Akontacija dohodnine tujcem

Moderator: Mirko Zbačnik

JR
Začetnik
Začetnik
Kraj: LJ

Akontacija dohodnine tujcem

Odgovor Napisal/-a JR »

A mi lahko kdo pomaga z naslednjim problemom.

Avstrijska državaljanka bo delala v Sloveniji neprestano več kot 6 mesecev. Plačo bo prejemala od avstrijskega podjetja, ki ji bo obračunaval prispevke za socialno vranost, dohodnine pa ne. Plačo bo prejemala na račun odprt v Avstriji.
Zaradite tega, ker bodo dohodki doseženi z opravljanjem dela v Sloveniji, naj bi morala vsakič, ko prejme plačo akontirati dohodnino v Sloveniji.

Zanima me ali je to prav in na katerih obrazcih je potrebno poročati.

Hvala za odgovore.

Lp,
Jr
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Imam podoben problem, placa se prejema v tujini, clovek zivi v Sloveniji. Ko sem se obrnila na DURS za pojasnilo kako placevati akontacije dohodnine, so mi poslali bebav odgovor.
Ali misli potem se ostati vSloveniji? Ce ne naj ji firma placuje tudi akontacije dohodnine.
JR
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a JR »

Še naprej namerava delati v Sloveniji.
Tudi jaz sem zastavil vprašanje na DURS pa mi niso znali pomagat, so mi pa obljubili, da bodo vprašali naprej. Zaenkrat še nisem prejel odgovora. Tako da ne vem kaj narediti. :cry: :cry: :cry:
Jr
hela
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a hela »

Zdravo
Mi izplačujemo tujcu na osnovi pogodbe o poslovodenju. V pogodbi je določen neto znesek. Jaz izračunam bruto znesek. Upoštevam 10% normirane stroške in plačam še 25% posebni davek. Tako navodilo sem dobila na DURS-u in vršimo plačilo že nekaj let, pa do sedaj ni bilo nič narobe.
Torej upoštevati 10% normirane stroške, obračunati 25% dohodnino in 25% posebni davek in to je to.
Jaz pa sprašujem, če mogoče kdo ve, kako izračunati dohodnino pri poslovodenju - pog. stranka ni zaposlena v podjetju in podjetje mu ni glavni delodajalec. Vem da obračunati 25% dohodnino (brez normiranih stroškov), ampak kako če je določen bto znesek v pogodbi. Naj mi nekdo izračuna neto znesek če je 50.000,00 SIT bto. LP Hela
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Ja ce se placilo za delo prejema v Sloveniji tudi jaz ne vidim problema, saj moras imeti s clovekom sklenjeno nekaksno pogodbo. Vprasanje je kaj storiti ko oseba NE PREJEMA dohodka v Sloveniji, ampak v tujini in samo zivi v Sloveniji. Kako pa ravnati v tem primeru?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Mi smo imeli v lanskem letu direktorja, ki je bil zaposlen na Hrvaškem, kjer je tudi prejemal plačo, delal pa je v Sloveniji. Odgovor Zveze računovodij je bil sledeč:
Če ima direktor stalno prebivališče na Hrvaškem in v Sloveniji v koledarskem letu ne biva več kot 183 dni, se ne šteje za rezidenta Slovenije, zato v skladu s 6. členom novega zakona o dohodnini ni zavezanec za oddajo letne dohodninske napovedi, je pa zavezanec za davek od osebnih prejemkov. V roku 7ih dneh po prejemu takšnega dohodka so ga dolžni sami prijaviti pri slovenskem DURSu.
Več o tem je bilo napisano v IKSu 7-8/03, stran 85-103, kjer je veliko zgledov.
Razlika je tudi v tem, ali je z določeno državo sklenjen sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju.
LP :ssirok: Slika
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Hela, a ni neto 37.500 (50.000-25%).
Lp
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Lotica, ce prav razumem mora izplacevalec dohodka javiti Slovenski davkariji v sedmih dneh po izplacilu dohodka, visino placane akontacije dohodnine?
JR
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a JR »

hela napisal/-a:Zdravo
Mi izplačujemo tujcu na osnovi pogodbe o poslovodenju. V pogodbi je določen neto znesek. Jaz izračunam bruto znesek. Upoštevam 10% normirane stroške in plačam še 25% posebni davek. Tako navodilo sem dobila na DURS-u in vršimo plačilo že nekaj let, pa do sedaj ni bilo nič narobe.
Torej upoštevati 10% normirane stroške, obračunati 25% dohodnino in 25% posebni davek in to je to.
Jaz pa sprašujem, če mogoče kdo ve, kako izračunati dohodnino pri poslovodenju - pog. stranka ni zaposlena v podjetju in podjetje mu ni glavni delodajalec. Vem da obračunati 25% dohodnino (brez normiranih stroškov), ampak kako če je določen bto znesek v pogodbi. Naj mi nekdo izračuna neto znesek če je 50.000,00 SIT bto. LP Hela
Brez normiranih stroškov je neto 37.500,00 SIT.
Jr
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Katrijn, žal jaz to razumem, kot da mora plačati dohodnino tako na Hrvaškem kot v Sloveniji, ker ni sklenjen sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju.
Lp :)
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Jaz imam primer cloveka iz EU, tako da dvojno obdavcevanje ne pride v postev. Ampak odgovor ki sem ga dobila od DURS-a, mi je pa pognal pritisk do konca. Tem debilom placujemo njihove place, j..... nas za vsako najmanjso napako ki jo naredimo, potem pa mi napisejo odgovor, ki sem jim ga ze jaz napisala na zacetku mojega vprasanja, ko jih prosim za tolmacenje.
Kako in na podlagi cesa placevati dohodnino za tujca, ki ne prejema dohodkov v Sloveniji, ampak tukaj samo zivi.
Da ponoris.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Katrijn, se strinjam, v IKSu 7-8/03, stran 85-103 je res zelo natančno vse obrazloženo, s primeri, mislim da iz EU. Morda vam bo to kaj pomagalo.
LP :)
Odgovori