ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marikka
Nov član
Nov član
Kraj: nova gorica

ddv

Odgovor Napisal/-a marikka »

zdravo,
nisem ddv zavezana ( samostojna ustvarjalka na področju kulture), če izdam račun za storitev - avtorsko delo - privatni osebi, ki tudi ni ddv zavezana, ali moram obračunati ddv?
hvala in lp, mara
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Če nisi davčna zavezanka, potem tudi ne smeš obračunati DDV-ja.
marikka
Nov član
Nov član

oprostite tukaj mi ena stvar ni popolnoma jasna: tukaj imam torej v primarjavi z davčnimi zavezanci lepo prdnost: moje storitve so 20% cenejše, ker ne obračunam ddv-ja?
Verjetno sem nekaj spregledala, ali pač?
hvala za odgovor.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Res ste cenejši, vendar le za tiste vaše kupce, ki niso zavezanci za ddv. Če bi jim tovrstne storitve opravili zavezanci za ddv, bi k storitvam prišteli še davek.
Vaši kupci, ki so zavezanci za ddv, pa bi si ddv na vašem računu, če bi bili identificirani za ddv, upoštevali kot vstopni ddv, strošek storitev pa ostaja isti.
JR
Začetnik
Začetnik
Kraj: LJ

Odgovor Napisal/-a JR »

marikka napisal/-a:oprostite tukaj mi ena stvar ni popolnoma jasna: tukaj imam torej v primarjavi z davčnimi zavezanci lepo prdnost: moje storitve so 20% cenejše, ker ne obračunam ddv-ja?
Verjetno sem nekaj spregledala, ali pač?
hvala za odgovor.
Jaz se ne bi strinjal s to trditvijo, saj si davčni zavezanci DDV na prejetih računih lahko odbijajo v pa tega ne morete in ne smete narediti. Tako, da menim , da ste bolj ali manj na istem.
Kar se konkurenčnosti tiče ste cenejši toliko za kolikor imate manj dobička od svoje konkurence. Zaradi samega DDv ne bi smeli biti konkurenčnejši.

LP,
Jr
marikka
Nov član
Nov član

če prav razumem tukaj govorite o primeru preprodaje blaga - torej kupim in prodam z ali brez ddv-ja. V mojem primeru gre za storitev - avtorsko delo, npr. projekt, za katerega morajo moji kolegi zaračunavati ddv 20%. Če nisem ddv zavezana ga jaz ne zaračunavam in sem torej 20% cenejša, kar ni zanemarljiv znesek.... :svprasaj:
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

ne, niste cenejši. Niste dobro razumeli prejšnjih odgovorov. Še enkrat preberite, da ne ponavljam in malo razmislite. V stroške in prihodke gre samo cena (brez DDV), torej je strošek za vse enak.
marikka
Nov član
Nov član

nisem popolnoma prepričana da razumem;
govorim o izdaji računa: cena storitve je X (ta cena je določena), tej vsoti ne smem dodati ddv, torej stranka plača ceno X in ne X+20%, kolikor bi plačala če bi jaz bila ddv zavezana.
če ostanemo pri tem kar zadeva stranko, ne razumem tega preprostega izračuna...
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Nismo govorili o preprodaji blaga.

Prvi del mojega prejšnjega odgovora:
Res ste cenejši, vendar le za tiste vaše kupce, ki niso zavezanci za ddv. Če bi jim tovrstne storitve opravili zavezanci za ddv, bi k storitvam prišteli še davek.

Primer računa za storitve v primeru, ko je izdajatelj računa mali davčni zavezanec, ki ni identificiran za namene ddv:
storitve 10.000,00
ddv ni obračunan po 1.odst.45.čl.ZDDV
strošek za prejemnika računa 10.000,00

Primer računa, ko je izdajatelj računa identificiran za namene ddv, prejemnik računa pa ne:
storitve 10.000,00
ddv 20% 2.000,00
strošek za prejemnika računa 12.000,00

Drugi del mojega prejšnjega odgovora:
Vaši kupci, ki so zavezanci za ddv, pa bi si ddv na vašem računu, če bi bili identificirani za ddv, upoštevali kot vstopni ddv, strošek storitev pa ostaja isti.

Primer računa, ko sta oba identificirana za namene ddv:
storitve 10.000,00
ddv 20% 2.000,00
prejemnik računa plača izdajatelju 12.000,00 SIT, strošek storitev znaša 10.000,00, ddv v prejetem računu pa prejemniku računa predstavlja vstopni ddv (pomeni, da od zneska obračunanega ddv na svojih izdanih računih odšteje vstopni ddv in državi plača le razliko).

:spomezik:
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Marikka, mogoče malo smešno, ampak včasih ste lahko celo dražji, včasih imajo nedavčni zavezanci večje cene, kot davčni zavezanci. Primer : Kupili smo računalnik od nedavčnega zavezanca , cena 140.000 ,00 , normalno brez ddv., enaki računalnik smo kasneje zasledili po ceni davčnega zavezanca 140.000 z vračunanim ddv.Slika Se pravi ddv pri davčnem zavezancu bi si lahko odbili in bi nas računalnik stal samo okrog 116.669 sit,, Kak fajn :roll: :roll: :roll: :roll:
marikka
Nov član
Nov član

ja jasno pri preprodaji blaga se verjetno res bolj splača bit ddv zavezanec, vendar pri storitvah, menda, če so dovolj visoki stroški poslovanja, pa ne, kar dokazuje tudi zgornji izračun... :sodobren:
Odgovori