pogodba za določen čas - ODPOVED

Moderator: Mirko Zbačnik

majah
Novinec
Novinec

pogodba za določen čas - ODPOVED

Odgovor Napisal/-a majah »

Z delodajalcem sem sklenila pogodbo za določen čas, ki se mi izteče 1.8.2005. Gre za pogodbo o delovnem razmerju, ki je sklenjena na DZS obrazcu. Nikjer v pogodbi o zaposlitvi ni naveden odpovedni rok, sklicuje pa se na splošno kolektivno pogodbo. Kakšen je torej odpovedni rok in kdaj začne teči (ali je potrebna pisna odpoved)?
Zanima me tudi ali lahko delodajalca le obvestiš (pisno), da želiš koristiti dopust - mislim na 1-4 dni dopusta? Ali te lahko zavrne in ti ne omogoči koriščenja dopusta?

Najlepša hvala za odgovore!!!
Maja
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Pri pogodbi za dolocen cas ni odpovednega roka - ko se pogodba iztece, se ali sklene nova, se podaljsa ali se razmerje prekine. Upraviceni ste do sorazmernega koriscenja dopusta, vendar sele po poteku 6 mesecev.
Delodajalec dopusta delavcu ne more odreci, mu pa lahko doloci, kdaj lahko gre na dopust (termina si torej ne morete sami izbirati, delodajalec lahko uposteva vase zelje ali pa tudi ne).
Kolektivno pogodbo pa le preberite.
Mincek
Mste
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Mste »

Če želiš pogodbo o zaposlitvi za določen čas odpovedati predčasno (pred iztekom tega določenega časa), veljajo normalni odpovedni roki po zakonu in kolektivnih pogodbah. Odpoved mora normalno biti pisna (velja vse enako kot pri odpovedi pogodbe za nedoločen čas).

Dopusta lahko koristiš en dan na dan, ki ga določiš sama, plust tiste dni, ki ti pripadajo ob določenih dogodkih v življenju (selitev, poroka, smrt v družini, itd) ob teh dogodkih. Za preostanek dopusta velja, da se morata z delodajalcem uskladiti. vendar če ti preneha pogodba, ti mora omogočiti izrabo do izteka pogodbe.

Ti pa pripada ves dopust, če si že lani izpolnila pogoj nepretrganega dela šest mesecev. Pravico do sorazmernega dela bi imela le, če bi ti delovno razmerje prenehalo pred 1.7. v koledarskem letu.

Lp
majah
Novinec
Novinec

Hvala za odgovore :) .
Samo še tole: torej ne morem kar iz enega dneva na drugega prekiniti pogodbo (sklenjeno za določen čas)?
V ZDR in splošni kolektivni pogodbi piše, da je odpovedni rok 30 dni. Ali mi mora torej delodajalec omogočiti, da izkoristim ves dopust, ki mi je pripadel s pogodbo o zaposlitvi. Od 21 dni sem do danes porabila le 5 dni doposta. Če torej pustim, da se pogodba s 1.8.05 enostavno izteče - ali lahko ali celo moram porabiti še preostalih 16 dni dopusta??? Ali se dopust, ki mi ostane lahko prenese v delovno razmerje, ki ga takoj sklenem z drugim delodajalcem???
Vnaprej hvala za odgovore. SUPER STE :D
majah
Novinec
Novinec

še tole: kaj pomeni sorazmerno koriščenje dopusta? lani sem bila zaposlena 5 mesecev.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Se pravi, da ste vse skupaj zaposleni 10 mesecev, kar pomeni da lahko koristite celoten dopust (če dlovno razmerje ni bilo prekijeno). Dopust lahko prenesete k novemu delodajalcu, star vam mora samo napisati koliko dni še imate. po vsej verjetnosti pa se lahko z delodajalcem dogovorite za predčasno prekinitev delovnega razmerja.
majah
Novinec
Novinec

To pomeni, da mi trenutni delodajalec ne more prepreciti, da porabim ves dopust ze pred odpovedjo (odhodom). On namrec trdi, da lahko celotnega - tudi lanskega porabim v drugem podjetju in da do konca delovnega razmerja ne smem na dopust. :x Do kdaj moram koristiti vsaj lanski dopust (ali je kaksen zakonski rok)? Kako je z dopustom, ce nimam odlocbe, ampak le podpisano pogodbo o zaposlitvi kjer je naveden dopust???

NAJLEPSA HVALA ZA ODGOVOR! :)
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Načeloma je potrebno dopust prejšnjega leta porabiti do 30.6., vendar ne nujno. Pri nas je to do 30.4., v zakonu pa se mi zdi da je do 30.6. Delodajalec vam ne more preprečiti porabe celotnega dopusta, saj vam ta pripada. Če pa vam dopusta ne želi odobriti, pa mu zagrozite z delovno inšpekcijo.
Mste
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Mste »

Za dopust velja kar pogodba o zaposlitvi (število dni navedenih v njej), za lanski dopust pa velja, da ga je obvezno porabiti do 30.6. v tekočem letu.
l.tana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a l.tana »

Sorazmerno koriščenje dopusta pomeni da če si naprimer lani delala 5 mesecev, ti je pripadal 5/12 dopusta, ki bi ga imela če bi delala celo leto (21/12*5=8,75=9dni).

V delovnem razmerju, ki ga boš sklenila z drugim delodajalcem, ne boš mogla koristiti vseh 16 dni, ker boš zaposlena manj kot 6 mesecev ( od 1.8.). Koristila boš lahko minimalno 8 dni, odvisno koliko dopusta ti bojo izračunali, ostalih 8 dni pa moraš koristiti že pri sedanjem delodajalcu. Lahko pa seveda koristiš tudi vseh 16 dni, samo leto bo še dolgo. Če pa boste dali sedaj odpoved(danes), pa boste lahko koristili 5 dni ( v tem primeru del.razmerje potem preneha z 30.6), 10 dni pa pri drugem delodajalcu.

O odpovedni rokih pa si tako prebrala že v ZDR-ju, po zakonu je minimalno 30 dni.
majah
Novinec
Novinec

Ce pri trenutnem delodajalcu porabim cel dopust, ki sem ga dobila po pogodbi - ali bom potem npr. s 1.7. ali pa 1.8. 2005 dobila pri novem delodajalcu novo odlocbo za dopust za leto 2005 ali dobim dopust sele z letom 2006 (ali lahko potem dopust koristim ze v letosnjem letu)? Recimo da gre pri novemd elodajalcu za sklenitev pogodbe za dolocen cas 3 mesecev s podaljsanjem za nedolocen cas.

Se oproscam, ampak, ker gre za mojo prvo zaposlitev v teh stvareh nisem ravno izkusena. Zanima me se to: ali je lahko pogodba o zaposlitvi sklenjena za dolocen cas, kot razlog pa je naveden: uvajanje v delo in ugotovitev sposobnosti? V mojem primeru ne gre za nadomescanje odsotnega delavca/delavke (bolniska, porodniska).

SE ENKRAT HVALA. :)
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Če se ves dopust za leto 2005 porabi pri sedanjem delodajalcu, lahko pri naslednjem koristite dopust šele leta 2006. Pogodba za določen čas zaradi uvajanja je normalna, včasih je sklenjena kot poskusno delo. Je pa potrebno pred potekom pogodbe za določen čas skleniti novo pogodbo.
Odgovori