boni in blagajna

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bolhica
Začetnik
Začetnik

boni in blagajna

Odgovor Napisal/-a bolhica »

pozdravljeni, :(
imam eno vprašanje in sicer me zanima sledeče:
kupec nam je račun za blago poravnal z vrednostnimi boni ene izmed slo trgovin. boni so v blagajni, narejen je blagajniški prejemek za bone in pokrivanje ustreznega računa. zanima pa me: ali je potrebno blagajniški dnevnik voditi ločeno za gotovino in bone ali skupaj in se potem prikaže koliko je katerega. stanje blagajne namreč po vplačilu z boni presega blag.maximum.(bonov pa seveda ne morem položiti na TRR kot iztržek).
prosim za nasvet.
hvala in lep dan še naprej. :spomezik:
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

Bonov jaz ne bi knjižila na balgajno (K1000), ampak na K1040 (druge takoj unovčljive vrednostnice).
Urša SlikaSlika
ERIKA1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ERIKA1 »

Se pritdružujem odgovoru. Boni niso gotovina.
bolhica
Začetnik
Začetnik

hvala za odgovore,
:roll: ampak še vedno ne vem kako naj izgleda zaključen blag.dnevnik na dan prejema bonov. ali znesek plačan z bonom kar prištejem v dobro in tako imam potem stanje na tisti dan večje kot je blag.maksimum.ali naj potem še v eni koloni ločeno napišem toliko je stanje v bonih in toliko v gotovini in se potem vidi da je znesek v gotovini v okviru blag.maksimuma.
prosim za odgovor.
hvala. :P
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Kaj pa če redne (glavne) blagajne ne bi uporabila za prejem in izdajo bonov in bi za bone odprla novo blagajno, ki bi jo poimenovala "blagajna bonov". Služila bi kot pomožna knjiga, zgolj za pregled prejetih in izdanih bonov. Spomnim se, da smo včasih, ko je bilo več vrst plačilnih sredstev, vodili v podjetjih več blagajn: glavna blagajna, blagajna domačih čekov, blagajna tujih čekov, blagajna bonov (ki so jih delavci prejemali za menzo v podjetju)....
bolhica
Začetnik
Začetnik

:shock: mogoče sem narobe poimenovala blag.dnevnik.
jaz ga naredim takole:
stanje blagajne na dan:31.3.04......xx
blag.prej......................................xxx
blag.izd. yyy
je pa tak dokument (z vsemi prilogami) osnova za knjiženje v računovodstvu.
stanje zzz je sestavljeno iz bonov in gotovine.
z boni se bodo pokrivali računi za reprezentanco kupljeno v trgovini od katere so boni, delno tudi potni nalogi, se pa zna zgoditi da se bo preprosto opravila tudi menjava npr.delavec ki redno kupuje v določeni trgovini je pripravljen "zamenjati" te bone in mi dati v blagajno gotovino.kaj narediti v tem primeru(zagotovo se bo zgodil).kako potem sestaviti ta moj blag.dnevnik'
prosim za odgovor.
hvala in :spoljub:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Za vsak dogodek v blagajni sestavite ustrezen dokument: izdatek, če blagajna izplača in prejemek, če blagajna prejme. Če boste bone menjali za gotovino, napišete izdatek za izdajo bona in prejemek za prejem gotovine, gotovino položite na trr, napišete izdatek (polog gotovine).......Dnevnik pa sestavite na podlagi prejemkov in izdatkov.
bolhica
Začetnik
Začetnik

pamps hvala za odgovor.
lep dan še naprej. :)
Odgovori