INVESTICIJSKO VZDRŽEVANJE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LARISA
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

INVESTICIJSKO VZDRŽEVANJE

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Pozdravljeni!

Podjetje je v letu 2004 v pisarni popravljalo kopalnico in sicer zamenjali so ploščice, umivalnike, tuš, školjko ipd. Vrednost investicije je okoli 3 mio.
Kako bi vi knjižili - takoj na stroške investicijskega vzdrževanja ali bi razmejili na več let?

LP
sipi
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sipi »

Tudi pri nas po prenovili WC-je. Ker samega investicijskega vzdrževanja ni več, sem strošek knjižila na redno vzdrževanje.
LARISA
Računovodja
Računovodja

To, da investicijskega vzdrževanja od letosc ni več mi je znano.
Imeli smo to investicijo v letu 2004. Jaz sem knjižila na stroške vzdrževanje, zdaj pa ko davčna inšpektorica pregleduje in seveda gleda kako naj bi država dobila čim več denarja, meni, da bi morala dati na povečanje vrednosti poslovnih prostorov in razmejiti na več let.
Lp
LARISA
Računovodja
Računovodja

Ups, tipkarska napaka mi je pobegnila - se opravičujem!
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

En predlog za protiargument vaši inšpektorici.
Kopalnica je najbrž sestavni del nekega poslovnega prostora,ki ste
mu določili dobo amortiziranja.Ta doba je dokaj dolga-20 let.Tako,da kljub temu,da ste prenovili kopalnico s tem niste podaljšali dobe koristnosti posl.prostora.
Citiram:
Stroški,ki nastajajo v zvezi z opredmetenim os,povečujejo njegovo nabavno vrednost,če povečujejo njegove prihodnje koristi v primerjavi s prvotno ocenjenimi;pri tem stroški,ki omogočajo podaljšanje dobe koristnosti os,najprej zmanjšajo do takrat obračunani amort.popravek njegove vrednosti.S podaljšanjem dobe koristnosti os je mišljeno podaljšanje prvotno opredeljene dobe,v kateri se os.amortizira.
Popravila ali vzdrževanje os so namenjena obnavljanju ali ohranjanju prihodnjih gospodarskih koristi,ki se pričakujejo na podlagi prvotno ocenjene stopnje učinkovitosti sredstev.Navadno se priznajo kot odhodki,
kadar se pojavijo.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Upsa,pozabila navesti vir.SRS 1,točka 1.15,1.16
LARISA
Računovodja
Računovodja

Hvala "KAJ", tudi jaz sem raziskovala in brala standarde.
Seveda, stvar je še bolj komplicirana: to popravilo smo naredili na poslovnem prostoru, katerega smo v letu 2004 prodali.
Jaz se knjižila v stroške, DDV upoštevala kot vstopni in konec. Inšpektorica meni, da bi morala dati na povečanje vrednosti poslovnega prostora, potem pa ob prodaji izločiti, seveda strošek bi spet bil v letu 2004. Ampak v tem primeru bi morala poračunati vstopni DDV in sicer okoli 0,5 mio.
Kaj mislite, kdo ima prav?!
Lp
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

A,zdaj je problem DDV? Ni mi čisto jasno zakaj gre.A je tukaj problem
čas uporabe oz.prodaje? A bi to pomenilo,da če je od prenavljanja oz.
vzdrževanja os preteklo ob prodaji manj kot dve leti,da morate vrniti DDV,ki ste si ga odbili?
LARISA
Računovodja
Računovodja

Ja, če daš na osnovna sredstva in odtujiš v času krajšem od 3 leta, si moraš popraviti vstopni DDV.
In ta inšpektorica cilja na to varianto.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

"Vremena Kranjcem bodo se zjasnila"!
Zgleda,da nikoli!
Odgovori