avtorski honorar

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
junior
Začetnik
Začetnik

avtorski honorar

Odgovor Napisal/-a junior »

Zapriseženi sodni cenilec nam je opravil cenitev avtomobilov. Poslal nam je račun za izdelavo cenitvenega poročila na katerem je obračunan
bruto znesek, 10% normiranih stroškov, dohodnina in neto znesek.
Spodaj je napisal da račun nadomešča avtorsko pogodbo, da ni davčni zavezanec in da znesek dohodnine nakažemo DURS-u.
Zanima me kateri REK obrazec moram izpolniti in na kateri račun na davčni moram nakazati znesek dohodnine. Ali moram mogoče plačati še kakšne druge davke ?

Prosim za vašo pomoč. Hvala in lep pozdrav :sneodobren:
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Če vam je cenilec poslal račun, ga pač v bruto znesku knjižite kot vsak drug strošek. REK1-d obrazec in plačilo dohodnine pa je moral izpolniti oz. plačati on.
Evida
police
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a police »

Pri nas to obravnavamo kot avtorsko pogodbo, torej REk 1d in dohodnina.
mojcar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mojcar »

Mislim, da to ni tako enostavno. Najprej morate ugotoviti za kakšen dohodek gre. 25., 26. ali 34.člen ZOD.
Če gre za dohodek po 26.členu obračunate 10 % normiranih stroškov in 25 % akontacijo dohodnine. Če pa gre za dohodek iz dejavnosti, ki zajema tudi dohodke iz posameznega posla, pa plačate samo račun, zavezanec pa sam obračuna in plača dohodnino.

Seveda pa morate imeti s cenilcem sklenjeno avtorsko POGODBO v kateri je opredeljn o za kašno vrsto dohodka gre, ali cenilec nastopa v odvisnem ali neodvisnem razmerju.

Upam, da bo kaj pomagalo
junior
Začetnik
Začetnik

avtorski honorar

Odgovor Napisal/-a junior »

Če gre za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja (26. člen zakona o
dohodnini) potem je dovolj da obračunam 10% normiranih stroškov, 25% dohodnine, ki jo nakažem na račun 01100-8441403402 in izpolnim obrazec REK 1-d.
Ali mi lahko prosim kdo pomaga, če je moja trditev pravilna. :sjezen:
mojcar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mojcar »

Tako je prav. bruto avt.honorar munus 10 % nor.str. je osnova za 25 % akontacijo dohodnine.
Obrazec rek 1d .

Vendar mislim, da račun ni zadostna podlaga za izplačilo avtorskega honorarja, da morate imeti pogodbo o sklepnitvi svtorskega horoarja.
Odgovori