ODO-1 KATERI TEČAJ ZA PRERAČUN IZ TUJE VALUTE V SIT

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

ODO-1 KATERI TEČAJ ZA PRERAČUN IZ TUJE VALUTE V SIT

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Toliko smo pisali o ODOjkih :mrgreen: 1 in 2. Ali sem spregledala ali pa o tem ni bilo govora - kateri tečaj uporabiš za izračun davčnega odtegljaja. Meni je logično, da prodajni tečja tuje valute na tisti dan, po katerem se izvrši plačilo v tujino. Čeprav v tem primeru bi bil problem, če bi plačali v tuji valuti in ni preračuna v SIT. Druga možnost je, da vzameš srednji tečaj BS na dan izstavitve računa ? Pri večjih zneskih je lahko precej razlike. Kako je pravilno oziroma kako delate tisti, ki plačujete davčni odtegljaj? :?: :spomezik: :wink:
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Sicer sem imela samo enkrat tak primer, pa še to ni šlo za velik znesek.
Nisem veliko razmišljala, vzela pa sem srednji tečaj BS na dan plačila.
Prodajni tečaji so lahko različni glede na razne banke, zato mislim, da se za te preračune vzame vedno srednji tečaj BS.
LP
Anela
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Hvala, Anela. :) Meni se je zdelo logično, da od zneska, kolikor nam dejansko banka obremeni TRR v SIT. Glede na to, da plačujemo v USD, ki se mu tečaj zelo spreminja, pa so bile lahko razlike kar več tisoč sit. :| :)
Kolar
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Kolar »

Jaz sem vzela srednji tečaj BS na datum izstavitve računa, kar je bila razlika do dneva plačila pa sem knjižila na tečajne razlike. Ali je potem to narobe?
grah
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a grah »

Pravilen je postopek, ki ga je navedel Kolar.
Akin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Akin »

V zvezi z davčnim odtegljajem me zanima, kako izračunate odtegljaj v primeru, da so kasneje uvedene davščine strošek plačnika.
Plačati moram recimo za 100 sit obresti v Avstrijo.
a. Davčni odtegljaj v tem primeru je 5 % od 100 - torej 5 sit,
b. ali moram obrutiti 100, in od osnove 105,26 plačati 5,26 sit davka v Sloveniji.

V tem primeru je moj strošek obresti 100 + plačan davek, ali je ta davek davčno priznan strošek.
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Zakaj je davčni odtegljaj samo 5%? (po moje je vedno 25%)
Ali ste dali zahtevek za zmanjšanje na DURS za uveljavljanje ugodnosti iz mednarodne pogodbe?
Anela
Akin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Akin »

Ne, mi smo plačali v Avstrijo 100 % obresti, ter plačali davčni odtegljaj v višini 25 % na vrednost 100. Sedaj pa vidim v IKS, da bi morali 100 sit obrutiti s faktorjem 1,33 in plačati od tega zneska 25 %.

Zraven tega pa mislim, da lahko sedaj v imenu avstrijskega prejemnika zahtevamo vračilo preveč plačanega odtegljaja (po pogodbi o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Avstrijo in Slovenijo znaša odtegljaj 5 %) v višini 20 indeksnih točk.

Sedaj pa tega ne znam izračunati.
Odgovori