samoobdavčitev - še enkrat!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
el
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

samoobdavčitev - še enkrat!

Odgovor Napisal/-a el »

Dobavitelj iz Italije nam je opravil storitev popravila stroja. Izstavil nam je račun, na katerem je pravilno navedel vse naše podatke, vključno z ID številko.

Ni pa na računu navedel svoje ID številke, pač pa samo davčno številko. Po telefonu mi je javil, da ni prejel odločbe o ID številki - torej ni zavezanec za DDV(italijansko IVO). Na računu ga tudi ni zaračunal.

Mislim, da mi zaradi tega ni potrebno narediti samooobdavčitve in tudi ni potrebno, da račun evidentiram v davčnih knjigah. Morala pa bom poročati za INTRASTAT.

Lepo prosim še za kakšno mnenje :mrgreen:

Hvala in lep pozdrav,

El :)
roki
Računovodja
Računovodja

INTRASTAT

Odgovor Napisal/-a roki »

INTRASTAT, zanima me, kdaj poročaš - če naša firma dobavi blago v drugo državo EU, ali obratno?
Mi prosim, lahko kdo po domače to razloži.
Mogoče je vprašanje neumno, vendar sem čisto nova na tem področju. :cry:

Hvala za odgovore že vnaprej. :)
el
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a el »

Odvisno za kaj ste prejeli odločbo Carinske uprave... Mi poročamo samo za prejeme iz Skupnosti.

Lp,

El :)
roki
Računovodja
Računovodja

Kaj pa v primeru, če odločbe sploh nimaš, pa ni treba poročati? :szardi:
el
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a el »

Če nisi prejel-a nobenega obvestila, potem ni treba.

Mi smo lani oktobra presegli prag za poročanje, pa sem poklicala na Carinski urad. Rekli so mi, da ni treba poročati dokler ne prejmem njihovega obvestila, le-to pa sem prejela šele letos v aprilu... Če te mogoče še kaj bega, jih kar pokliči, so zelo prijazni (vsaj v NG :) ).
roki
Računovodja
Računovodja

Hvala za prijazne odgovore.

Še to me zanima, kolikšen pa je prag za poročanje?
Pa še to, menda je potrebno pošiljati tudi na DURS kvartalna poročila, veš mogoče kaj o tem? :cry:

LP :)
el
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a el »

Glede intrastata si lahko pogledaš tukaj: http://carina.gov.si/slov/intrastat/intrastat.htm#3

Kar pa se tiče kvartalnega poročila, poročanje je obvezno za vse dobave blaga v Skupnost. Malo pobrskaj po forumih, mislim da je bilo že precej napisanega na to temo.
el
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a el »

Kaj nihče ne ve? :? :(
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

El, jaz bi glede na 18.d člen ZDDV (storitve na premičninah) in v povezavi z 12.členom ZDDV (osebe, ki morajo plačati DDV) rekla, da se samoobdavčitev v vašem primeru ne naredi. 12.člen namreč pravi, da so osebe, ki morajo plačati DDV tiste, identificirane za namene DDV, ki so jim opravljene storitve iz 18.d. člena tega zakona, če te storitve opravi DAVČNI ZAVEZANEC, ki nima sedeža v Sloveniji.
On pa ni davčni zavezanec - za DDV. To je moje mnenje. :)
el
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a el »

Lotica, najlepša hvala!

Sedaj pa imam še en problem: na VIES-u sem preverila njegovo davčno številko (včeraj namreč sistem ni deloval) in obstaja tudi kot ID številka!!! :shock: :shock: :shock: Torej naj bi bil zavezanec za DDV, čeprav tega tudi sam ne ve!!!

Naj naredim samoobdavčitev "za vsak slučaj"? :?: :?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ali je zavezanec za DDV , ali ne, zagotovo ve. V VIES sistemu so samo zavezanci za DDV, mali davčni zavezanci pa ne. Torej vam je dal napačno informacijo. V tem primeru, če je on zavezanec za DDV, je potrebno narediti samoobdavčitev :)
el
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a el »

Najlepša hvala Lotica :) :) :)
Odgovori