pasti
Moderator: Mirko Zbačnik
Meni pa je referentka prejšnji teden povedala, da oni niso svetovalni organ, pač pa le vnašalci podatkov (mimogrede programov za vnos novih REKov še nimajo, tako da letošnje samo zlagajo na kup). Davčni inšpektor pa je tisti, ki na licu mesta ugotavlja ali je bila stvar pravilno narejena.
No, njena nadrejena je bila potem malo bolj prijazna (mogoče tudi zato,ker jaz nisem bil), si je vzela čas, zadevo (za katero je prvič slišala) je preštudirala in me v cca. 2 urah obvestila, da razmišljam prav.
Vstrajnost se včasih izplača.
No, njena nadrejena je bila potem malo bolj prijazna (mogoče tudi zato,ker jaz nisem bil), si je vzela čas, zadevo (za katero je prvič slišala) je preštudirala in me v cca. 2 urah obvestila, da razmišljam prav.
Vstrajnost se včasih izplača.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Pred kratkim sem se pogovarjal z nekim podjetnikom, ki je potrdil naše teze. Pravil je, da je prej 10 let nemoteno posloval, vedel je vsaj pribljižno kaj ga čaka, sedaj enostavno ne dohaja več in se čuti negotov.
Kar se tiče DURS-a (moram potrkati na les) se pridružujem mnenju Lotice. Tudi tam so referentke stalno pod pritiskom, ubadajo se z podobnimi problemi kot mi. Večkrat se dogaja, da mi menjajo referentke, kar še poslabšuje kontaktiranje. Vendar so vse prijazne in pripravljene pomagat.

Kar se tiče DURS-a (moram potrkati na les) se pridružujem mnenju Lotice. Tudi tam so referentke stalno pod pritiskom, ubadajo se z podobnimi problemi kot mi. Večkrat se dogaja, da mi menjajo referentke, kar še poslabšuje kontaktiranje. Vendar so vse prijazne in pripravljene pomagat.

Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Sem mislila, da sem samo jaz obupana, sedaj pa mi je malo bolje, ko vidim da nisem edina.Se strinjam z vsem kar ste napisali. Upam, da se bodo misli po oddaji vseh obrazcev ponovno vrnile v stare tirnice. Prepricana sem, da nam bo lazje, ko bomo vse to odposlali in se posvetili samo tekocim zadevam. Naj vas spomnim, da ste oddali ze veliko bilanc, obracunov, pa rekov in kdo ve kako vse so se imenovali v preteklih letih in to brez napak. Torej bo tudi letos tako. Samo verjet je treba. Nase delo je na zalost taksne narave, da v teh mesecih zivimo vec ali manj za to da delamo. Lep pozdrav in veliko dobre volje za premagovanje tezav in branje zakonov zelim vsem.

