Nadomeščanje
Moderator: Mirko Zbačnik
Nadomeščanje
Pozdravljeni!
V podjetju so me zaposlili za nedoločen čas za nadomeščanje trenutno odsotne delavke na porodniškem dopustu. V pogodbi o zaposlitvi je napisano, da gre za nadomeščanje, tudi delo je isto, naziv delovnega mesta pa je drugačen. Ali mi pripada enaka plača kljub temu da je naziv delovnega mesta drugačen.
Hvala za odgovor.
V podjetju so me zaposlili za nedoločen čas za nadomeščanje trenutno odsotne delavke na porodniškem dopustu. V pogodbi o zaposlitvi je napisano, da gre za nadomeščanje, tudi delo je isto, naziv delovnega mesta pa je drugačen. Ali mi pripada enaka plača kljub temu da je naziv delovnega mesta drugačen.
Hvala za odgovor.
???????
V podjetju so me najprej zaposlili kot pripravnika za nadomeščanje trenutno odsotne delavke. V pogodbi piše, da gre za nadomeščanje, naziv delovnega mesta pa je drugačen od delavke, ki sem jo nadomeščal. Po preteku pripravništva so me zaposlili za nedoločen čas. Pogodba je popolnoma ista, tudi opis del in nalog je isti, manjka le odstavek, kjer piše da gre za nadomeščanje. Delavka ki sem jo oz. jo nadomeščam mi je tudi predala vsa dela in naloge, (obstaja primopredajni zapisnik podpisan s strani delavke, mene in direktorja) ki jih je opravljala do tedaj. Kakšen je moj položaj in pravice še sam ne vem, ker mi ni nihče v podjetju pripravljen tega pisno obrazložiti. Moja plača predstavlja 50% plače delavke ki jo "nadomeščam".
V podjetju so me najprej zaposlili kot pripravnika za nadomeščanje trenutno odsotne delavke. V pogodbi piše, da gre za nadomeščanje, naziv delovnega mesta pa je drugačen od delavke, ki sem jo nadomeščal. Po preteku pripravništva so me zaposlili za nedoločen čas. Pogodba je popolnoma ista, tudi opis del in nalog je isti, manjka le odstavek, kjer piše da gre za nadomeščanje. Delavka ki sem jo oz. jo nadomeščam mi je tudi predala vsa dela in naloge, (obstaja primopredajni zapisnik podpisan s strani delavke, mene in direktorja) ki jih je opravljala do tedaj. Kakšen je moj položaj in pravice še sam ne vem, ker mi ni nihče v podjetju pripravljen tega pisno obrazložiti. Moja plača predstavlja 50% plače delavke ki jo "nadomeščam".
Odgovor
Kako naj kdo od nas ve za kakšno delo gre. Imam pa eno sam pripombo tudi pri nas opažamo da se vse več delavcev zanima samo za svoje pravice, plačo in bonitete ne pa tudi za dolžnosti, obveznosti in odgovornost.
Sodeč po vašem pisanju so vas sprejeli v delovno razmerje, ne iz naslova nadomeščanja ampak kot samostojenga delavca zato je vaša plača odvisna od vas samih in ne od dela predhodnice čeprav je trenutna situacija takšna da opravljate njeno delo. Poleg tega bi rekla da ste lahko zelo zadovoljni da so vas zaposlili za nedoločen čas saj so take zaposlitve v zadnjem času redke.
lp
Sodeč po vašem pisanju so vas sprejeli v delovno razmerje, ne iz naslova nadomeščanja ampak kot samostojenga delavca zato je vaša plača odvisna od vas samih in ne od dela predhodnice čeprav je trenutna situacija takšna da opravljate njeno delo. Poleg tega bi rekla da ste lahko zelo zadovoljni da so vas zaposlili za nedoločen čas saj so take zaposlitve v zadnjem času redke.
lp
mateja
Ne vem, če sem prav razumel? Ste zaposleni na enem delovnem mestu in dobivate plače, ki pripada temu delovnemu mestu. Opravljate pa delo za drugo, zahtevnejše delovno mesto - nadomeščanje. Menim, da če je temu tako bi morali dobiti dodatek za čas nadomeščanja. To delo opravljate že več kot pol leta in niste čista novinka. Ko boste to predlagali delodjalcu svojo zahtevo čim bolj utemeljite, ker bo delodjalec razmišljal kot mateja25.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Kaj pa boste rekli na moj primer. Pred cca.šestimi leti so me zaposlili kot pripiravnika. Prevzela sem delo od osebe, ki je odšla v penzijo. Po dveh letih sem prevzela še delo od druge sodelavke, ki je ravno tako odšla v penzijo (delo od dveh oseb), pred letom pa še od ene. Sedaj opravljam delo, ki so ga opravljale tri osebe, od katerih ni nobena imela tako nizke plače kot jaz.
Restrikcije in reorganizacije prinesejo to, kar se dogaja.
Delo mora biti opraljeno in pika neglede na to, da dela ki jih sedaj opravlja eden, jih je pred nekaj leti opraljalo 5 oseb.
In ta današnji vseved ima par tisočakov več, kot je imel pred nekaj leti, ko je opravljal le eno od teh 5.
Malo za tolažbo.
Delo mora biti opraljeno in pika neglede na to, da dela ki jih sedaj opravlja eden, jih je pred nekaj leti opraljalo 5 oseb.
In ta današnji vseved ima par tisočakov več, kot je imel pred nekaj leti, ko je opravljal le eno od teh 5.
Malo za tolažbo.
Lep pozdrav.
metalica
metalica
Priznati moram, da ste res v slabšem položaju. Čeprav je tudi v našem podjetju postalo kar pravilo, da se posamezniku nalaga vse več dela, nihče pa ne pomisli, ali je možno tako količino dela tudi brezhibno opraviti. Kar pa se prejšnjega odgovora tiče, da delavci zahtevajo samo pravice na obveznosti pa ne pomislijo, naj vam povem da poleg dela, ki sem ga prevzel in ga v celoti opravljam, opravljam še celo vrsto dodatnih del, ki jih oseba, ko jo nadomeščam ni opravljala, saj sem se o tem osebno pozanimal tudi pri njej. Zakaj se potem ne bi pobrigal zase in za pravice, ki mi pripadajo ???
Pravice gor ali dol. Danes je na žalost ali na srečo tako, da vsak lahko zahteva plačo, tako kot si misli, da jo zasluži, vendar pa mora dobiti nekoga, ki mu je tako plačo pripravljen dati. Če mislite, da ste premalo plačani za svoje delo vam ne preostane nič drugega kot da se pogovorite s šefom ali pa date odpoved. Mogoče je, da se precenjujete mogoče pa vas šef podcenjuje. Menim, da je na vas, da se odločite kaj boste naredili. Samopomilovanje vam ne bo prineslo večje plače oziroma vas razbremenilo.