davčna inšpekcija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kinokija
Začetnik
Začetnik

davčna inšpekcija

Odgovor Napisal/-a kinokija »

Vem da je to bila verjetno že stokrat obdelana tema in nekaj sem že tudi prebrala, a bi vseeno še enkrat vprašala vas bolj izkušene.

Najavila se mi je davčna inšpekcija za leto 2003 in sicer so rekli, da bodo pregledali obračun davka od dobička, glavne knjige in osnovna sredstva (za začetek). Jaz sem takrat ravno prevzela računovodstvo in sem se res trudila delat prav in se hkrati tudi učila in izobraževala. Sedaj pa sem čisto zmedena, ko sploh ne vem kaj bodo gledali, kaj jim moram pripravit in kaj me čaka...

Pripravila sem obračun DDPO, seznam OS in inventurne pole, zdaj pa ne vem ali še naj grem malo skozi potne naloge in pogledam če je vse ok, ali se v to ne bodo spuščali - plače, DDV??? Kaj bodo sploh gledali?

Že vnaprej se zahvaljujem za kakršnokoli pomoč in spodbudno besedo!
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Vprašanje je zakaj so se najavili, je to čisto rutinski pregled ,mogoče kakšna prijava , mogoče ste uveljavljali kakšne olajšave , nekaj že veste zakaj naj bi prišli, če veš zakaj pridejo je malo lažje , a ne :?: :?: Leto 2003, :?: :?: :sneodobren: :sneodobren:
kinokija
Začetnik
Začetnik

Dobili smo vrnjen davek od dobička. Verjetno je to razlog.

Kako sploh inšpekcije delujejo? Te najprej opozorijo ali kar kasirajo, ko najdejo kakšno napako?
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Inšpekcije vam najprej izdajo zapisnik o ugotovitvah, na katerega se lahko pritožite , po tem roku vam izdajo odločbo na katero se spet lahko pritožite, vendar pritožba ne zadrži obveznosti za plačilo. Se pravi , da morate poravnati obveznosti po inšpekcijskem pregledu , inšpektor ima seveda prav, če pa nima prav pa dobite vrnjeno po 5-ih ali 6 ih letih.
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Zaupajte vase in upajte na najboljše!
Na dnevih slovenske obrti nam je bivša inšpektorica DURSa svetovala, naj skušamo inšpektorju, če mu kaj ni jasno, razložiti zadeve še preden jih napiše v zapisnik, že med potekom inšpekcije pa naj kontaktiramo svetovalce obrtne zbornice, da bodo svetovali, kako naj stvar inšpektorju razložimo, da se bo čim bolje izšlo.
kinokija
Začetnik
Začetnik

A je prav da inšpektorju ponudimo kavico in sok tako kot vsaki stranki ali ne? Da ne bi to zvenelo kot podkupovanje, a drugače res vsakemu nekaj ponudimo.
eura
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a eura »

kinokija, pri nas so prvi dan prišli na informativni razgovor. Postavili so splošna vprašanja o našem poslovanju (ustanovitev, lastniki, posojila, leasingi, nabava, zaloge, OS, povezane osebe, najemnine, poraba sredstev v privatne namene...). Rekli so, da bodo gledali prav vse (račune, DDV, plače, blagajno, potne naloge itd). Namen pregleda je bilo ugotavljanje pravilnosti DDPO. Največ časa so porabili za pregledovanje prejetih in izdanih računov. Zanimalo jih je ali smo vse stroške zaračanunali naprej, zlasti za račune, ki so bili prejeti decembra.
Če ne bodo našli večjih nepravilnosti se verjetno ne bodo toliko vtikali v druge stvari. Vsaj pri nas je bilo tako. Razlagajte samo tisto kar vas vprašajo, ne spuščajte se v detajle, če to ni potrebno. Lahko jim kaj ponudite, vendar ne vsiljujte. Če vas zavrnejo naj na tem tudi ostane, ne ponujajte več.
Za začetek pripravite dokumentacijo o registraciji podjetja in bruto bilanco za leto 2003. Za naprej vam bodo sproti naročali.
To so moje izkušnje. Sicer je verjetno veliko odvisno od osebe, ki vas bo inšpicirala.
Srečno.
eura
Odgovori