DDV OBDOBJE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

DDV OBDOBJE

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Lansko leto smo bili polletni davčni zavezanci. Ker smo imeli čez 10 milijonov obdavčjivega prometa bi naj letos bili 3 mesečni zavezanci.
Obrazca za DDV nismo še dobili. Ali naj kar naredimo obračun ali naj počakamo na obrazec, če ga bomo sploh dobili?
monika
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a monika »

Pozdravljeni!

Glede na to, da obrazca še niste prejeli, je najbolje da se obrnete na vašega referenta na davčni in ga vprašate če ste res zavezanec za oddajo obračuna DDV-O vsake tri mesece. Če ste, vam svetujem, da oddate obračun na rezervi, kot pa da prosite posebni davčni organ za obrazec, ker ga ne bodo poslali (vem iz lastnih izkušenj).

Lep pozdrav
Monika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Obrazec vam bodo zanesljivo poslali, če izpolnjujete pogoje; lahko pa ga boste prejeli šele po roku za oddajo ali pa dva dni prej. Upoštevajte Monikin nasvet in uporabite kakšno rezervo od lani.
lina2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lina2 »

Meni pa so poslali trimesečnega, čeprav nisem presegla limita. Lahko vam odstopim trimesečnega, če mi boste potem vi polletnega :sjezik:
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a matica »

Ja tudi mismo dobili mesečni obrazec dva dni pred oddajo. Še dobro, da so nekatere stvari sproti narejene. :D

LP
ozi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ozi »

Tudi nam pogosto niso poslali pravočasno obrazca. Jaz direktorju dam v podpis vedno tudi vsakič rezervo in mi potem pride prav v takih primerih.
Ko smolansko leto prešli iz mesečnega na polletno obdobje, se nam je zgodilo enako kot vam.

LP

ozi
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Upoštevala sem monikin nasvet. Obrazca nam ne bodso poslali, lahko si ga potegnemo iz interneta ali pa iz Uradnega lista. Za informacijo si mi še razložili, da naj rajši dvakrat pregledamo obrazec, saj popravki niso več možni in se za napake izda sklep in tudi sankcionira. :cry:

Kako izpolnim obrazec DDV-O in prilogo v primeru poračuna odbitnega deleža DDV za leto 2004, saj moram to narediti zdaj. V prilogo napišem samo kolono 21, 42. 52, 72. V obrazcu DDV-O za obdobje jan-marec pa zmanjšam vrednosti v kolonah 21, 42. Ali imam prav ?
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Napačno sem napisala. V obrazecu DDV-O za obdobje jan-mar v kolonah 21 in 42 povečam vrednost vstopnega davka, saj smo ga plačali preveč.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

V IKS-u 1-2/05 od str.183-197 so zgledi za oba primera (povečanje in zmanjšanje)
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Ansai, tale glede popravljanja napak se mi zdi pa malo bosa, najbolje, da gremo vsi skupaj pred davčno, dvignemo roke in prosimo naj nas takoj zaprejo vse skupaj, saj morebitnih kazni itak ne bo nihče zmogel. Poleg tega v Zakonu o davčnem postopku piše da lahko ugotovljene napake odpravimo v osmih dneh od ugotovitve napake.
Sicer pa je na naši davkariji vse možno, sploh odkar so referenti postali prekrškovni organ, lahko po mili volji pišejo in pošiljajo odločbe o prekrških(samo ne vem kdo bo vse to plačeval in predvsem prenašal)
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Se popolnoma stinjam. Sicer pa verjetno že veste, da trije različni inšpektorji dajo štiri različna tolmačenja. Jaz mislim, da je vse odvisno od vašega kontrolorja, ali pa tudi ne več. Pa še država ima primankljaj v proračunu.
Odgovori