Re: pasti
Kot informatika me je zmotilo tole.pamps napisal/-a: Vsak dokument, poleg rednega vnosa, vnesem še v katero od excelovih preglednic, ki jih imam že malo morje, da lahko pravočasno poročam. Vse to pa vzame veliko časa.
Tak način dela v današnjem času je recept za neučinkovitost in če je tega veliko potem jasno zmanjka časa za strokovno delo, saj je ogromno vnosa podatkov ter ugotavljanja zakaj prihaja do razlik. Vseh razlik se pa seveda ne opazi in odpravi, tako da je končni rezultat slabša kakovost podatkov.
Skratka, naročite računalničarjem naj vam zadeve integrirajo in dodajo poročila, ki jih potrebujete. Marsikateri tak problem se zelo preprosto reši.
LP,
Klemen
Klemens, žal ni tako preprosto. Računovodje si veliko pomagamo z računalniškimi programi pri svojem delu, tudi računalničarji (vsaj moj) nam kar pomagajo narediti tlako znosnejšo. Dejstvo pa je, da računovodstvo ni zgolj obdelava podatkov, problem je množica poročil in pojasnil in tudi (še vedno!) papirjev, ki jih je treba posredovati državnim inštitucijam. Med letom je treba PREGLEDATI vsak račun, ki ti pride na mizo, konec leta spet preverjaš, ali si res vse naredil, kot je treba - pa ni to neučinkovitost in nerodnost; vsaka najmanjša (tudi povsem nenamerna) napaka je strogo kaznovana, zato smo vedno pod pritiskom in boš seveda raje dvakrat pogledal kot enkrat, ali si prav naredil. Izgovorov ni!
Potem pa še dejstvo, da obstoja za vsak predpis več različnih razlag, kako ga je treba pravilno razumeti, poleg tega pa še borba za vsakdanji zaslužek in tekma s konkurenco... O tem je bil, mislim, govor v tej temi.
Sem pa že kar nekako navajena na to, da nas imajo ljudje iz drugih sfer za neučinkovite, čeprav me ta opazka vedno zelo zaboli, ker se vsak dan posebej trudim, da bi bila učinkovita. Saj drugače ne bi mogla "v red spraviti" vsega tega papirja. Vem, da tako dela tudi velika večina mojih kolgic in kolegov, o tem sem se že velikokrat prepričala. LP Alena
Potem pa še dejstvo, da obstoja za vsak predpis več različnih razlag, kako ga je treba pravilno razumeti, poleg tega pa še borba za vsakdanji zaslužek in tekma s konkurenco... O tem je bil, mislim, govor v tej temi.
Sem pa že kar nekako navajena na to, da nas imajo ljudje iz drugih sfer za neučinkovite, čeprav me ta opazka vedno zelo zaboli, ker se vsak dan posebej trudim, da bi bila učinkovita. Saj drugače ne bi mogla "v red spraviti" vsega tega papirja. Vem, da tako dela tudi velika večina mojih kolgic in kolegov, o tem sem se že velikokrat prepričala. LP Alena
Jaz sem pa prav jezna na naše računalničarje - od 1.1. do danes so mi popravljali program za plače že najmanj 4-krat. In to so bile njihove napake!
Razumem da so pod pritiskom, vendar jaz oddam izdelek pravilen in ga ne popravljam 4-krat, temveč kvečjemu 1-krat. In enako pričakujem od drugih.
In tako sem si morala narediti določene preglednice v excelu. Resno razmišljam, da bi tržila svoje "programčke" in tako dodatno zaslužila.
Mirjana
Razumem da so pod pritiskom, vendar jaz oddam izdelek pravilen in ga ne popravljam 4-krat, temveč kvečjemu 1-krat. In enako pričakujem od drugih.
In tako sem si morala narediti določene preglednice v excelu. Resno razmišljam, da bi tržila svoje "programčke" in tako dodatno zaslužila.
Mirjana
g.Klemen, ni tako preprosto dopolniti programe. Naj navedem primer računa dobavitelja, za katerega že vnaprej veš, da boš moral poročati del tega računa, ko bo plačan (obrazec ODO-2 za zamudne obresti na tem računu). Ko knjižim prejet račun, najprej vnesem vse podatke iz računa, ki so potrebni za davčne evidence (kpr), potem se to prenese v saldakonte in v glavno knjigo. Ko je plačan, iz izpiska žiro računa ne morem razbrati, da moram o tem plačilu delno tudi poročati do 5.v mesecu. In takih dokumentov je lahko veliko; v knjigovodskem servisu pomnožite še vse skupaj s ... strankami, ki jih mora vsak obdelati. S programerjem lepo sodelujeva, je hiter in učinkovit. Pri določenih poročanjih oziroma izdelavi izpisov pa se zatakne. On je programer in od mene pričakuje, da bom povedala in narisala kaj in na kakšen način potrebujem. Dokler tudi on ne razume novega načina poročanja in skuša sestaviti spet nove možnosti raznih izpisov in dokler tega ne testirava, pa je tudi potrebno poročati. Zato je uporaben excel.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
Tudi računovodje niso zastonj, kar je normalno. Za vsak primer posebej je potrebno preveriti ali je smiselno investirati v izboljšanje informacijskega sistema ali je bolj primerno trenutno stanje. In očitno se šefi v vašem primeru za izboljšanje ne odločajo, ker se jim investicija ne zdi smiselna. Že imajo prav, saj so šefi.daras napisal/-a:Ja, lahko rečt naroči računalničarjem naj naredijo, ko pa ti niso zastonj. Tako pa ponekod še tisto, kar je nujno potrebno zaradi spremembe zakonodaje težko spraviš pri šefih skozi, saj so prepričani, da je računovodstvo čisto nepotreben strošek, ki mora bit čim manjši, če ne že skoraj zastonj.
Moje izkušnje pa so take, da dostikrat računovodje ne dajo pobude za spremembo kakega ročnega postopka (npr. dodaten vnos podatkov v Excel, ker v informacijskem sistemu nimajo možnosti izdelati določenega poročila), pri katerem je možno zadeve avtomatizirati.
Primer zelo slabo opravljenega dela, saj program za plače verjetno deluje v različnih okoljih in je programski produkt, kjer se take stvari naj ne bi dogajale. Če pa imate razvit program za plače pri lokalni programerski hiši in ga imate samo vi je pa to pričakovano.adut napisal/-a:Jaz sem pa prav jezna na naše računalničarje - od 1.1. do danes so mi popravljali program za plače že najmanj 4-krat. In to so bile njihove napake!
Mirjana
Zaupate kakšne so bile te napake ?