Delovna obleka ali ne

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Delovna obleka ali ne

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vem, da sem podobno še spraševal, a tedaj bom iz drugega zornega kota. Podjetnik opravlja projektantski nadzor elektroinštalacij na samem terenu, Kot veste, se giblje v različnih fazah gradnje in zato si je v ta namen nabavil jakno in pulover (res poceni, od 5.000 do 15.000 za kos). Ker to ni ravno uniforma, služi pa ravno v tanamen, me zanima, če lahko to poknjižim kot davčno priznan strošek podjetja, ali le kot strošek, ki ga davčno ne priznam. Neumestno bi se mi zdelo, če bi bila to celo boniteta. Seveda me zanima tudi kaj je z DDV. Res je, da bi lahko hodil v delovnem pajacu, vendar bi zgledal "neresno".

Problem je življenski, ki pa ga zakon ne rešuje eksplicitno, žal.
:nevem:
Slika
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

Po moje lahko to mirno štejete za uniformo.

Saj tudi trgovci v enih trgovinah delajo v haljah, v drugih pa v oblekah s kravatami, pa je oboje uniforma....
Odvisno od "politike" in imiga podjetja pač!

Slika
.
Urša SlikaSlika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

To temo sem načela ob lanski reviziji in dobila odgovor, da durs res prizna le pajaca kot del.obleko. Če pa podjetje v svojem internem aktu opredeli uniformo, ki jo uporablja, to pije vodo tudi na durs-u. Seveda se mora pri nabavi t.i. uniforme držati svojega akta in ga ne sme spreminjati pri vsaki nabavi puloverja ali hlač. Strošek je na ta način davčno priznan, tudi ddv se sme odbijati. Žal je to le ustna informacija in bo pomagala zgolj v razmislek.
Lep pozdrav!
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Mi imamo isto situacijo in enak posel in sem to štela med ugodnosti manjše vrednosti za vse zaposlene (3.točka 27.čl.), ker za pozimi je le kombinezon premalo.

Upam, da ta razlaga ni preveč po domače ali materinska ali že kaj.
:bear:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala za namig, akt se pa lahko še napiše - a mora biti kje overovljen, mogoče?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Upam, da ne. Mi sploh ni prišlo na misel. Jaz imam celo vrsto aktov, pravilnikov,..., ki so jih sprejeli "organi upravljanja" pri mojih strankah, pa noben ni nikjer overovljen. Zadnja točka vsakega internega pravilnika vsebuje podatek kdaj je bil sprejet in kdo ga je sprejel, pa še žigosamo jih in podpišemo. Te pravilnike tudi posredujemo revizorjem, pa nikoli ni še nobeden omenil, da niso ok, ker niso overovljeni. Ob priliki bom povprašala mojo pravnico, ker je tudi mene zaskrbelo. Če jih je potrebno overoviti, vam sporočim. Če pa vi prej dobite informacijo, jo delite z nami. Bomo hvaležni.
Lep pozdrav!
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Seveda ni potrebno da so overjeni. Vsi interni akti so stvar podjetja (saj že ime pove a ne?)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Tudi jaz sem do sedaj mislila tako. Da je vse le v skladu z zakonodajo, vse ostalo pa je naša stvar. Zato tudi nikoli nisem niti pomislila na overovitev. Ker ja pri nas vse zakomplicirano, pa še stalno se vse spreminja....
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hm, med računi je tudi lončnica to ni davčno priznan odhodek, ali imam prav?

V računovodstvu ste večinoma ženske, ki, kot vemo, obožujejo cvetje in med računovodskimi servisi je večina žensk. A si privoščite mogoče za polepšanje pisarne lončnice in ali smatrate to kot davčno nepriznan odhodek?

Da ne bom razmišljal preveč po moško...

SlikaSlikaSlika[/img]
Mirko Slika
MIKIMIŠKA
Nov član
Nov član
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a MIKIMIŠKA »

Seveda davčno nepriznan odhodek.
LP! Slika
amor
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a amor »

Pozdravljeni!

Ko smo se mi lansko leto selili, in nam je celo arhitekt opremljal pisarne z rožami (butasto :shock: ), smo dali vse kot neodbitni DDV. Torej davčno nepriznan.

Čeprav je vsa ostala oprema pisarne bila davčno priznan odhodek! ???

Lep pozdrav
:nevem:
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

V zvezi z delovnimi oblekami, kot ste že napisali: pripravite si Pravilnik o delovnih oblekah, naštejte vsak kos posebej, določite količino in časovno uporabnost za vsak artikel posebej, datirajte in dajte v podpis direktorju. Pazite da ne boste pred potekom nabavljali
S tem ste vse opravili.
Lep pozdrav.
metalica
Odgovori