Kako se izogniti plačila dodatka (0,5%) za delovno dobo

Moderator: Mirko Zbačnik

motovilec
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a motovilec »

Ok, moj interes je dobiček, interes mojih delavcev je čim višja plača.
Res je , da razne dodatke ( malica, prevoz na delo,) striktno vsa leta izplačujemo minimalno kot je to trenutno veljavno. "Visoke plače" so relativne, za V stopnjo bruto 240.000, za VII stopnjo 350.000. Naše področje dela je poslovna informatika, konkurenca je huda, stroški razvoja ( predvsem licence) pa vsako leto večji.
Dodatek na d.d. za 20 delavcev ( povprečje 12 let delovne dobe) izredno poveča stroške plač. To je edini razlog za moje vprašanje na to temo.

Ali se lahko izognem izplačilu z individualnimi pogodbami?

Preseneča pa me odziv "sindikalistov", od kje pa oni dobijo plače?
Hvala vsem za vaše nasvete in misli.
lep pozdrav
Motovilec
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Jaz vas zelo razumem :D Samo mislim, da se v obračunu plače tega dodatka ne morete nikakor izogniti. Niti z individualno pogodbo, saj mora biti obračun vsake plače lepo razčlenjen. S posamezniki morda to lahko rešite drugače, ampak res samo nekaterimi. Z 20 ljudmi v celoti pa ne, ker se bo vedno našel kakšen, ki vas bo "zašpecal" oziroma hotel izplačilo za nazaj. Če vas bodo tožili, boste v veliki kaši. :roll:
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Čeprav po moji logiki z IP lahko dogovoriš karkoli med drugim tudi znesek plače in sploh ne omeniš delovno dobo smo zaposlenim po IP obračunali dodatek na d.d.
Predsednik sindikata z dovoljnjem posameznega člana sindikata ima pravico do vpogleda v njegovo plačilno listo.
Pravica do dodatka za d. d. izhaja iz ZDR.
Nesmiselno je, da se odločamo o tem na čigavi strani se bomo postavili (delodajalca, delojemalca). Govorimo o problemih s katerih se srečujemo in poskušamo rešiti. Z veliko rešitvami se osebno ne strinjamo pa vseeno moramo izpeljati, čeprav s stisnjenimi zobmi.
Motovilec, pozanimajte se ali so vaši zaposleni člani kakšnega sindikata, na podlagi katere KP določate plače, ali ste prepričani, da bodo zaposleni podpisali Individualno pogodbo.
Veliko je odvisno od tega kakšne so obstoječe pogodbe, kaj vsebujejo. Če ni druge ovire lahko izdate nove Pogodbe o zaposlitvi v katerih boste vpisali "osnovno plačo, ki skupaj z dodatkom za del.dobo znaša xy"
Če ne izplačujete dodatke za pos. pog.dela, zaposlenim se ne bo poznalo. Vi pa predhodno preračunajte, razbijte vsako sedanjo plačo na osnovno in dod. za del dobo, tako, da boste dobili znesek sedanje plače.
Sem zakomplicirala, a ne?
Lep pozdrav.
metalica
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Ja, se zelo strinjam z Metalico. to je dobro: nova pogodba, ki vsebuje: "osnovno plačo, ki skupaj z dodatkom za del.dobo znaša xy"
V obračunih plač pa morate obračunati DD, lahko pa računate od spodaj navzgor, če je fiksen del plače dogovorjen. Upoštevajte nasvet Metalice. :sodobren:
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Če ima delavec indivudualno pogodbo lahko ima napisan bruto znesek ,brez dodatkov, V kolikor v induvidualni pogodbi ni napisan dodatek na delovno dobo, mu ga ni potrebno posebaj izpalačati. :sodobren: :sklovn:
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Če ima delavec indivudualno pogodbo lahko ima napisan bruto znesek ,brez dodatkov, V kolikor v induvidualni pogodbi ni napisan dodatek na delovno dobo, mu ga ni potrebno posebaj izpalačati. :sodobren: :sklovn:
klemens
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a klemens »

motovilec napisal/-a:Ok, moj interes je dobiček, interes mojih delavcev je čim višja plača.
Res je , da razne dodatke ( malica, prevoz na delo,) striktno vsa leta izplačujemo minimalno kot je to trenutno veljavno. "Visoke plače" so relativne, za V stopnjo bruto 240.000, za VII stopnjo 350.000. Naše področje dela je poslovna informatika, konkurenca je huda, stroški razvoja ( predvsem licence) pa vsako leto večji.
Glede prvega o plačah se strinjam in je popolnoma razumljivo.

Glede izplačevanja minimalnih stroškov prevoza in prehrane, sploh pa v tej dejavnosti, mi pa niti pod razno ne gre v glavo. Delavcem je pomemen neto letni prejemek - letni stroški za opravljanje dela. Če se le to ne uporabi se strošek za plače poveča.

Se srečujete z odhajanjem (boljšega) kadra iz podjetja zaradi plač ali so delavci zadovoljni z le temi ?
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Klemens, želite povedati to, da mora delodajalec izplačevati maximalna povračila stroškov, mogoče še tudi tistim, ki niso do le teh upravičeni in na ta način izboljšati neto prejemke zaposlenih? Ali sem napačno razumela.
Če nisem, potem ni čudno, da je za zaposlene vse plača in ko je cel mesec v staležu razlaga, da je dobil tako nisko plačo.
Plača naj bo plača, povračila pa tudi, le tistim, ki so jih upravičeni.
Lep pozdrav.
metalica
motovilec
Nov član
Nov član

Hvala vsem za aktivno debato, mislim da sem dobil zelo dober vpogled v možne rešitve. Žal vas o realizaciji ne bom mogel obvestiti ( iz razumljivih razlogov)
Hvala vsem za pomoč
lep pozdrav
Motovilec
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

In kateri so ti razlogi? Vsaj izmotovilite jih.
Lep pozdrav.
metalica
motovilec
Nov član
Nov član

Metalica, morda ko zaključim zadevo.
Vseeno hvala za poučno debato.

p.s.
motovilec nima zveze z motoviljenjem ampak je to moja najlubša solata.

Lep pozdrav
Motovilec ( Franci)
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Malo se hecam Franci. Vas bom držala za besedo in čakala na zaključek.
Lep pozdrav.
metalica
Odgovori