Iskanje verig
Moderator: Mirko Zbačnik
Iskanje verig
Pozdrav,
Mene pa zanima naslednje, začela bom delati v podjetju, ki se ukvarja s kompenzacijami,ker bom zadolžena za iskanje verig me zanima ali moram sebe vedno vključiti v verigo ali lahko vanjo vključim samo stranko za katero iščem verigo.
Upam, da ste me razumeli.
Hvala za odgovore.
Mene pa zanima naslednje, začela bom delati v podjetju, ki se ukvarja s kompenzacijami,ker bom zadolžena za iskanje verig me zanima ali moram sebe vedno vključiti v verigo ali lahko vanjo vključim samo stranko za katero iščem verigo.
Upam, da ste me razumeli.
Hvala za odgovore.
Hvala za odgovor, malo sem pregledala kompentacije in opazila da vsa ta podjetja sebe vedno vključujejo v verigo, tukaj se mi porajo vprašanje le komu jaz kot tako podjetje dolgujem? Malo verjetno se mi zdi, da bi tako podjetje imelo toliko dolgov, domnevam da to deluje po nekem drugem principu.
Če kdo ve kaj o tem, bi bila zelo hvaležna za informacije.
LP
Če kdo ve kaj o tem, bi bila zelo hvaležna za informacije.
LP
Jaz imam pa tudi en priblem v zvezi s kompenzacijami, dobila sem ponudbo od enega podjetja, da jim posredujemo dolžnike in bodo oni za nas iskali verige. Do tukaj vse lepo in prav, vendar sedaj mi ni jasno kdo potem plača temu podjetju? V ponudbu je navedeno da plačamo določeno provizijo v primer so nam poslali tudi eno kompenzacijo na kateri smo mi zadnji v verigi, torej smo kao dolžni temu podjetju. Ker v resnici jim nismo nič dolžni, mi zdaj ni nič jasno kako to poteka?
Hvaležna bi bila za kakršnokoli informacijo.
Hvaležna bi bila za kakršnokoli informacijo.
Mislim, da imate primer odkupa terjatve z verižnim zapiranjem z kompenzacijo, na katerem ste vi navedeni, da poravnavate dolg do podjetja, ki vam terjatev do vašega upnika zapira z kompenzacijo, vam pa ob plačilu provizije sledi nakazilo, kot vračilo navideznega dolga iz verižne kompenzacije. Nakazilo sledi po potrditvi vseh udeležencev.
Podjetje, ki odkupuje od vas terjatev, se je hkrati dogovorilo z prvim v verigi, da mu le to nakaže skompenziran znesek (navidezen dolg) ob odbitku zneska provizije, ki jo tu plača podjetje, ki odkupuje.
Smisel je v tem, da je verižna kompenzacija plod že predhodno dogovorjenih provizij, v kateri vi plačate večjo provizijo, kot jo podjetje, ki odkupuje terjatev, plača prvemu v verigi. Razlika tako ostane " nepravemu faktorju", ker to ni čisti factoring posel, kot ga poznajo v tujini, ampak je modificirana slovenska oblika. Faktor sklene dve pogodbi, eno z vami, drugo pa z prvim v verigi.
Podjetje, ki odkupuje od vas terjatev, se je hkrati dogovorilo z prvim v verigi, da mu le to nakaže skompenziran znesek (navidezen dolg) ob odbitku zneska provizije, ki jo tu plača podjetje, ki odkupuje.
Smisel je v tem, da je verižna kompenzacija plod že predhodno dogovorjenih provizij, v kateri vi plačate večjo provizijo, kot jo podjetje, ki odkupuje terjatev, plača prvemu v verigi. Razlika tako ostane " nepravemu faktorju", ker to ni čisti factoring posel, kot ga poznajo v tujini, ampak je modificirana slovenska oblika. Faktor sklene dve pogodbi, eno z vami, drugo pa z prvim v verigi.
st.računovodja