Obdavčitev regresa za redni letni dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
Tudi jaz mislim, da je povprečna stopnja obdavčitve ta prava, ker je dohodek za celo leto.
Imam pa problem: delavka se je vrnila s porodniške v marcu.
Prvi problem - dela po 4 ure, ostalo je doma v breme otroškega skrbstva. - Kakšen regres bi ji dali - celoten ali polovičko.
Drugi problem - ista delavka - letos je dobila pri nas dve izplačili, kjer ni bilo akontacije dohodnine, ker je bila olajšava večja od osnove. ??? Kakšno akontacijo bi upoštevali.
Tretji problem - druga delavka pa je zaposlena pri nas po 4 ure- drugi del si plačuje sama. Ali ji lahko izplačamo samo polovičen regres. Dopust pa tako mora koristiti po dnevih.
Imam pa problem: delavka se je vrnila s porodniške v marcu.
Prvi problem - dela po 4 ure, ostalo je doma v breme otroškega skrbstva. - Kakšen regres bi ji dali - celoten ali polovičko.
Drugi problem - ista delavka - letos je dobila pri nas dve izplačili, kjer ni bilo akontacije dohodnine, ker je bila olajšava večja od osnove. ??? Kakšno akontacijo bi upoštevali.
Tretji problem - druga delavka pa je zaposlena pri nas po 4 ure- drugi del si plačuje sama. Ali ji lahko izplačamo samo polovičen regres. Dopust pa tako mora koristiti po dnevih.
Seveda se na seminarju niso posebej ukvarjali z obdavčitvijo regresa, saj je v zakonu jasno napisano katera lestvica se uporabi za obdavčitev.
Tudi na Dursu so dajali takšna pojasnila.
Se pa res ni nihče ni vtikal v izplačila regresa in v višino obračunane akontacije dohodnine. Verjemite, vse se bo "poglihalo"
pri letni odmeri dohodnine, ko se bo izplačani regres lepo prištel k plači in lestvica bo naredila svoje. Če je bilo premalo akontirano, bo doplačilo.
Brez skrbi, država bo dobila svoje, če ne sedaj ob akontacijah, pa potem ob letnem izračunu.
Suza:
Pravilno razmišljate. Rek - 1, in za AJpes.
SM:
izplačilo regresa je po določilih ZDR vezano na pravico koriščenja dopusta. (in panožna kolektivna pogodba)
Tudi na Dursu so dajali takšna pojasnila.
Se pa res ni nihče ni vtikal v izplačila regresa in v višino obračunane akontacije dohodnine. Verjemite, vse se bo "poglihalo"
Suza:
Pravilno razmišljate. Rek - 1, in za AJpes.
SM:
izplačilo regresa je po določilih ZDR vezano na pravico koriščenja dopusta. (in panožna kolektivna pogodba)
Seminarjev se udeležujem, da bi se kaj več naučila in slišala razlage tistih, ki so za to usposobljeni, ne pa zato, da bi tam izvedela nekaj, česar ni v zakonu. Obdelali smo vse vrste prejemkov (kljub temu, da so opredeljeni v zakonu), regresa za letni dopust pa ne. Ne kritiziram seminarja, meni se je zdel kvaliteten in takih želim še več.
Tudi me ne skrbi, da država ne bi dobila, kar ji pripada. Vedno dobi, tako ali drugače. Pri tej in vseh ostalih temah skušamo zgolj ugotoviti, kaj je prav. Nekaterim pač ni vseeno, kdaj državi plača več in kdaj manj. Končno pa je za pravilnost izračuna davčnega odtegljaja odgovoren izplačevalec in mislim, da je prav, da izmenjamo mnenja in izkušnje in s tem pravočasno odpravimo morebitne napake. To je moj razlog sodelovanja na forumu.
Tudi me ne skrbi, da država ne bi dobila, kar ji pripada. Vedno dobi, tako ali drugače. Pri tej in vseh ostalih temah skušamo zgolj ugotoviti, kaj je prav. Nekaterim pač ni vseeno, kdaj državi plača več in kdaj manj. Končno pa je za pravilnost izračuna davčnega odtegljaja odgovoren izplačevalec in mislim, da je prav, da izmenjamo mnenja in izkušnje in s tem pravočasno odpravimo morebitne napake. To je moj razlog sodelovanja na forumu.
Pamps:
Ja, in kakšen je po vaše moj razlog sodelovanja na forumu?
Vedno sem bil in bom zagovornik dejstva, da državi plačati točno toliko
kot je potrebno in nič več.
