PREJETI RAČUN HRVAŠKA NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tibaut
Računovodja
Računovodja

PREJETI RAČUN HRVAŠKA NUJNO

Odgovor Napisal/-a tibaut »

Naš dobavitelj s sedežem na Hrvaški nam je poslal in tako bo vsak mesec račun za opravljene storitve in sicer računalniško programiranje in to v evrih, ali gre kam v davčno knjigo ta račun? ali gre kot samoobdavčitev?
prosim za pomoč.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Da. 17.člen, (3) odstavek, 3.točka: za kraj opravljene storitve šteje kraj, kjer ima naročnik sedež ali stalno poslovno enoto, za katero je storitev opravljena. Vpišeš v KPR, stolpci 8, 14, 16.
LP :) :)
tibaut
Računovodja
Računovodja

stolpca 8 ne njadem, kaj je s tem mišljeno? se pravi vpišeš oproščen promet in nabava pod kaj vpišem je hrvaška in ne eu?
klelija
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: severna primorska

Odgovor Napisal/-a klelija »

Mi pa račune iz Hrvaške ne damo skozi davčno knjigo.Sicer so na teh računih majhni zneski pa vendar bi rada vedela a res grejo v davčne evidence.
klelija
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Tibaut, sem preverila še v IKSu št. 7/04, stran 138 (če ga imate, poglejte še str. 139,140). Kot kaže zneska z DDV (stolpec 8 vsaj v moji KPR, sicer pa stolpec 7) ni potrebno vpisovati, ampak se vpiše samo osnovo v stolpec 14 in DDV v stolpec 16. Taka je najnovejša razlaga v IKSu, prej se je izpolnilo tudi to kolono. V KIR se ne vpisuje nič. V obrazec DDV-O informativni del prav tako nič. Samo DDV v vrstico 35 (izstopni DDV) in vrstico 46 (vstopni DDV). :)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Klelija, jaz razmišljam takole. Če nam Hrvati opravijo storitev in ni obračunan DDV, ta storitev pa je omenjena v 'slavnem' 17 členu ZDDDV, da se obdavči glede na sedež naročnika, ni razloga, da se ne bi obračunal DDV. Saj končno če bi to isto storitev opravil dobavitelj iz Slovenije, bi tudi obračunal DDV :)
klelija
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: severna primorska

Odgovor Napisal/-a klelija »

Ma ne, Hrvati nam obračunajo njihov ddv,samo mi ga ne damo skozi davčne knjige, pa ne vem če je prav da ga mi ne vnašamo v davčne evidence.
klelija
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Pomembno je, za kakšne storitve gre. Če je pravilno, da vam zaračunajo njihov DDV, potem seveda ni samoobdavčitve in računi ne grejo v davčne evidence.
tibaut
Računovodja
Računovodja

storitev-račulniško programiranje-ni njihv ddv v skladu z njihovim 13. in 14.člen je potem samoobdavčitev?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Kot sem že napisala, menim, da ja, v skladu s 17.členom, (3) odstavkom, 3.točko, kjer piše tudi .. storitve računalništva ... - za kraj opravljanja storitev se šteje kraj, kjer ima NAROČNIK sedež. Vi pa ste naročnik. Sicer pa je ena izmed svetovalk Zveze računovodij na enem izmed seminarjev rekla takole: če na računu, ki ga prejmeš iz tujine, ni obračunan DDV, ga moraš zagotovo sam obračunati. Ne vem, če to vedno drži, v večini primerov pa drži, da ga res moraš. LP :)
Odgovori