Kredit povezanim osebam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
malka
Začetnik
Začetnik

Kredit povezanim osebam

Odgovor Napisal/-a malka »

Pozdravljeni
Znašla sem se pred problemom, za katerega ne vem kako naj ga prav speljem: povezani osebi- :( to je hčerki lastnika d.o.o.- je d.o.o. dal kredit.
Pravzaprav ji je štipendijo, ki jo je nakazoval celo leto spremenil v kredit, zaradi prevelikih stroškov, ker se ne ve ali bo punca delala v firmi itd.

1- ali je v redu, da sem na podlagi pogodbe zmanjšala stroške štipendij in vzpostavila terjatev do povezane osebe? a se to sploh sme?

2-ali moram obračunati obresti od dneva izplačila štipendij/kredita do konca leta ali se smatra, da je datum podpisa kreditne pogodbe recimo 31.12.2004 datum izplačila kredita in datum začetka obračunavanja obresti.

3-če obračunavati obresti po kakšni obrestni meri, v iksu 4-5 je na koncu obrazca DDPO tabela medbančnih ponderiranih obrestnih mer za 2004.
A kdo ve kako se to uporablja?

Na pomoč! :( :oops: :sbolan:
mateja
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Če ste vsako nakazilo štipendije spremenili v posojilo, morate narediti toliko posojilnih pogodb, kolikor nakazil je bilo.
V vsaki pogodbi navedete obrestno mero in če se odločite za medbančno (kar vam tudi svetujem) vzamete vsakič tisto, ki je veljala na dan izplačila(oz.sklenitve pogodbe).
Pravilno je vaše razmišljanje, da vspostavite terjatev do povezane osebe(176), pri tem pa ne pozabite opozoriti vse sodelujoče, da je po novem ZDoh-1 potrebno vrniti 20% zneska kredita vsako leto (neglede na to, kaj vam piše v pogodbi), v nasprotnem primeru se smatra, da je posojilo odpisano( 20%), prejemnik pa ga mora navesti v svoji dohodninski napovedi.

Upam, da sem vam vsaj malo pomagal.
Odgovori