Popravilo blaga v ZDA - kam se vpisuje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Popravilo blaga v ZDA - kam se vpisuje

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Popravilo blaga v ZDA -kam v knjigo

Računalnik, ki smo ga kupili v ZDA se je pokvaril in smo ga poslali nazaj v ZDA na popravilo.

Ne vemo kam to vpisujemo v knjigo prejetih in knjigo izdanih računov in kam v DDV-O.

Lepo vas prosimo za pomoč.

Hvala in lep pozdrav

Vida
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Kaj pa je na računu iz ZDA? So morda oni obračunali davek? Sem malo pregledala IKS 7/04, stran 138 in 139, vednar prav takega primera ni. Iz prebranega pa sklepam, da za tako storitev ni samoobdavčitve.
LP :)
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ne dobavitelj ni obračunal DDV pa tudi na carinski deklaraciji, ki je bila narejena na Brniku je samo statistična vrednost robe ni ne osnova ne stopnje DDV ne zneska DDV.
Samoobdavčitev pa ne moremo narediti, saj smo računalnik popravljali v ZDA in ne EU.

Pri izvozni carinski deklaraciji, ko smo robo poslali v ZDA je zraven pripeta priloga št. 3 pasivno oplemenitenje in rok vračiloa 5 mesecev.

Če mi kdo lahko pomaga kam se to vpisuje še enkrat lepo prosim

Pozdrav

Vida
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Lepo prosim ali res nihče ne ve kam se vpisuje popravilo ali se sploh nikamor ne vpiše

Hvala za vaše mnenje

Pozdrav

Vida
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Če niste prepričani in boste, če je tako potrebno, obračunali DDV, je najbolje, da se pozanimate kar na DURSu, pri davčni svetovalki. Jaz sem klicala že večkrat in so bili zelo prijazni.
LP :)
bana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bana »

Malce sem pobrskala po zakonu in glede na to, (moje mnenje), da omenjena storitev spada med storitve, ki se opravljajo na premičninah (imate dokaz v obliki začasne carinske listine), se za kraj opravljanja storitve šteje kraj, kjer je storitev dejansko opravljena (3 točka 2 odstavka 17. člena zakona), se pravi, da je obdavčena po kraju opravljene storitve, kar pa je ZDA. V tem primeru bi vam za storitev moral davek obračunati američan, vi ga pa ne zavedete nikamor v evidence DDV.
Če pa po drugi strani menite, da je to storitev računalništva iz 3. točke 3. odstavka 17. člena zakona, se pa za kraj opravljanja storitve šteje sedež naročnika in v tem primeru se morate samoobdavčiti, ne glede na to, da storitev ni opravljena v EU. V tem primeru vpišete vzstopni in izstopni davek pod 36 in 46 v obrazec DDV-O.
Na žalost so naši zakoni napisani tako, da jih razumejo le redki srečneži, tole pa zna biti precej zanimivo pri morebitnem inšpekcijskem pregledu, ker karkoli boste naredili, vam zna inšpektor trditi drugače.
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Hvala lepa

Sem tudi vprašala na DURS, pa so rekli, da so prebrskali vse pravilnike pa vseeno ne vedo. Svetovali so mi naj pokličemo še kateri drugi DURS npr. Ljubljano

Po strokovni diskusiji pa se vsi bolj nagibajo na vaš prvi odgovor, da se nikamor ne vpiše.

Pa vedi kako naj delaš da bo prav.

Hvala za sodelovanje

Vida
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Help me. Tudi jaz imam posel z ZDA. Ker smo eno izmed podjetij v skupini - (ameriška korporacija namreč v vsaki državi ustanovi podjetje, ki posluje po pravilih tiste države) - pa moramo upoštevati tud interna pravila, ki jih ima omenjena korporacija. V letošnjem letu smo najeli poslovne prostore, za odobritev tega pa moramo plačati provizijo oziroma storitev podjetju v ZDA, ki je pooblaščeno, da odobrava vse najeme, prodaje, spremembe glede nepremičnin. :oops:
Ali je glede na 17.člen, 2.odst., 1.točka, ki pravi, da se za kraj opravljene storitve šteje kraj, kjer nepremičnina leži, če gre za opravljanje storitev, neposredno povezanih z nepremičnino, vključno s storitvami kot so: posredovanje nepremičnin, cenitev ... potrebno narediti samoobdavčitev, čeprav oni niso naredili nič drugega, kot odobrili, da smemo najeti poslovne prostore na željeni lokaciji :? Ali je to storitev, neposredno povezana z nepremičnino? :svprasaj:
Odgovori