STATUS AVTORJA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SONET
Novinec
Novinec

STATUS AVTORJA

Odgovor Napisal/-a SONET »

Zanima me, kakšen status ima avtor po novem zakonu, ki je v rednem delovnem razmerju zaposlen v d.o.o., v prostem času pa piše pesmi in nastopa. V službi je strojnik, tako da se dejavnosti v ničemer ne povezujeta.
Avtorski honorar presega 5M, kar pomeni da je zavezanec za DDV in izstavlja račune kot fizična oseba AVH.

Ali mora po novem zakonu odpreti popoldanski s.p. ali je kakšna druga rešitev?

Hvala za odgovor.
mega10
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mega10 »

V tem primeru očitno ne moremo govoriti o odvisnem delu, torej to ni dohodek iz zaposlitve, prav tako glede na znesek verjetno ne gre za posamezen posel (55. čen ZDOH). Zato mislim, da razmišljate pravilno, da gre za neodvisno opravljenje dejavnosti in da je potrebno odpreti popoldanski s.p. in uveljavljati dejanske stroške (AH je po novem zakonu le za prenos premoženjskih pravic, pa tudi normirani str. so le 10%, dejanski stroški pa običajno presežejo ta znesek).
SONET
Novinec
Novinec

Povedali so mi da obstaja vpis v davčni register kot fizična oseba, ki dosega dohodek z opravljanjem dejavnosti, si vodi knjige kot s.p., pa nima naziva s.p. in plačuje akontacijo dohodnine čez letosam in ne izplačevalec.
Ali ste kaj slišali o tem?

Kdaj in ali sploh oddaja bilance pa še ne vem...
Hvala za odgovor
mega10
Začetnik
Začetnik

Predvidevam, da mislite na osebe, ki imajo kakšen drug status, npr. samostojni kulturni delavec, notar...

Na strani Dursa je navedeno naslednje:
Zavezanec za davek od dohodkov iz dejavnosti je fizična oseba, ki opravlja dejavnost in je vpisana v ustrezni register ali drugo predpisano evidenco na območju RS. Druga predpisana evidenca je npr. vpis v register samostojnih kulturnih delavcev, ki se vodi pri Ministrstvu za kulturo RS, zasebni raziskovalci so vpisani v register, ki se vodi pri Ministrstvu za znanost in tehnologijo, odvetniki so po Zakonu o odvetništvu vpisani v imenik odvetnikov, ki se vodi pri odvetniški zbornici, zasebniki, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost, športniki in samostojni športni delavci so vpisani v register, ki se vodi pri Ministrstvu za šolstvo in šport RS itd. Zavezanci za navedeni davek so tudi zavezanci, ki opravljajo kmetijsko dejavnost in dosegajo dohodke z rejo perutnine in drugih živali, ki ni vezana na doma pridelano krmo, ribolovom ter gojenjem rib in školjk, s trsničarstvom, drevesničarstvom, proizvodnjo vrtnin in cvetja ter gob in z opravljanjem kmetijskih storitev drugim s kmetijsko mehanizacijo.
SONET
Novinec
Novinec

Gre za fizično osebo brez statusa (še zaenkrat). Ker je poleg tega dela zaposlena v rednem delovnem razmerju zaenkrat nismo razmišljali o statusu.
Kot razumem mu preostane samo odprtje popoldanskega s.p.-ja.
mega10
Začetnik
Začetnik

Pri takem znesku (nad 5 mio) bi bilo mogoče bolj pametno razmišljati o d.o.o., ker je pri s.p. ves znesek obdavčen po zakonu o dohodnini (če je poleg še zaposlen (plača) in nima prav visokih stroškov na s.p., lahko hitro pride do 50% obdavčitve).

Lep pozdrav!
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Kako bo pa z denarjem razpolagal?
Če bo hotel dvigati iz d.o.o. denar, si bo moral ali nakazati visoko plačo in so tukaj višji davki in prispevki, ali pa si izplačevati dobiček, ki je bil enkrat že obdavčen s 25% in bo ob izplačilu še enkrat. Še ene plače si pa ne more nakazati, ker je že zaposlen, torej si bo moral izplačevati dobiček.
Meni se ne zdi primerno odpirati d.o.o., imeti ob odpiranju najmanj 2,1 mio denarja za osnovni kapital in še za stroške za notarja, vpis v register itd. v višini vsaj 100.000 sit, če pa potem pri dviganju denarja iz d.o.o. pride do prav takih stroškov, kot so pri s.p. z dohodnino.

Mirjana
SONET
Novinec
Novinec

Mislim, da sem prišla do zaključka.
Na avtorski agenciji so mi zagotovili, da gre v mojem primeru za odvisno razmerje, če je oseba že v rednem delovnem razmerju in opravlja avtorsko delo poleg redne službe.
Torej, ker gre za odvisno razmerje tudi nad 5m ni več zavezanec za DDV (pojasnilo Dursa št. 42601-2/2005, 26.01.2005). Nikamor se ne prijavlja in odda samo napoved za dohodnino. Če so stroški večji kot 10% normiranih jih lahko upošteva.

Zanima me vaše mnenje predem grem v akcijo in se izpišem iz registra DDV.

Pozdrav!
Odgovori