Napisal sem tisto, kar je bilo meni povedano na Davčni upravi, in sicer,
da se pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, 25. člen zakona o dohodnini, (kamor sodi tudi regres) ki ga izplača glavni delodajalec, se za davčno leto 2005 uporabijo stopnje dohodnine in lestvica iz 134. člena, preračunana na 1/12 leta.
Govoril sem tudi z svetovalko pri Zvezi računovodij, katera mi je povedala popolnoma enako kot na Davčni upravi.
Povedano mi je bilo, da je v 121. členu Zakona napisano kdaj se lahko uporabi povprečna davčna stopnja. Omenil sem 5. odstavek 121. člena, kjer piše: "Če se dohodek iz zaposlitve, ki se všteva v davčno osnovo, izplača za več mesecev skupaj, se akontacija dohodnine izračuna od celotnega izplačila navedenega dohodka, po povprečni stopnji dohodnine od enomesečnega dohodka. Za ugotovitev povprečne stopnje dohodnine od enomesečnega dohodka, se prejeti dohodek, ki se nanaša na več mesecev, razdeli na toliko enakih delov, na kolikor mesecev se nanaša, vendar ne več kot na 12 mesecev" in mi je bilo rečeno, da v tej dikciji regres ni mišljen, saj bi se akontiralo premalo davka.
Moj namen vključitve v forum je bil, da napišem moje mnenje in moje ugotovitve.
Aja, hvala Pamps za osvežitev spomina,
čemu je namenjen forum. 
In kar kamen se mi je odvalil od srca,
da nekaterim ni vseeno kdaj državi plača več in kdaj manj. Sedaj bom pa mirno spal. 
Ja, in kakšen je po vaše moj razlog sodelovanja na forumu?
Vedno sem bil in bom zagovornik dejstva, da državi plačati točno toliko
kot je potrebno in nič več.
Napisal sem tisto, kar je bilo meni povedano na Davčni upravi, in sicer,
da se pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, 25. člen zakona o dohodnini, (kamor sodi tudi regres) ki ga izplača glavni delodajalec, se za davčno leto 2005 uporabijo stopnje dohodnine in lestvica iz 134. člena, preračunana na 1/12 leta.
Govoril sem tudi z svetovalko pri Zvezi računovodij, katera mi je povedala popolnoma enako kot na Davčni upravi.
Povedano mi je bilo, da je v 121. členu Zakona napisano kdaj se lahko uporabi povprečna davčna stopnja. Omenil sem 5. odstavek 121. člena, kjer piše: "Če se dohodek iz zaposlitve, ki se všteva v davčno osnovo, izplača za več mesecev skupaj, se akontacija dohodnine izračuna od celotnega izplačila navedenega dohodka, po povprečni stopnji dohodnine od enomesečnega dohodka. Za ugotovitev povprečne stopnje dohodnine od enomesečnega dohodka, se prejeti dohodek, ki se nanaša na več mesecev, razdeli na toliko enakih delov, na kolikor mesecev se nanaša, vendar ne več kot na 12 mesecev" in mi je bilo rečeno, da v tej dikciji regres ni mišljen, saj bi se akontiralo premalo davka.
Moj namen vključitve v forum je bil, da napišem moje mnenje in moje ugotovitve.
Aja, hvala Pamps za osvežitev spomina,
In kar kamen se mi je odvalil od srca,
Nazadnje spremenil tjoze, dne 23 Maj 2005, 10:14, skupaj popravljeno 1 krat.
-
marjanaroksa
- Začetnik

Obračunamo povprečni % obdavčitve, vendar pa ne nižji% kot je najnižja obdavčitev, se pravi najmanj 16%.Akin napisal/-a:TOrej - povprečni %. Kaj pa delavci, ki so na minimalki, imajo ful olajšav (osebna in otroci), in letos še niso akontirali dohodnine pri plači. Ali po tej logiki dobijo celoten regres brez akontacije dohodnine.
Ali razmišljam pravilno.
-
marjanaroksa
- Začetnik

Rina, jaz se ne strinjam.
Za delavce, ki imajo nizke plače in veliko olajšav oz. olajšavo za motenega otroka, se akontacija dohodnine ne obračuna. Ti delavcei med letom ne plačajo nič akontacije dohodnine, kar je tudi prav.
Enostavno imajo preveč olajšav, zato ne vidim smisla, da bi jim regres obdavčili po stopnji 16 %.Menim tudi, da to ni prav.
Za delavce, ki imajo nizke plače in veliko olajšav oz. olajšavo za motenega otroka, se akontacija dohodnine ne obračuna. Ti delavcei med letom ne plačajo nič akontacije dohodnine, kar je tudi prav.
Enostavno imajo preveč olajšav, zato ne vidim smisla, da bi jim regres obdavčili po stopnji 16 %.Menim tudi, da to ni prav.