AH slikarji

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

AH slikarji

Odgovor Napisal/-a rina »

Zanima me če kdo od vas ki obiskuje tale forum ima kakšne izkušnje z obračunom AH za slikarje avtorje.
Po starem je bilo OK, neto honorar si obrutil, odštel 40%NS, obračunal 25% dohodnine.
Po novem imam dva primera:
1. so še zmeraj "normiranci". Nekateri imajo odločbe od DURSA za 25% NS, drugi imajo samo 10%. To razumem, obračunam kot prej samo z nižjimi NS.
2. vodijo poslovne knjige. Izstavijo račun. In tam imam težavo. Avtor ki ni davčni zavezanec mi hoče poslati račun in me sprašuje koliko je njegov bruto če je 5.000 neto. In tega ne znam izračunati, saj ne vem kako akontira davek. Sicer menim da bi to moral sam izračunati ampak vseeno bi rada vedela.
Prosim če ima kdo podobne težave in ve odgovor....
:nevem: :kladivo:
mega10
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mega10 »

V bistvu je tako, da če uveljavlja dejanske stroške, ni več neto in bruto ampak je samo znesek računa. Jaz sem to rešila tako, da neto, ki bi bil izplačan v primeru izplačila po AH, obrutim (upoštevam 10% normiranih stroškov - to pomeni, da ceno povečaš za cca. 29%) in to je potem vrednost na računu. Tako je tudi najlažje razložit tistim, ki plačujejo, zakaj je zdaj na računu toliko višji znesek (še posebno, če je bil neto dogovorjen še v lanskem letu, ker potem kar vsi pozabijo na akontacijo dohodnine. Jim lepo razložiš, da bi v primeru, če bi izplačali AH, skupno plačali takšen znesek, le da bi en del plačali na davčno, pa še več dela bi imeli s poročanjem davčni...). Običajno potem, ko jim razložiš, kar razumejo. Je pa res, da je potrebno stroške dokazovati.

LP,

Mega
Odgovori