Nakup nepremičnine na Hrvaškem

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori

Ali bi se kot fizična oseba spustili v nakup nepremičnine na Hrvaškem?

DA
3
43%
NIKAKOR
2
29%
POČAKAL BI, DA HR PRIDE V EU
2
29%

Skupaj glasov: 7

dman
Začetnik
Začetnik

Nakup nepremičnine na Hrvaškem

Odgovor Napisal/-a dman »

Prodajalec je slovenski državljan, ki je kupil vikend (prvi kupec) v Istri pred l.91, a se do danes ni vpisal v ZK (vpisan je še vedno investitor). Predpostavimo, da ima veljaven pravni posel in ZK dovolilo iz prvega prenosa. Kupec bo slovenska fizična oseba. Vem, da to trenutno po hrvaški zakonodaji ni mogoče, a ustanovitev mešanega podjetja zgolj zaradi tega nakupa ne pride v poštev.

Če bi se v tem trentuku posel dalo speljati, bi najbrž morali podpisati pogodbo v hrvaškem jeziku in ZK dovolilo sedanjega (nevpisanega) lastnika overiti pri Hrvaškemu notarju. S tako listino bi po plačilu vseh davkov na ZK dosegli vpis ne glede na to, da se sedaj prodajalec v ZK ni vpisal (vsaj takoj je v Sloveniji - zadošča veriga pravnih poslov in ni potrebno najprej vpisati vse vmesne lastnike).

Toda sedaj zakonodaja slovencem ne omogoča nakupa, niti pridobitve odločbe o vzajemnosti od hrvaškega MZZ (dvomim da bi ga dali, četudi bi bilo možno). Ali bi notar sploh overil tak posel (najbrž je ničen, ker nasprotujejo kogentnim predpisom), četudi bi ga uporabili za vpis v ZK šelel ko bo to možno? Če ne, kje potem skleniti pogodbo. V Sloveniji, pred slovenskim notarjem? V hrvaškem jeziku? Kako je z davki (najbrž jih ni, kajne), kako je z višino notarjeve takse? Najbrž je potem potrebno v pogodbo vnesti zavezo prodajalca, da bo nekoč odšel s kupcem pred Hrvaškega notarja in dal overiti ZK dovolilo...

Toda, kaj se zgodi, če prodajalec umre preden bo možen vpis v ZK?

Glede na pravilo stvarnega prava, da postaneš lastnik šele z razpolagalnim poslom (najbrž je enako na HR), ali to pomeni, da je v tem trenutku formalno lastnik še vedno investitor (ker je vpisan v ZK); ali morda sedanji prodajalec? Če slučajno umre, preden bo možen vpis v ZK, ali gre ta nepremičnina v zapuščinsko maso? Ali je treba kaj izločati iz zapuščine. Sicer pa, ker leži nepremičnina na HR, tudi ni mogoče zajeti te nepremičnine s slovenskim zapuščinskim postopkom...

V glavnem - kaj menite iz vaših izkušenj, kako speljati ta posel. Kako zavarovati kupca maksimalno, glede na dane okoliščine, če se je zagotovo odločil za nakup (dejstvo je da so cene ugodne). Kakšne mehanizme zavarovanja bi lahko aktivirali???
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Nekaj odgovor za nakup nepremičnine na Hrvaškem se najde na tej strani
http://www.slonep.net/subareas.html?vie ... lev3=&filt
dman
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dman »

Pogledal sem na link vendar mi ni podal nobenih rešitev. Za slovence je pot preko hrvaškega MZZ zaprta. Zavarovanje slovenskega pravnega posla, ki je trenutno po hrvaških predpisih najbrž ničnen, je treba iskati drugje. Iščejo se rešitve - ima kdo praktične izkušnje? Promet se kljub prepovedi odvija, poglejte v oglasnike...
robert28
Novinec
Novinec

Re: Nakup nepremičnine na Hrvaškem

Odgovor Napisal/-a robert28 »

Lep pozdrav !
Ne gre ravno za odgovor ampak bolj za problem ! Namreč pred časom sem kupil nepremičnimo - manjšo nezazidljivo parcelo v Dugi Uvali blizu Kavrana.
Po mojih informacijah po novi zakonodaji lahko državljan EU vpiše nepremičnino če ta le ni "poljeprivedno zemljište" kar razumem NJIVA ali pa "zemljište posebne namene" kar razumen NARODNI PARK.
Kakor koli že mi je sodišče 1. stopnje odbilo vpis z obrazložitvijo da parcela ni zazidljiva. Gre pa sicer za gozd.
Moj vprašanje je ali ima kdo podobne težave in ali se sploh splača pritožiti na 2 stopnjo sodiša? Vpis mi ureja solidna odvetniška družba iz PULE in moram reči tudi njim ni jasno.
Robert
Odgovori