POVPREČNA PLAČA
Moderator: Mirko Zbačnik
POVPREČNA PLAČA
V kratkem bom diplomirala na fakulteti za upravo (visokošolski študij - dipl.upr.org). Potem pa me čaka (upam) zaposlitev. Sploh nimam predstave o tem, koliko znaša povprečna plača za mojo stopnjo in smer izobrazbe. Zanima me, koliko lahko pričakujem, da bo znašala moja plača (povprečno,približno). Ker ne vem kam in na koga naj se obrnem, vas prosim za nasvet, pomoč.
Hvala!
Hvala!
Se strinjam z zgornjim odgovorom. Veliko mojih sošolcev je kar nekaj časa iskalo zaposlitev (nekateri celo leto dni) in na koncu so vsi srečni sprejeli delo za takšen denar na področju svoje izobrazbe, seveda za nedoločen čas.
Važno je - ne obupat, za vsakega, ki želi delati se delo najde. Pa mnogo sreče.
Važno je - ne obupat, za vsakega, ki želi delati se delo najde. Pa mnogo sreče.
Plača je odvisna od znanja in izkušenj.
In če je v rangu omenjenih v tej temi potem kaj dosti znanja ni bilo posredovanega med študijskimi leti.
Smiselno je pa najprej poiskati zaposlitev, kjer imaš možnost se učiti še naprej in nadgrajevati svoje znanje ter ga uporabljati v realnih problemih.
Pomaga pa, če namesto jamranja energijo bolj smiselno porabiš.
Ne glede na delo, ki ga opravljaš, pa se dober kader dobro plačuje.
LP,
Klemen
In če je v rangu omenjenih v tej temi potem kaj dosti znanja ni bilo posredovanega med študijskimi leti.
Smiselno je pa najprej poiskati zaposlitev, kjer imaš možnost se učiti še naprej in nadgrajevati svoje znanje ter ga uporabljati v realnih problemih.
Pomaga pa, če namesto jamranja energijo bolj smiselno porabiš.
Ne glede na delo, ki ga opravljaš, pa se dober kader dobro plačuje.
LP,
Klemen
Delam preko študentskih del v pisarni, kjer me zelo dobro plačajo (vsaj kolikor primerjam z drugimi študenti). Študij gre h koncu, čaka me zaposlitev na tem delovnem mestu, na katerem sedaj delam kot študentka (že več let), venar pa žal nimam predstave o višini plače. Bom namreč njihova prva zaposlitev. Ne bi bila rada "šokirana" ob podpisovanju pogodbe.
Torej, dragi klemenas, izkušnje so, znanje tudi, možnost napredovanja in učenja tudi. Prosila sem za odgovor na moje vprašanje, ne pa za neutemeljene kritike.
Torej, dragi klemenas, izkušnje so, znanje tudi, možnost napredovanja in učenja tudi. Prosila sem za odgovor na moje vprašanje, ne pa za neutemeljene kritike.
Plače so tako zelo različne. Naprimer zadnjič je en računovodja v nekem zavodu ali ustanovi v javnem sektorju napisal, da ima 220 tisoč plače. Njemu je nekdo ugovarjal, da imajo všolstvu 100 tisoč manj, to je 120 tisoč. Poznam novinarja, ki dela za 140 tisoč z malico in prevozom vred, pa ima desetletno prakso in tako dalje.
Tako, da se kar tam, kjer delaš malo pozanimaj. Ker pač vsak plačuje po svoje.
Z leti pa boš napredovala in bo plača lahko presegala tudi 300 tisoč. Po mojih informacijah v javnem sektorju štejejo največ leta delovne dobe in manj stopnja izobrazbe. Tako, da se nič ne boj, da ne bi bila na boljšem kot tvoja mami. Iz tvojih besed sem zaznala, da si pridna, tako da kar optimistično glej v prihodnost.
Še to: koliko na ruo pa te plačajo prek študentskega dela? To je tudi pokazatelj, koliko boš imela potem plače.
Tako, da se kar tam, kjer delaš malo pozanimaj. Ker pač vsak plačuje po svoje.
Z leti pa boš napredovala in bo plača lahko presegala tudi 300 tisoč. Po mojih informacijah v javnem sektorju štejejo največ leta delovne dobe in manj stopnja izobrazbe. Tako, da se nič ne boj, da ne bi bila na boljšem kot tvoja mami. Iz tvojih besed sem zaznala, da si pridna, tako da kar optimistično glej v prihodnost.
Še to: koliko na ruo pa te plačajo prek študentskega dela? To je tudi pokazatelj, koliko boš imela potem plače.
Torej, kot prvo, za spodobno plačo se je v velikem loku za izognit zaposlitve v negospodarstvu.
Kaj so ti pa minimalno pripravljeni ponuditi tu, kjer sedaj delaš si pa lahko sama izračunaš, in sicer tako da izračunaš trenutni strošek delodajalca ko delaš preko ŠS in iz tega izračunaš plačo za redno zaposlitev. Verjetno bo ta izračun pokazal neko zelo nizko številko, ni pa nujno. Je pa res, da so podjetja pripravljena plačati za isto delo redno zaposlene mnogo več kot študente, na kar lahko računaš pri pogajanju!! za plačo.
LP,
Klemen
Kaj so ti pa minimalno pripravljeni ponuditi tu, kjer sedaj delaš si pa lahko sama izračunaš, in sicer tako da izračunaš trenutni strošek delodajalca ko delaš preko ŠS in iz tega izračunaš plačo za redno zaposlitev. Verjetno bo ta izračun pokazal neko zelo nizko številko, ni pa nujno. Je pa res, da so podjetja pripravljena plačati za isto delo redno zaposlene mnogo več kot študente, na kar lahko računaš pri pogajanju!! za plačo.
LP,
Klemen
Moja urna postavka je 1000 sit/h, kar je za naše malo mesto, lahko rečem, nad povprečjem. Mesečni znesek je odvisen od števila opravljenih ur, vendar kljub temu mesečno zaslužim, povprečno 90.000-100.000. Torej, če vzamem 40 ur/teden x 1.000 = 40.000 sit/teden * 4= 160.000. (+ malica, prevoz) Po vajinem mnenju lahko računam oz. stavim na tak znesek? Je pa res, da je direktor zelo zainteresiran, da se pri njih zaposlim (več let so me dobro "trenirali"). Kot pravis klemens, se lahko tudi pogajam do neke določene višine?
Vita11 in klemens, hvala za vajina odgovora.
Vita11 in klemens, hvala za vajina odgovora.