Zavrnitev računa
Moderator: Mirko Zbačnik
Zavrnitev računa
Račun prejet dne 13.4.2005
Zavrnjen zaradi nepopolnih podatkov po faksu.
V kolikem času mora dobavitelj popraviti račun oz. poslati novega, ali je potrebno zavrniti račun - torej ga poslati nazaj.?
Zavrnjen zaradi nepopolnih podatkov po faksu.
V kolikem času mora dobavitelj popraviti račun oz. poslati novega, ali je potrebno zavrniti račun - torej ga poslati nazaj.?
Predvidevam, da je račun previsok. Jaz bi ga vrnila s priporočeno pošto in dopisom s prošnjo, naj izstavijo novega. V dopis bi tudi že navedla, kaj je narobe in mi bi tako sestavljen dopis potem služil tudi pri morebitni tožbi oz. izvršbi, če bi jo nasprotna stran vložila. Je pa tudi ta dopis najlažje zdaj napisati, ko je stvar še sveža, potem se marsikaj že pozabi. Za roke ravno ne vem, včasih je bilo 8 dni, danes pa tako ali tako ni nobenih rokov več, nisem pa se poglabljala v to.
Vita ima prav, ni dosti, da samo napišeš zavračam račun, pač pa točno zakaj in kaj je narobe. Na sodišču je kako pomemben dopis, kjer je točno obrazloženo, kaj je bilo narobe. Sodišče je začelo zavzemati stališče, da v kolikor napišeš samo zavračam račun potem si zavrnil račun zaradi napake, ker je na samem računu nekaj narobe (npr. davčna številka, naslov .. itd) ne pa, da je karkoli narobe z opravljeno storitvijo.
Re: kaj najprej
Če si zavrnil račun (sporočeno po faksu) rok je pretekel, ali moraš počakati na še en račun, ali lahko račun že prej plačaš?
Anka, jaz mislim, da je takole( vsaj po mojih izkušnjah):zavrnjen račun se popravi in se pošlje nazaj ponavadi pod isto številko. Če pa ste v dilemi, ali bo šlo za stornacijo in izdajo novega računa, pa pokličite dobavitelja in vprašajte. Mislim, da boste takoj dobili odgovor. Verjetno pa se vam bolj gre za davčno obdobje. Jaz bi poklicala...

"le čevlje sodi naj kopitar" F.Prešeren
Sergeja

Sergeja

Re: Še en zavrnjen račun (2x)
Ne gre za istega dob.
Ponovno prejet račun: nepravilen naslov. Sporočeno po faksu. Dobljen nov, vse lepo in prav, vendar spet manjka določen del (npr. pri ulici). Kaj narediti? Spet zavrniti ali ne? Dopis poslan po faksu s točnimi podatki.
Ponovno prejet račun: nepravilen naslov. Sporočeno po faksu. Dobljen nov, vse lepo in prav, vendar spet manjka določen del (npr. pri ulici). Kaj narediti? Spet zavrniti ali ne? Dopis poslan po faksu s točnimi podatki.
Mene pa zanima naslednji primer:
Podjetje A zavrne na osnovi ocene sodnega izvedenca podjetju B račun z natančno specifikacijo vseh nepravilnih, neustreznih in pomanjklivo opravljenih del. Ob zavrnitvi na osnovi nasveta izvedenca nakaže podjetju 50% vrednosti na novo ocenjenih del, s pojasnilom, da bo še dodatnih 25% nakazanih do konca meseca, preostalih 25% pa ob odpravi napak. Podjetje B na vso stvar reagira tako, da ponovno pošlje že zavrnjen račun z grožnjo, da se vidijo na sodišču in prekine vso nadaljno komunikacijo s podjetjem A.
Podjetje A ne ve kaj sedaj. Če knjiži račun ima pravico do odbitka vstopnega DDV (znesek ni majhen, saj je šlo za investicijo v osnovno sredstvo), če ga ne, mu ves do sedaj nakazan denar nekako obvisi v zraku. In četudi bo tožbo čez čas dobil, si DDV ne bo smel odbijati, če bo preteklo več kot leto dni po davčnem obdobju v katerem je bil izdan račun.Da o davčno priznanih stroških sploh ne govorim.
Kakšen namig?
Podjetje A zavrne na osnovi ocene sodnega izvedenca podjetju B račun z natančno specifikacijo vseh nepravilnih, neustreznih in pomanjklivo opravljenih del. Ob zavrnitvi na osnovi nasveta izvedenca nakaže podjetju 50% vrednosti na novo ocenjenih del, s pojasnilom, da bo še dodatnih 25% nakazanih do konca meseca, preostalih 25% pa ob odpravi napak. Podjetje B na vso stvar reagira tako, da ponovno pošlje že zavrnjen račun z grožnjo, da se vidijo na sodišču in prekine vso nadaljno komunikacijo s podjetjem A.
Podjetje A ne ve kaj sedaj. Če knjiži račun ima pravico do odbitka vstopnega DDV (znesek ni majhen, saj je šlo za investicijo v osnovno sredstvo), če ga ne, mu ves do sedaj nakazan denar nekako obvisi v zraku. In četudi bo tožbo čez čas dobil, si DDV ne bo smel odbijati, če bo preteklo več kot leto dni po davčnem obdobju v katerem je bil izdan račun.Da o davčno priznanih stroških sploh ne govorim.
Kakšen namig?