davčne posledice prodaje psov
Moderator: Mirko Zbačnik
davčne posledice prodaje psov
Vzreditelj psov proda na podlagi kupoprodajne pogodbe pasje mladičke, ki dosegajo ceno 1000 in več Evrov.
Ali je po novi zakonodaji to kakorkoli obdavčeno?
Če je obdavčeno, ali se kakorkoli upoštevajo stroški vzreje (veterinar, rodovniki...) kot odbitna postavka pri ugotavljanju davčne osnove?
Ali je po novi zakonodaji to kakorkoli obdavčeno?
Če je obdavčeno, ali se kakorkoli upoštevajo stroški vzreje (veterinar, rodovniki...) kot odbitna postavka pri ugotavljanju davčne osnove?
Urša 

Vzreditelj nima prijavljene dejavnosti. Ima eno leglo na leto (letos so to 4 kužki).
Pa me vseeno bega:
Pa me vseeno bega:
Ta člen namreč razumem, da je obdavčeno vse, kar ni posebaj navedeno kot neobdavčeno.........15. člen
(predmet obdavčitve)
(1) Z dohodnino so obdavčeni dohodki fizične osebe, ki so bili pridobljeni oziroma doseženi v davčnem letu, ki je enako koledarskemu letu.
(2) Dohodki so vsi dohodki in dobički, ne glede na vrsto, če ni s tem zakonom drugače določeno.
(3) Za dohodek po tem zakonu se šteje vsako izplačilo oziroma prejem dohodka, ne glede na obliko, v kateri je izplačan oziroma prejet.
(4) Dohodek, prejet v naravi, se določi na podlagi primerljive tržne cene, če ni z zakonom drugače določeno.
(5) Dohodek je pridobljen oziroma dosežen v davčnem letu, v katerem je prejet, če ni s tem zakonom drugače določeno. Šteje se, da je dohodek prejet, ko je izplačan fizični osebi ali je kako drugače dan na razpolago fizični osebi.
Urša 

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Gre pa za res poštenega vzreditelja psov. Včeraj sem si vzel čas in brskal po internetu glede tega, pa razen foruma "pasjeljubcev" nisem našel nič kaj otipljivega. Pregledal sem zakon, pravilnik ... . A ste pogledali tja?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Poznam ta forum, ampak tema nekako ni prava! V tem primeru ne gre za preprodajalca psov, ampak za vzreditelja, ki svoje mladičke prodaja z vsemi dokumenti (rodovniki, slike kolkov, testi oči...), novim lastnikom nudi pomoč pri nadaljni vzreji in nasvete za uspešne nastope mladičkov na razstavah!
Mene zanimajo izključno "davčne posledice" po ZDoh!
Naj povem še, da se ob prodaji vsakega kužka sklene kupoprodajna pogodba!
Mene zanimajo izključno "davčne posledice" po ZDoh!
Naj povem še, da se ob prodaji vsakega kužka sklene kupoprodajna pogodba!
Urša 

Potem pa mislim da je primer podoben kot ce bi prodal avto. Za to so dolecene davcne stopnje (pa ne govorimo o DDV), ki pa jih morajo poznati na Durs. Ce tega ne vedo, potem pa to ni vec problem vzreditelja. On je sklenil kupoprodajno pogodbo, znesek ki ga bo navedel v pogodbi je njegov prihodek, stroski ki jih je imel z vzrejo matere in potem legla do starosti ko ga lahko proda, pa se odstejejo od prihodkov. Na ta znesek pa bi bilo potrebno placati davek (ce si ga ze tako zelo zeli placati), visina pa????????