Neodgovoren direktor - neizplačane plače

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Neodgovoren direktor - neizplačane plače

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Direktor firme, ki ima poleg njega še 3-5 zaposlenih, si že dve leti ne izplačuje plače, sem ter tja pa tega plačila ne dobijo tudi delavci. Na delavce (vsaj uopam) da misl, na se popolnoma nič, ker pravi, da tako ali tako penzije ne bo nihče dobil. Po njegovem polsovanju se ne čudim Problem je tudi v njegovi komunikaciji, ki je dejansko na to temo sploh ni. Težav pri urejanju delovnih razmerjih (pogodbe) raje ne omenjam - vse zelo po domače. Imam kar precej težav, da skušam to kolikor toliko urediti. Tudi ukrepi inšpektorja ga ne ganejo, pa čeprav plača penale.

Vendar to ni tema vprašanja. Zanima me, če je možno, da si za dve leti nazaj zniža plačo, oziroma, da si izplačuje po šifri 40, le prispevke po minimalni stopnji za samozaposlene. Seveda, bi moral dobiti njegovo pisno soglaseje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Ne vidim nobenega problema,da ne bi naredili to kar nameravate.
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Ta šifra 40 nam dela pa probleme; v iksu 9/04 na str. 93 nekaj piše o tem. Jaz bi na tvojem mestu poklicala na gzs (danes med 10-12 uro je knjiženje; pa delovna razmerja od 10-14).
Če mu odvedeš vse prispevke in davke, bi jaz za dve leti nazaj dala neto na obv. do lastnikov; če je tako neodgovoren imaš verjetno še kaj na terjatvah do lastnikov. Slišala sem za primer ko je davkarca tako pobotala plače in terjatve.
To je samo moje mnenje, v katero smer bi jaz razmišljala.
lp, irenca
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Irenca, žal nima na terjatvah, pač pa na obveznostih. Vsa gotovinska izplačila gredo iz njegovega žepa. V primeru, da bi imel s.p., bi bilo verjetno interesantno za dacarje, od kot mu gotovina, če nima plače. Res je, da si sem ter tja da izplačati dolg do lastnika, ki tudi ni majhen.

Vse pa zavisi na podjetniku, ki se spomni, če bi mogoče se dalo še kaj napravit ob zaključnem računu, ko mu ga konec marca ponudim v pospis. Pa še to v smislu "poslabšaj rezultat, da ne bom državi kaj dal".

Je pa problem v tem, da se obnaša, kot da podjetje ni njegovo, malomarno posluje in se ne zaveda, da ima osebno družbo (d.n.o.), čeprav na s.p.-jevce gleda zviška.

Hvala za razmišljanja!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Pred leti sem imela podoben primer. Lastnik firme je dajal plače enkrat preko trr enkrat preko blagajne prispevke je plačeval če ga je durs malo pobezal itd. Zapletlo se je vedno pri njegovih prispevkih ker jih ni hotel plačati. Prišlo je do izvržbe in spora med njim in državo ker ga je država tožila za neplačane prispevke in davke. Pa jih tudi potem ni plačal in kazni ter postopka sodbe tudi ne ker je preprosto rekel pač ne bom imel za to obdobje priznane delovne dobe. In so zadevo zaključili davkarji so odpisali dolg oz. ga ni več imel itd. Drugi zaplet pa je bil pri dohodnini za zaposlene. Kajti zaposlni so trdili, da plače ki naj bi bila izplačana preko blagajne niso nikoli dobili. Pa se je spet zavrtelo sodno kolesje. Na koncu lastnik spet nič kriv. Mirko, torej nič ne morete narediti po svoji volji. Lahko svetujete povste kako MORA biti in kakšne so posledice če tako ne naredi. Tako ali drugače pa je lastnik tisti ki odloča o svoji firmi. Računovodja se lahko meče na glavo in si govori kako nekateri nič ne razumejo in delajo protizakonito. Se povrhu vsega še živciramo zaradi takih "o." in si belimo glave, da smo mi za vse odgovorni. Upam da boš primer uspešno zaključil v dobro vseh.
L.P. Lidija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala, Lidija, zavedam se tega, da po svoje pač ne morem nič naredit. Le olajšal bi mu rad situacijo s kakšnim argumentiranim predlogom. Žal sem že obupal, ker enostavno v času kriz se noče pogovorit in sproti razrešiti problemov, tudi na poslovnem področju. Vse odlaša na tik pred (ali tik po) zdajci. če je treba nakaj izdat na primer do 26. v mesecu, bo to začel pripravljat 26. v mesecu, mogoče tam okrok 12. ure.

