Resnica pa je, da je poklic računovodje eden najbolj obremenjenih poklicev. V katerm drugem poklicu se ljudje tako očitno "igrajo" z denarnicami ljudi oz. podjetij? V katerem poklicu so roki tako točno postavljeni in prekoračitev ne pomeni samo denarnih penalov ampak tudi kazensko odgovornost? Razen nas so samo odvetniki tisti, ki so več časa v Uradnih listih in študirajo zakone in podzakonske akte. Nočem, da bi mislili, da vas ne razumem, želim le, da tudi vi razumete, da pri nas ni fizično delo tisto, kar zaračunamo, ampak je to znanje. Na žalost vidim, da se tudi sami računovodski servisi podcenjujejo. Ko bomo enkrat dobili svojo zbornico, kot jo imajo odvetniki, notarji in zdravniki takrat se bomo začeli šele začeli zavedati svoje veljave in nas bodo začele tudi stranke ceniti kot strokovnjake, ki imajo svojo ceno.
Vrod, moj namen pisanja vsekakor ni bil žalitev ali "necenjenje" računovodskega poklica....nasprotno v poznavanju tega poklica nisem laik, saj sem do 15 let nazaj kar nekaj let delala na tem področju.....kasneje sem se usmerila na drugo področje ........ Hotela sem samo poudariti nesmisel, da so ta društva dajala zaradi nekaj knjižb vso zadevo servisu, saj npr. v takratnem času članarine mesečno niso dosegle niti 25.000,00 SIT, dotacija občine pa je npr. znašala manj kot račun servisa.....Do tega pa je prišlo, ker takrat vsi "ključni" člani niso imeli pojma o knjiženju ali računovodstvu in ko sem postala članica sama, sem jih na to opozorila, saj je bilo kar težko zagovarjati tako velik strošek vodenja računovodstva....Oprostite, vendar moje mnenje je, da je bil za tovrstni klub, kot sem ga navedla, nazadnje strošek vsekakor prevelik (to je bilo v letih od 1997-2000), še posebej, ker so se računi izstavljaji ažurno in tudi, če ni bil v roku plačan, intenzivno "izterjevali" z opomini....ko pa je klub hotel podatke o prih. in odh. v mesecu novembru se je ugotovilo, da ni bilo nič knjiženo in smo potem zaradi tega rok za predložitev tega poročila tudi zamudili........
Torej, jasno je, da je računovodstvo, zelo zahtevno strokovno in odgovorno delo, tako kot ste sami navedli, vezano na nenehne spremembe, na dobro poznavanje predpisov in upoštevanja nešteto rokov za predložitev (mnogo preveč) listin.......in v veliko zadovoljstvo mi je, da takšni strokovnjaki sodelujete tudi na tem forumu.......Sama, poleg svojega službenega, prav tako zelo obremenjenega službenega področja, sedaj le volontersko pomagam tem klubom, zato sem hvaležna, da imam tukaj na forumu vašo neprecenljivo pomoč......
Torej, jasno je, da je računovodstvo, zelo zahtevno strokovno in odgovorno delo, tako kot ste sami navedli, vezano na nenehne spremembe, na dobro poznavanje predpisov in upoštevanja nešteto rokov za predložitev (mnogo preveč) listin.......in v veliko zadovoljstvo mi je, da takšni strokovnjaki sodelujete tudi na tem forumu.......Sama, poleg svojega službenega, prav tako zelo obremenjenega službenega področja, sedaj le volontersko pomagam tem klubom, zato sem hvaležna, da imam tukaj na forumu vašo neprecenljivo pomoč......
Lep pozdrav - Silvy
Silvy glede na vaš odgovor vidim, da ste moje pisanje razumeli in to me veseli. Tudi v našem računovodskem servisu opravljamo veliko volonterskega dela (največkrat za društva) in cena, ki jo je servis zaračunaval vašemu društvu se tudi meni ne zdi poštena. Vendar pa se mi zdi, da je bilo vaše pisanje eno tistih, ki bi lahko sprožilo širšo razpravo o tem kaj v bodočnosti pričakujemo računovodje od svojega poklica. Moje mnenje je namreč, da nam samo sekcija pri GZS ne bo pomagala dvigniti ugleda našega poklica. Mislim, da bi morali oblikovati svojo zbornico, s kodeksom in enotno tarifo, ki bi se je vsi člani morali držati. Kot odvetniki. Ali se vam dragi kolegi in kolegice ni nikoli zgodilo, da je neka stranka želela od vas pravno pomoč z besedami: "Saj bi šli do odvetnika...mmm ampak so tako dragi." Nauk: Vsi vedo, da če bodo samo pritisnili na kljuko odvetniške pisarne bodo morali odpreti denarnico kajti v tisti pisarni dela "strokovnjak".
Postanimo cenjeni strokovnjaki tudi mi!
Postanimo cenjeni strokovnjaki tudi mi!