Da preveč ne zatežim, zunaj je sonček!
Mirko Slika
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Če so bile plače obračunane (in ne izplačane) in je strošek teh plač zajet v bilancah preteklih dveh let, potem ne vem, kako bi se zadeva popravila na način, da bi "tip" plačal samo prispevke. Po moje je najboljša možnost ta, da se da plače "skozi", istočasno pa se naredi za neto polog nazaj na trr in knjiži na konto obveznosti do lastnika. Ampak človek nikoli ne ve, če ne bodo davkarji znesek neto plače "ven vrgli" glede na šifro 40.

Je pa res, da v takih primerih davkarji "zastrižejo z ušesi". Mene so za enega tipa, ki si je zadnjo plačo (edini zaposlen) plačal lani avgusta (prej je bil priden, zdaj pa mu "kšeft" ne gre), klicali tako z davčne kot iz AJPES-a, češ, kaj pa je i izplačilom plač? Tako da menim, da bo takale neodgovornost prej ali slej sankcionirana. Lep pozdrav!
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

en link dursa za v pomoč,
lp, irenca

http://www.gov.si/durs/index.php?lg=sl& ... r_006.html
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Prebral sem IKS 9/2004 in priznati moram, da sem se tudi nevede držal teh navodil. Na strrani 98 je z modrim tidkom povdarjeno, da si lahko izplačuje plačo. Ker pa je zavarovan po osnovi 40, se mu lahko dejansko obračuna tudi po tej osnovi. Je pa razvidno, da se mnenja zelo krešejo in tudi mi smo na to temo že debatirali.

Sicer pa kot sem že omenil, vse je odvisno od njega. Morebitne neizplačane plače bi dal na izredne prihodke in glede tega DURS načeloma ne bi smel nasprotovat, ker se poveča davčna osnova, oziroma pred tem zmanjša izguba. Knjiženje tega ne bi bil tak problem.

Vsekakor bom pred akcijo še govoril z referentko. Problem je pa v tem, če ste mogoče gledali predvčerajšnjim (v torek, 31. 06.) okroglo mizo, zaenkrat še ni mogoča kontrola, ali so res prispevki plačani za vse delavce, pač pa se kontrolira le po firmah. Upam, da se bodo prisotni držali obljub in to čimprej uredili.
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 02 Jun 2005, 13:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Mirko Slika
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

KALTRZIC jaz pa sem že drugačnega mnenja, mogoče malo neobičajnega, namreč, sploh več ne vem kako je v našem sistemu prav, tisti , ki ne plačujejo prispevkov zaenkrat sploh niso sankcionirani, še zdaleč ne , še odpisujejo jim obveznosti.... itd... mi delamo za mali denar , plačujemo prispeke in vse davke, ker mislimo, da je tako prav, naslednja vrsta ljudi dobiva razne vrste socialnih pomoči, otroških dodatkov, štipendij v najvišjih višinah, ki recimo meni , ker sem v službi in plačujem vse kar je potrebno,to sploh ne pripada, ...da ne govorimo o delu na črno, ki ga še opravljajo z izgovorom, "kaj mi pomaga plača, saj ne bom nikoli dočakal penzije.". Ko bodo starejši pa bodo ravno tako , ne vem kaj se bo že reklo temu, nekaj pač bodo dobili podobno penziji, iz razloga ,ker smo socialna država in potem se lahko nam , ki smo delali celo življenje v brk smejijo. Penzije , nam tako ali tako grozijo , bomo imeli nikakršne :roll: :roll: Povejte kaj je zdaj prav :?: :?: :?:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Vračam se na že omenjeno oddajo, kjer so ugotovili, da delavec šele takrat, ko gre v penzijo in si da to izračuna ugotovi, da mu manjka kakšno obdobje. Žalostno je, da kljub temu, da se podatki pošiljajo, ne napravijo kontrole "praznih" obdobji. res pa je, ko sem imel letos tak primer poročanja (popravit sem moral še za leto 2003) sem ugotovil, da ni navodil na obrazcu za ta primer, ker pač (mnenje referentke, ki se tudi ni strinjala s tem stanjem) pač to ni predvideno.
Mirko Slika
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Sova, popolnoma se strinjam s teboj in ne razumeti mojega prispevka tako, kot da to neumnost s šifro 40 zagovarjam. Tudi jaz sem bila zavarovana po 40, izplačevala sem si skromno plačo in vestno poravnavala prispevke (zdaj sem v penjzjonu in na svoji firmi delam še malo zastonj). Me pa skrbi, kaj če pridejo in me za mojo pridnost "štrafajo". Vse je možno, a ne - ampak jaz zdaj pravim tako: bom šla pa v stečaj in bodo delavke na cesti. Tiste računalnike in mize naj pa kar imajo, kaj pa je en računalnik proti nebeškemu veselju!
Odgovori